Terug gemeenteraad

di 01/10/2024 - 20:00 raadzaal

Openbare zitting

Sector stadsontwikkeling

Stedelijke werkplaats

Dienst patrimonium

  • Het stadsbestuur voorziet infrastructuurwerken in de Wiekevorstseweg, Molenstraat, Morkhovenseweg en Voortkapelseweg. Deze infrastructuurwerken houden een aanpassing in van de betrokken gemeentewegen. Hiervoor werden er rooilijn- en onteigeningsplannen  opgemaakt. Er was namelijk niet voldoende rooilijnbreedte om de werken te kunnen uitvoeren. Deze rooilijn- en onteigeningsplannen werden tevens definitief vastgesteld bij de gemeenteraadszitting van 3 september 2024.

    Teneinde de rooilijnplannen te kunnen verwezenlijken en de infrastructuurwerken uit te voeren, wenst de stad Herentals de onroerende goederen aangeduid op de nieuwe rooilijnplannen te verwerven. Innames 22, 23, 24, 25, 27, 28 en 29 van de Voortkapelseweg maakten deel uit van deze plannen. Voor deze innames werden er minnelijke akkoorden bereikt, dewelke nu in de vorm van een authentieke akte  ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad. 

    Om een vlotte verwerking te garanderen machtigt de gemeenteraad de Vlaamse commissaris van de afdeling vastgoedtransacties om de aktes namens de stad te  ondertekenen na onderhavige goedkeuring. 

Technische dienst

  • In opdracht van het stadsbestuur wordt een Beleidsplan Ruimte en Mobiliteitsplan Herentals opgemaakt. Een beleidsplan bepaalt de lijnen om de stad verder te ontwikkelen voor de komende dertig jaar. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een visie met ambities en strategieën op lange termijn, en concrete acties en projecten op korte termijn. Een lokaal mobiliteitsplan is cruciaal voor de uitbouw van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid waarvoor de gemeente autonoom bevoegd is. Het mobiliteitsplan vormt voor de gemeente ook een kader waarmee ze haar beleid kan duiden, communiceren en verdedigen naar de bevolking.

    In de zitting van 7 mei 2024 nam de gemeenteraad kennis van het ontwerp Mobiliteitsplan Herentals.

    Vervolgens werd van 1 juni 2024 tot en met 31 juli 2024 een openbaar onderzoek georganiseerd. De bezwaarschriften die werden ingediend leiden niet tot aanpassingen aan de voorlopig vastgestelde versie van het plan. De ontwerpversie kan dan ook beschouwd worden als de eindversie. 

    De gemeenteraad stelt de eindversie van het Mobiliteitsplan Herentals definitief vast. 

Sector ondersteunende diensten

Staf van de algemeen directeur

Dienst financiën

Dienst integrale veiligheid

  • De stad Herentals heeft een strategisch veiligheids- en preventieplan (SVPP) met het ministerie van Binnenlandse Zaken afgesloten. De verlengingsperiode van deze plannen is op 8 juli 2024 aangepast, waardoor ze nu doorlopen tot 31 december 2025. Jaarlijks moet de stad een financiële afrekening indienen bij de FOD Binnenlandse Zaken, met een deadline van 31 maart 2025. Bij niet-naleving kan de minister de uitgaven weigeren of terugvorderen. Het Koninklijk besluit van 24 juli 2024 bevestigt deze verlenging en de jaarlijkse versterking van middelen voor dezelfde gemeenten. Voor 2024 moet Herentals financiële bewijzen indienen voor een totaal bedrag van 103.495,33 euro. De gemeenteraad moet kennis nemen van deze verlenging.

  • Er werd een addendum toegevoegd aan het protocolakkoord tussen het college van burgemeester en schepenen en het parket betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties GAS2 en GAS3. Na goedkeuring op het college van 26 augustus 2024 en de ondertekening door burgemeester en algemeen directeur, moet dit addendum bekrachtigd worden op de gemeenteraad.

Toegevoegde Punten GR

Toegevoegde Punten