Terug
Gepubliceerd op 10/04/2025

2024_GR_00164 - Mobiliteitsplan Herentals: definitieve vaststelling eindversie

gemeenteraad
di 01/10/2024 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Mien Van Olmen, burgemeester; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen ; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen; Anne-Mie Hendrickx, raadslid; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid; Els Sterckx, raadslid; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid; Evelyn Breugelmans, raadslid; Andreas Huyskens, raadslid; Susy Matthijs, raadslid; Priscilla Van Thielen, raadslid; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid; Rikkert Van Bauwel, raadslid; Hans Horemans, raadslid; Tom Van Dyck, raadslid; Hans Van den Eynden, raadslid; Josée Swennen, raadslid ; Tanja Mattheus, algemeen directeur

Secretaris

Tanja Mattheus, algemeen directeur
2024_GR_00164 - Mobiliteitsplan Herentals: definitieve vaststelling eindversie 2024_GR_00164 - Mobiliteitsplan Herentals: definitieve vaststelling eindversie

Motivering

Beknopte samenvatting

In opdracht van het stadsbestuur wordt een Beleidsplan Ruimte en Mobiliteitsplan Herentals opgemaakt. Een beleidsplan bepaalt de lijnen om de stad verder te ontwikkelen voor de komende dertig jaar. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een visie met ambities en strategieën op lange termijn, en concrete acties en projecten op korte termijn. Een lokaal mobiliteitsplan is cruciaal voor de uitbouw van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid waarvoor de gemeente autonoom bevoegd is. Het mobiliteitsplan vormt voor de gemeente ook een kader waarmee ze haar beleid kan duiden, communiceren en verdedigen naar de bevolking.

In de zitting van 7 mei 2024 nam de gemeenteraad kennis van het ontwerp Mobiliteitsplan Herentals.

Vervolgens werd van 1 juni 2024 tot en met 31 juli 2024 een openbaar onderzoek georganiseerd. De bezwaarschriften die werden ingediend leiden niet tot aanpassingen aan de voorlopig vastgestelde versie van het plan. De ontwerpversie kan dan ook beschouwd worden als de eindversie. 

De gemeenteraad stelt de eindversie van het Mobiliteitsplan Herentals definitief vast. 

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

In opdracht van het stadsbestuur worden een Beleidsplan Ruimte en Mobiliteitsplan opgemaakt. Een beleidsplan bepaalt de lijnen om de stad verder te ontwikkelen voor de komende dertig jaar. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een visie met ambities en strategieën op lange termijn, en concrete acties en projecten op korte termijn. Een lokaal mobiliteitsplan is cruciaal voor de uitbouw van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid waarvoor de gemeente autonoom bevoegd is. Het mobiliteitsplan vormt voor de gemeente ook een kader waarmee ze haar beleid kan duiden, communiceren en verdedigen naar de bevolking.

Op de PSG (projectstuurgroep) van 1 februari 2022 werd de oriëntatienota van het mobiliteitsplan Herentals goedgekeurd.

Op de PSG van 7 december 2022 werd de synthesenota van het mobiliteitsplan Herentals goedgekeurd. 

Op 4 december 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp Mobiliteitsplan Herentals principieel goed.

Op de PSG van 1 februari 2024 werd het ontwerp-mobiliteitsplan Herentals goedgekeurd.

Op 22 april 2024 stelde het college van burgemeester en schepenen het ontwerp Mobiliteitsplan voorlopig vast. 

Op 7 mei 2024 nam de gemeenteraad kennis van het ontwerp Mobiliteitsplan.  

Juridische grond

  • Decreet van 26 april 2019 over de basisbereikbaarheid

Argumentatie

De opmaak van een mobiliteitsplan gebeurt in drie fases zoals vastgesteld in het decreet basisbereikbaarheid. Momenteel bevindt de opmaak van het mobiliteitsplan Herentals zich in de derde fase:

  • In een eerste fase wordt een oriëntatienota opgemaakt. In deze fase van inventarisatie en onderzoek wordt ten minste alle nodige informatie verzameld over de actuele toestand van de ruimtelijke structuren en de verkeersstructuren. De visie van de betrokken actoren en de verbanden met de relevante beleidsplannen en beleidsdocumenten worden aangegeven. Deze fase resulteert in een oriëntatienota die de stand van zaken weergeeft van de mobiliteitsproblematiek en de gewenste oplossingsrichtingen voor het mobiliteitsbeleid.
  • In een tweede fase wordt een synthesenota opgemaakt. Dit is de fase waarin de strategische visie en operationele doelstellingen opgebouwd worden. Op basis van de oriëntatienota worden ten minste de toekomstige mobiliteitsbehoeften en de redelijkerwijze in aanmerking te nemen alternatieven onderzocht. De visie geeft de samenhang weer tussen de geformuleerde operationele doelstellingen en de gewenste ontwikkelingen in het gekozen voorkeursscenario.
  • In de derde fase wordt het lokaal mobiliteitsplan met actieplan opgemaakt. Dit is de fase waarin het feitelijke mobiliteitsplan, zoals gedefinieerd in het decreet basisbereikbaarheid, wordt opgesteld. Het gekozen beleidsscenario wordt geconcretiseerd in het mobiliteitsplan waarin de krachtlijnen van de werkdomeinen staan en de verantwoordelijkheden van de beleidsactoren. De maatregelen die uitvoering moeten geven aan het mobiliteitsplan, worden in een actieplan opgenomen. De acties worden gerangschikt volgens prioriteit en tijdspanne zodat een hiërarchisering optreedt.

Na de voorlopige vaststelling door het college van burgemeester en schepenen en de kennisname van de gemeenteraad werd het mobiliteitsplan voorgelegd aan de bevolking onder de vorm van een openbaar onderzoek. 

Het openbaar onderzoek op het ontwerp Mobiliteitsplan liep van 1 juni 2024 tot en met 31 juli 2024. Er werden verschillende bezwaarschriften ingediend. De bezwaarschriften werden grondig onderzocht door het studiebureau en er werd een antwoord geformuleerd op alle vragen en bedenkingen. De bijhorende nota is terug te vinden in bijlage '20240912_behandeling_bezwaren_OO mobiliteitsplan'.

De bezwaarschriften leiden niet tot aanpassingen aan de eerder vastgestelde versie van het Mobiliteitsplan. Er moet dus geen nieuwe versie voorgelegd worden aan de projectstuurgroep. In dat opzicht kan de ontwerpversie van het Mobiliteitsplan dan ook beschouwd worden als de definitieve versie van het Mobiliteitsplan, zoals opgenomen in bijlage 'Mobiliteitsplan_fase3_def_gecomprimeerd'. 

De eindversie werd op 16 september 2024 principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. 

De eindversie wordt bij deze voorgelegd aan de gemeenteraad ter definitieve vaststelling. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Besluit 1

De gemeenteraad stelt de eindversie van het Mobiliteitsplan Herentals definitief vast. 

Stemming op het artikel

Stemmen voor 15
Jan Michielsen, Mien Van Olmen, Marcel De Cuyper, Tom Van Dyck, Pieter Laureys, Bart Michiels, Patrik De Cat, Rutger Moons, Andreas Huyskens, Eva Brandwijk, Pascal Van Nueten, Marnix Verheyen, Stefan Verraedt, Griet Van Nueten, Rikkert Van Bauwel
Stemmen tegen 9
Tom Olyslaegers, Hans Horemans, Hans Van den Eynden, Els Sterckx, Priscilla Van Thielen, Susy Matthijs, Stefan Geyzen, Evelyn Breugelmans, Anne-Mie Hendrickx
Onthoudingen 5
Jan Bertels, Bieke Baeten, Josée Swennen, Rob Lathouwers, Liese Bergen
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0