In opdracht van het stadsbestuur wordt een Beleidsplan Ruimte en Mobiliteitsplan Herentals opgemaakt. Een beleidsplan bepaalt de lijnen om de stad verder te ontwikkelen voor de komende dertig jaar. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een visie met ambities en strategieën op lange termijn, en concrete acties en projecten op korte termijn. Een lokaal mobiliteitsplan is cruciaal voor de uitbouw van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid waarvoor de gemeente autonoom bevoegd is. Het mobiliteitsplan vormt voor de gemeente ook een kader waarmee ze haar beleid kan duiden, communiceren en verdedigen naar de bevolking.
In de zitting van 7 mei 2024 nam de gemeenteraad kennis van het ontwerp Mobiliteitsplan Herentals.
Vervolgens werd van 1 juni 2024 tot en met 31 juli 2024 een openbaar onderzoek georganiseerd. De bezwaarschriften die werden ingediend leiden niet tot aanpassingen aan de voorlopig vastgestelde versie van het plan. De ontwerpversie kan dan ook beschouwd worden als de eindversie.
De gemeenteraad stelt de eindversie van het Mobiliteitsplan Herentals definitief vast.
In opdracht van het stadsbestuur worden een Beleidsplan Ruimte en Mobiliteitsplan opgemaakt. Een beleidsplan bepaalt de lijnen om de stad verder te ontwikkelen voor de komende dertig jaar. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een visie met ambities en strategieën op lange termijn, en concrete acties en projecten op korte termijn. Een lokaal mobiliteitsplan is cruciaal voor de uitbouw van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid waarvoor de gemeente autonoom bevoegd is. Het mobiliteitsplan vormt voor de gemeente ook een kader waarmee ze haar beleid kan duiden, communiceren en verdedigen naar de bevolking.
Op de PSG (projectstuurgroep) van 1 februari 2022 werd de oriëntatienota van het mobiliteitsplan Herentals goedgekeurd.
Op de PSG van 7 december 2022 werd de synthesenota van het mobiliteitsplan Herentals goedgekeurd.
Op 4 december 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp Mobiliteitsplan Herentals principieel goed.
Op de PSG van 1 februari 2024 werd het ontwerp-mobiliteitsplan Herentals goedgekeurd.
Op 22 april 2024 stelde het college van burgemeester en schepenen het ontwerp Mobiliteitsplan voorlopig vast.
Op 7 mei 2024 nam de gemeenteraad kennis van het ontwerp Mobiliteitsplan.
De opmaak van een mobiliteitsplan gebeurt in drie fases zoals vastgesteld in het decreet basisbereikbaarheid. Momenteel bevindt de opmaak van het mobiliteitsplan Herentals zich in de derde fase:
Na de voorlopige vaststelling door het college van burgemeester en schepenen en de kennisname van de gemeenteraad werd het mobiliteitsplan voorgelegd aan de bevolking onder de vorm van een openbaar onderzoek.
Het openbaar onderzoek op het ontwerp Mobiliteitsplan liep van 1 juni 2024 tot en met 31 juli 2024. Er werden verschillende bezwaarschriften ingediend. De bezwaarschriften werden grondig onderzocht door het studiebureau en er werd een antwoord geformuleerd op alle vragen en bedenkingen. De bijhorende nota is terug te vinden in bijlage '20240912_behandeling_bezwaren_OO mobiliteitsplan'.
De bezwaarschriften leiden niet tot aanpassingen aan de eerder vastgestelde versie van het Mobiliteitsplan. Er moet dus geen nieuwe versie voorgelegd worden aan de projectstuurgroep. In dat opzicht kan de ontwerpversie van het Mobiliteitsplan dan ook beschouwd worden als de definitieve versie van het Mobiliteitsplan, zoals opgenomen in bijlage 'Mobiliteitsplan_fase3_def_gecomprimeerd'.
De eindversie werd op 16 september 2024 principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.
De eindversie wordt bij deze voorgelegd aan de gemeenteraad ter definitieve vaststelling.
De gemeenteraad stelt de eindversie van het Mobiliteitsplan Herentals definitief vast.