Het huidige huishoudelijk reglement werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 5 november 2019, maar moet aangepast worden aan enkele richtlijnen van Kind en Gezin en een aantal wijzigingen in de werking van het kinderdagverblijf.
De gemeenteraad besliste in zitting van 5 april 1993 tot oprichting van het kinderopvangcentrum Hummeltjeshof.
Het huidige huishoudelijk reglement werd in de gemeenteraadszitting van 5 november 2019 goedgekeurd en zou opnieuw moeten aangepast worden aan enkele richtlijnen van Kind en Gezin en een aantal wijzigingen in de werking van het Hummeltjeshof.
Een huishoudelijk reglement geeft een overzicht van regels en richtlijnen weer die de werking van een kinderdagverblijf concretiseren. Er zijn duidelijke afspraken nodig omdat zij enerzijds borg staan voor een betere opvang en verzorging van de kinderen. Anderzijds zorgen zij voor een aangename sfeer in het kinderdagverblijf omdat regels staan voor duidelijkheid, zonder dat er discussies ontstaan over wat wel en niet mag. Vandaar dat het huishoudelijke reglement ook ondertekend wordt voor ontvangst en kennisname. Door ondertekening aanvaarden de ouders de werkingsmodaliteiten van onze opvang en verbindt de opvangvoorziening zich ertoe om de gemaakte afspraken na te komen.
Het huishoudelijk reglement dat nu ter goedkeuring voorligt, is aangepast aan de richtlijnen van Kind en Gezin, en aan een aantal wijzigingen n de werking van het Hummeltjeshof.
De belangrijkste wijzigingen:.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement van het stedelijk kinderdagverblijf goed.
Huishoudelijk reglement stedelijk kinderdagverblijf Hummeltjeshof
Het huishoudelijk reglement stedelijk kinderdagverblijf Hummeltjeshof geldt vanaf 1 juli 2025 tot en met 31 december 2032. Het huishoudelijk reglement stedelijk kinderdagverblijf Hummeltjeshof, goedgekeurd op 5 november 2019, wordt vanaf 1 juli 2025 opgeheven.1. ALGEMENE INFORMATIE
Organisator
Het kinderdagverblijf Hummeltjeshof is een organisatie van het stadsbestuur van Herentals.
Maatschappelijke zetel: Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals
Ondernemingsnummer: 0207.504.675
Telefoon: 014-28 50 50
E-mail: info@herentals.be
Informatie en contactgegevens van de burgemeester en de bevoegde schepen kan u vinden op www.herentals.be/bestuur.
Locatie
Het Hummeltjeshof is gelegen aan de Augustijnenlaan 22 in Herentals. Je kan het kinderdagverblijf telefonisch bereiken op het nummer 014-23 17 18 of 014-28 51 26 of via mail naar hummeltjeshof@herentals.be.
De dagelijkse leiding is in handen van Patrice Cavens en Eve Mensch. Zij zijn de verantwoordelijken en coördineren de werking. Zij geven leiding aan het personeel en onderhouden de interne en externe contacten.
Zij zijn dagelijks te bereiken in het kinderdagverblijf, van 9 uur tot 12 uur, en dinsdagnamiddag van 13 uur tot 16 uur. Een afspraak maken kan ook altijd via het nummer 014-23 17 18 of via mail.
Bereikbaarheid in noodgevallen
In uiterste nood kan je buiten de openingsuren van het kinderdagverblijf, Politie Neteland bereiken via het nummer 014-95 80 00. Zij hebben de privé-nummers van de verantwoordelijken.
Openingsuren en sluitingsdagen
Het kinderdagverblijf is open op werkdagen van 7 tot 18 uur.
De kinderopvanglocatie is gesloten:
Daarnaast worden er jaarlijks 3 vormingsdagen georganiseerd voor het personeel. Dit zijn dagen dat de opvang gesloten is.
Elk jaar, uiterlijk 30 november, krijg je een brief of e-mail met de sluitingsdagen van het kinderdagverblijf. Extra sluitingsdagen worden minstens 1 maand op voorhand gemeld.
De lijst met sluitingsdagen kan je altijd opvragen bij de coördinator of terugvinden op het prikbord in de inkomhal.
Kind en Gezin
Het Hummeltjeshof heeft een vergunning van Kind en Gezin voor 32 plaatsen en voldoet aan de wettelijk voorwaarden.
Naam: Kind en Gezin, Agentschap Opgroeien
Adres: Hallepoortstraat 27, 1060 Brussel
Telefoon: 078-15 01 00
Via contactformulier op de website van Kind en Gezin http://www.kindengezin.be.
2. HET BELEID
2.1 De aangeboden kinderopvang
Het Hummeltjeshof richt zich op kinderen van 0 tot 2,5 of 3 jaar, al naargelang ze de leeftijd bereikt hebben om naar de kleuterschool te gaan. Tijdens de schoolvakanties wordt er opvang geboden aan kinderen tot 4 jaar, indien er voldoende vrije plaatsen zijn.
2.2 Het pedagogisch beleid
Het Hummeltjeshof biedt kwaliteitsvolle zorg, opvang en opvoeding aan alle kindjes. Ze krijgen de kans om zich te ontplooien op hun eigen ritme en hun talenten te ontwikkelen.
De kinderbegeleidsters willen elk kind met aandacht, liefde, warmte en geborgenheid omringen zodat ze zich thuis voelen in de opvang.
Onze opvang stimuleert de ontwikkeling en de zelfredzaamheid van kinderen, met respect voor de eigenheid van elk kind. Hierbij wordt er een aanbod op maat gecreëerd, ook waar meer zorg voor nodig is. Sommige kinderen hebben door medische of psychosociale problemen extra ondersteuning nodig (ook als er nog geen diagnose is). Ons kinderdagverblijf staat open voor kinderen met deze specifieke zorgbehoefte en bespreken samen met de ouders de best mogelijke zorg af.
Onze opvang heeft een kindvriendelijke infrastructuur en biedt een veilige en gezonde omgeving.
De kinderen krijgen voldoende bewegingsvrijheid en spelen zoveel mogelijk buiten.
Het is van belang dat jullie als ouders, maar ook jullie kind zich goed voelen en betrokken zijn bij de opvang. Onze troeven zijn dan ook een huiselijke sfeer creëren wat mogelijk gemaakt wordt door de kleinschaligheid van onze opvang. Een vast team draagt ook bij tot een warme en betrokken opvang.
Alle ouders zijn welkom in onze opvang, ze hebben toegang tot de lokalen waar de kinderen verblijven. Ouders kunnen zelf hun kind ophalen in de leefgroep of in de tuin.
De verantwoordelijke en de kinderbegeleidsters willen nauw met jullie samenwerken. Ze geven jullie zoveel mogelijk informatie over onze dienstverlening en houden jullie op de hoogte van de vorderingen van je kind. Er is regelmatig overleg om de opvang af te stemmen op de individuele noden van je kind.
Jaarlijks organiseert het Hummeltjeshof een activiteit voor de ouders. Dit kan gaan om een vormingsmoment of om een gezellig samenzijn, of creatieve activiteit voor ouder en kind.
Leefgroepen
We hebben 2 leefgroepen in onze opvang:
Vanaf 18 maanden wordt er gekeken of je kind klaar is om over te stappen van de babygroep naar de peutergroep. Er wordt rekening gehouden met de leeftijd en de ontwikkeling van je kind, en de grootte van de groep. De kinderen gaan pas over naar de volgende groep na overleg met de ouders.
Om praktische redenen worden de kinderen naargelang de drukte tot 8 uur en na 17 uur samen opgevangen in één leefgroep.
Elke leefgroep staat onder begeleiding van twee vaste kinderbegeleidsters. Zij informeren je graag over de leefgewoontes binnen hun groep, de dagindeling, de slaap- en eetgewoonten en de spelactiviteiten.
Om de continuïteit te garanderen, wordt er gewerkt met 3 vast kinderbegeleiders per leefgroep, afhankelijk van hun werkregime en naargelang hun contract.
2.3 Inschrijving en opname
Aanvraag
Wil je je kind naar de opvang laten komen? Registreer je dan eerst bij Opvang.Vlaanderen.be. Hier vind je een overzicht van alle opvangvoorzieningen in de buurt. Je kan een aanvraag indienen voor elke voorziening naar keuze. Je geeft je persoonlijke gegevens in en informatie over je opvangvraag. Na het indienen van je aanvraag ontvang je een bevestigingsmail, maar dit is nog geen bevestiging van inschrijving.
Wachtlijst
Na ontvangst van je aanvraag wordt je aanvraag op korte termijn behandeld. Naargelang het aantal beschikbare plaatsen en de voorrangsregels waarmee rekening moet gehouden worden, kan er al dan niet een plaats worden aangeboden. Krijg je op dat moment een negatief antwoord van ons, dan kan je alsnog vragen om je kind op onze wachtlijst te zetten. Er wordt contact met je opgenomen als er op een later tijdstip toch nog een plaats vrijkomt. Hierbij wordt er rekening gehouden met dagdelen die vrijkomen of mogelijke aanpassingen aan het opvangplan.
Indien je als ouders op onze wachtlijst staat, en toch elders nog een plaatsje gevonden heb, gelieve ons dan zo snel mogelijk een seintje te geven. Op deze manier wordt onze wachtlijst niet onnodig lang.
Voor dringende of occasionele opvangaanvragen doen de verantwoordelijken hun uiterste best om deze ouders zo goed mogelijk verder te helpen. Alle losse beschikbare dagen, structureel of door afwezigheid van een ander kind, kunnen mee ingezet worden om mensen in nood verder te helpen. Tijdens vakanties worden alle openstaande plekjes door verlof van de ouders terug open gezet voor dringende opvangvragen.
Wettelijke voorrangsregels
Het Hummeltjeshof respecteert het voorrangsbeleid zoals bepaald werd door Opgroeien, waardoor sommige gezinnen voorrang krijgen:
Daarnaast blijft het Hummeltjeshof voorrang geven aan:
Kennismaking
Kies je voor onze opvang, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een eerste kennismaking en krijg je de algemene informatie over ons kinderdagverblijf. Je wordt op de hoogte gebracht van onze manier van werken en jullie krijgen een rondleiding langs de verschillende leefgroepen.
Inschrijving
Beslis je na de eerste kennismaking voor onze opvang te kiezen, dan wordt er een afspraak gemaakt om je definitief in te schrijven.
Er wordt dan per gezin een administratief dossier aangelegd, bestaande uit volgende documenten:
De volgende documenten moeten in ons bezit zijn bij de start van de opvang:
Bij de inschrijving betaal je een waarborg. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de gestorte waarborg op rekening van het stadsbestuur van Herentals.
3. AFSPRAKEN TUSSEN OUDERS EN KINDEROPVANGLOCATIE
3.1 Opvangplan
Als ouder heb je de keuze tussen een vast opvangplan en een variabel opvangplan.
Een vast opvangplan: sommige ouders kunnen door hun werk op voorhand aangeven op welke weekdagen zij nood hebben aan kinderopvang. Dit leidt tot een vast schema dat maandelijks terugkeert.
Een variabel opvangplan: bij wisselende werkuren of -dagen wordt er per maand een opvangplan doorgegeven. Het aantal opvangdagen kan dan variëren van 1 dag per week naar 5 dagen per week. Om onze planning tijdig te kunnen maken, wordt er aan de ouders gevraagd om hun opvangplan voor de 15de van de voorafgaande maand door te geven.
Vanuit pedagogisch standpunt is het wenselijk dat je kind minimum 2 volle dagen per week aanwezig is.
De opnamedatum en de individuele dag- en uurregeling worden in een schriftelijke overeenkomst vastgelegd, die bindend is voor de ouders en het kinderdagverblijf.
Wijziging opvangplan
Ouders die het opvangplan willen wijzigen, melden dit aan de verantwoordelijke. Voorbeelden van wijzigingen zijn:
De verantwoordelijke en de ouders maken samen een nieuw opvangplan.
Wijzigingen van het opvangplan moeten minstens 1 maand voor de gewenste startdatum aangevraagd worden.
Doorgeven van verlof
3.2 Ophalen en brengen van je kind
Binnen de afgesproken dag- en uurregeling mag je je kind op elk moment brengen of afhalen. Dit kan je ’s morgens aan de kinderbegeleider meedelen. Indien het afhaaluur toch zou afwijken, gelieve dan de opvang te contacteren.
Tijdens de breng- en haalmomenten kan je van de gelegenheid gebruik maken om (schriftelijk en/of mondelinge) informatie uit te wisselen. Om de rust van de baby’s en peuters niet te verstoren, wordt gevraagd om je kind niet te brengen of af te halen tijdens het middagslaapje van 12.30 uur tot 13.30 uur.
Je haalt je kind ten laatste om 17.45 uur af. Zo heeft de begeleidster nog even de tijd om samen met jou de dag van je kind te overlopen en ook haar laatste taken van die dag af te ronden.
In het Hummeltjeshof bevestig je de aanwezigheden van jouw kind door maandelijks het overzicht van de aanwezigheden af te tekenen.
Ophalen na sluitingstijd:
Kan je je kind niet afhalen voor sluitingstijd? En kan je niemand contacteren om je kind voor jou op te halen? Bel dan naar het Hummeltjeshof op het nummer 014-23 17 18. Er wordt samen samen naar een oplossing gezocht.
Bij laattijdig afhalen, dit wil zeggen na sluitingsuur van 18 uur, wordt er 5 euro aangerekend per begonnen kwartier. Vanaf het derde kwartier wordt er 10 euro per kwartier aangerekend.
Bij het herhaaldelijk laattijdig afhalen, word je gevraagd een andere oplossing te zoeken.
Personen die je kind kunnen afhalen
Enkel de personen van wie de naam op de inlichtingenfiche staat, mogen jouw kind in de opvang komen halen. Als er toch een andere persoon je kind komt afhalen, verwittig je met een brief of e-mail wie jouw kind komt afhalen en wanneer. De minimum leeftijd van personen die je kind komen ophalen is 16 jaar.
Verandert het ouderlijk gezag, het verblijfsrecht of het bezoekrecht? Meld dit zo snel mogelijk aan de kinderbegeleidster en de verantwoordelijke. Zij passen dan de inlichtingenfiche aan. Eventueel wordt ook de schriftelijke overeenkomst aangepast.
3.3 Afspraken over eten
De kinderen ontbijten thuis. Ook de eerste babyfles geeft je thuis.
Uitzonderlijk kan je kind ontbijten in de opvang tot 8 uur. Het ontbijt wordt echter door de ouders meegebracht. Na 8.30 uur wordt er geen ontbijt meer gegeven. Om 9.30 uur krijgen de kinderen immers hun fruit.
Flesvoeding: baby’s krijgen flesvoeding zoals ze dat thuis gewoon zijn. Flesvoeding (flesjes en poeder afzonderlijk) voor je baby breng je zelf mee. Geef ons duidelijk de gebruiksaanwijzing mee. De flesvoeding wordt klaargemaakt net voor het aan je baby gegeven wordt.
Ofwel breng je een doos met poeder mee, ofwel breng je een doseerpotje mee. In beide gevallen breng je ook het water voor de flesjes mee en vermeld je de naam van jouw kind en de datum wanneer de doos open is gegaan.
Borstvoeding: geef je borstvoeding? Dan kan je de afgekolfde melk meebrengen. Doe dit gekoeld of ingevroren in een fles of afgedekt potje of bewaarzakje. Vermeld steeds de naam van jouw kind, de datum en uur van afkolven en de datum van invriezen.
Maaltijden: afhankelijk van het tijdstip en de duur van de aanwezigheid van je kind in de opvang, wordt er voor een gepaste maaltijden gezorgd.
De maaltijden zijn vers bereid. De samenstelling van het menu en van de bereidingen gebeurt in samenwerking met Welzijnsvereniging Sint-Anna. Het weekmenu hangt ter inzage in de gang.
De fruitpapjes worden in de opvang zelf bereid en kunnen meegegeven worden.
In de babygroep wordt er gewerkt volgens het ritme van het kind, zowel voor het slapen gaan als voor het eten geven, dus zonder vaste tijdstippen.
De peutergroep eet gezamenlijk:
Wanneer je kind na deze tijdstippen gebracht wordt, wordt er verondersteld dat het al gegeten heeft.
Water wordt gedurende de dag op verschillende momenten bij gegeven.
Heeft je kind een allergie voor bepaalde voedingstoffen? Geef het door bij de inschrijving, de maaltijden voor je kind worden dan aangepast.
Heeft je kind dieetvoeding nodig? Dan kan je die zelf meebrengen. Breng dit afgedekt en gekoeld mee en vermeld op het etiket de naam van jouw kind, welke voeding/allergenen erin zitten en de datum dat je de maaltijd bereid hebt.
Bij verjaardagen mag je trakteren. Dit doe je best in overleg met de begeleidsters. Een gezonde traktatie voor de dag zelf (niets om mee te geven), krijgt onze aanbeveling.
Wilt u er als ouder graag bij zijn? Dat kan. Het ideale moment hiervoor is in de loop van de voormiddag, in afspraak met de kinderbegeleiders.
3.4 Afspraken over kleding en verzorging
Het ochtendtoilet gebeurt thuis. Je brengt je kind gewassen en gekleed naar de opvang.
In de loop van de dag krijgen de kinderen alle nodige verzorging. Handdoeken, washandjes en slabbetjes zijn ter beschikking in het kinderdagverblijf.
Wat breng je zelf mee?
Zindelijkheidstraining: het kinderdagverblijf start pas met zindelijkheidstraining zodra het kind er klaar voor is, en in overleg met de ouders. Belangrijk is dat de ouders dit proces thuis ook mee ondersteunen.
3.5 Afspraken over opvolging van je kind
Onze kinderbegeleiders willen je kind zo goed mogelijk leren kennen en stimuleren zijn of haar talenten.
Zij volgen de ontwikkelingen, het welbevinden en de betrokkenheid van je kind goed op.
De opvang gebruikt hiervoor een aangepast kindopvolgsysteem zodat jullie een zeer correct beeld krijgen over je kind: hoe eet het, hoe rust het, hoe reageert het op de verzorging, hoe speelt je kind …
Tweemaal per jaar krijg je van ons een up-date van de ontwikkeling van je kind.
Als er een vermoeden is dat je kind een probleem heeft met zijn of haar ontwikkeling, dan wordt dit samen met jullie besproken.
3.6 Ziekte of ongeval
Opvang van een ziek kind
Is je kind ziek? Dan kan het niet in de opvang terecht. Zoek best vooraf een oplossing voor als je kind onverwacht ziek wordt.
Een ziek kind heeft extra zorgen nodig die het niet kan krijgen in de opvang. Een ziek kind kan ook andere kinderen of onze kinderbegeleiders ziek maken. Om die reden is het ook belangrijk dat je kind minsten één dag volledig koortsvrij is voor het kan terugkomen naar de opvang.
We kunnen je kind niet opvangen als:
Meer informatie over infectieziekten, symptomen, behandeling en wanneer het kind terug naar de opvang mag komen, vind je op de website van Kind en Gezin via www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek (via 'ziek? Zoek hier' vind je alle informatie over een bepaalde infectie).
Meld alle medische problemen van je kind die op het eerste gezicht niet te zien zijn, zeker als er extra aandacht moet gegeven worden of er een gevaar kan zijn voor anderen.
Is er een besmettelijke ziekte in de opvang? Dan verwittigt de opvang de ouders. Om de privacy van de ouders en het kind te beschermen, zijn deze waarschuwingen anoniem.
Ziekte of ongeval van een kind tijdens de opvang
Word je kind tijdens de dag ziek? Dan belt de verantwoordelijke of één van de kinderbegeleidsters je op. Samen wordt dan naar een passende oplossing gezocht. Soms moet je je kind zo snel mogelijk ophalen bv. bij koorts. Bent u niet bereikbaar? Dan wordt er één van de vertrouwenspersonen of je huisarts opgebeld (inlichtingenfiche).
Deze dag wordt aangerekend als een aanwezigheidsdag voor de uren waarop het kind effectief in de opvang aanwezig was.
In geval van nood wordt er onmiddellijk een arts of de hulpdiensten gecontacteerd. Uiteraard worden jullie zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. De kinderopvang heeft een crisisprocedure die toegepast wordt indien nodig.
Je betaalt voor alle kosten voor medische hulp die de kinderopvang maakt.
Is je kind langer dan 5 dagen afwezig wegens ziekte en kan je dit bewijzen met een doktersattest dan worden er geen extra afwezigheidsdagen afgetrokken.
3.7 Medicatie
Dien medicatie zoveel mogelijk thuis toe. Vraag je arts om medicatie voor te schrijven die je zelf ’s morgens en ’s avonds kan toedienen. De opvang geeft enkel medicatie als het echt nodig en haalbaar is.
Meld altijd als je kind medicatie krijgt.
Moet de opvang toch medicatie geven? Dat kan enkel op voorschrift van een arts of apotheker. Vraag aan de apotheker om op de verpakking het volgende te vermelden:
Indien deze zaken niet vermeld staan, kan de medicatie niet toegediend worden.
Heeft je kind koorts boven 39°C ? De opvang kan één keer een koortswerend middel geven, als je hiermee akkoord gaat. Je wordt op de hoogte gebracht van het uur, de dosis en de naam van het koortswerend middel. Er worden geen suppo’s gebruikt, enkel siroop dat gemakkelijk per kilo lichaamsgewicht kan afgemeten worden.
3.8 Veiligheid
Het Hummeltjeshof zorgt voor een veilige opvang. Met een risico-analyse en een procedure 'grensoverschrijdend' gedrag, schat de kinderopvang risico’s in en tracht deze te voorkomen en weg te werken. De kinderopvang volgt de regels over brandveiligheid, voedselveiligheid, veilige speeltoestellen, …
De opvang is voorbereid op gevaar. Een procedure legt de stappen en de manier van communiceren vast in geval van crisis. De crisis wordt zo snel mogelijk aan Kind en Gezin gemeld.
Om de veiligheid te garanderen kan je het kinderdagverblijf enkel binnen door het ingeven van een code. Deze code krijg je mee bij de start van de opvang. Om veiligheidsredenen wordt deze code om de 4 maanden gewijzigd.
Afspraken over slapen
Het Hummeltjeshof volgt de richtlijnen van Kind en Gezin voor veilig slapen. Kinderen worden op hun rug te slapen gelegd. Met een doktersattest of attest van de ouders leggen wordt je kind op de buik gelegd.
Kinderen mogen een tutje zonder lint of ketting gebruiken bij het inslapen.
Om wiegendood in het kinderdagverblijf te voorkomen, voldoen alle bedjes en materiaal aan de veiligheidsvoorschriften, is er altijd toezicht, worden baby’s onder de 6 maanden te slapen gelegd in de leefruimte en zorgt de opvang voor een goede temperatuur om te slapen.
Heeft je kind een monitor nodig om medische redenen? Dan worden daar afspraken over gemaakt.
Afspraken over verplaatsing
De verplaatsingen tijdens de opvang gebeuren op een veilige manier en onder begeleiding. Meestal trekt onze peutergroep naar De vest of naar het Begijnhofpark. Bij een uitstap, word je ruim vooraf verwittigd. De kinderbegeleiders vragen je toestemming voor de deelname van je kind. Er zal voldoende begeleiding voorzien worden, fluo hesjes en een aanwezigheidslijst voor onderweg.
4. PRIJS
4.1 Hoeveel betaal je voor onze opvang?
Je betaalt in onze opvang een tarief afhankelijk van je inkomen. In deze prijs zijn de meeste kosten inbegrepen, zoals maaltijden, verzorging, personeel, … Sommige dingen zijn niet inbegrepen in de prijs zoals melkpoeder, pampers, reservekleren. Die breng je zelf mee. Voor andere dingen betaal je extra (zie verder).
De prijs van de opvang wordt berekend op basis van het gezamenlijk belastbaar beroepsinkomen en de gezinssamenstelling. Het precieze bedrag wordt berekend door Kind en Gezin en is de basisbijdrage voor de opvang. Je berekent zelf de prijs via het berekeningsinstrument op de website van Kind en Gezin op de volgende manier:
STAP 1: Surf naar http://mijn.kindengezin.be. Daar registreert u zich.
Wat heb je nodig? Je federaal token of je e-ID-kaart, je pincode, een kaartlezer en een eigen e-mailadres
STAP 2: Bereken je inkomenstarief en vraag een attest aan.
De berekening gebeurt automatisch met informatie van FOD Financiën en het rijksregister
STAP 3: Je haalt het attest inkomenstarief op via mijn.kindengezin.be en bezorgt het aan je kinderopvang.
Geen computer? Of lukt het registreren niet? De verantwoordelijken helpen je graag verder.
De eerste berekening van je attest inkomenstarief kan je ten vroegste 2 maanden voor de start van de opvang aanvragen. De prijs geldt zolang het kind naar de opvang gaat en tot het 3,5 jaar wordt. Jaarlijks op 1 januari word je attest inkomenstarief aangepast aan de gezondheidsindex. Je haalt het nieuwe attest op via mijn.kindengezin.be en bezorgt het aan jouw kinderopvang.
Wanneer moet je een herberekening van het inkomenstarief aanvragen?
Hoe vraag je een nieuwe berekening aan? Surf naar http://mijn.kindengezin.be of vraag hulp aan de verantwoordelijke van de opvang.
Zonder geldig attest inkomenstarief kan je deze opvang niet gebruiken. Elk attest heeft een einddatum. Als je na de einddatum van het attest nog opvang nodig hebt, herbereken dan je tarief.
Dit doet je best 2 maanden voor de einddatum van het attest. Bezorg altijd het nieuwe attest aan de verantwoordelijke van de opvang. Als je dit nalaat, kan de organisator de opvangovereenkomst schorsen.
Foute informatie
Kind en Gezin doet controles op de berekening van je tarief. Geef je foute info? Of kan je de bewijsstukken niet bezorgen? Dan kan Kind en Gezin het juiste tarief opnieuw bepalen. Voor de periode waarin je te weinig betaalde, kan Kind en Gezin een schadevergoeding vragen.
Gebeurde er een fout en was het niet jouw schuld? Dan krijg je het teveel dat je betaalde terug.
4.2 Individueel verminderd tarief
In bepaalde omstandigheden heb je recht op een individueel verminderd tarief. Dit tarief geldt voor minstens 12 maanden tenzij in tussentijd een nieuwe berekening nodig is (bv. kind wordt 3,5 jaar). De einddatum staat vermeld op je attest zodat je tijdig een nieuwe aanvraag kan doen.
Welke individueel verminderde tarieven er zijn? Welke situaties geven recht op een individueel verminderd tarief?
Op de website van Kind en Gezin vind je de correcte bedragen die op dit moment van toepassing zijn http://www.kindengezin.be/img/inkomenstarief-ouders.pdf.
Bij het aanvragen van het attest inkomenstarief kan je in het systeem aanvinken welke situaties recht geven op verminderd tarief. Je krijgt dan automatisch een verminderd tarief.
Kan je het individueel verminderd tarief dat op je attest staat toch niet betalen? Wend je tot het OCMW. Op basis van hun beslissing zorgt Kind en Gezin voor een attest.
Het OCMW kan dit tarief toekennen met een terugwerkende kracht van maximum 6 maanden.
4.3 Prijs voor opvang
Voor opvang van je kind betaal je het inkomenstarief of individueel verminderd tarief voor:
Voor volgende specifieke situaties wordt een bijkomende bijdrage aangerekend:
Bij de start van de opvang wordt er een waarborg gevraagd. Deze waarborg bedraagt 150 euro voor gezinnen met een voltijds opvangplan, 100 euro voor gezinnen met een deeltijds opvangplan en 50 euro voor gezinnen met een minimum dagprijs van 10 euro of een individueel verminderd tarief.
De waarborg zal integraal worden terugbetaald als alle facturen voldaan zijn.
Volgende zaken zijn niet inbegrepen in de kostprijs en breng je zelf mee:
Zet duidelijk de naam van je kind op alle persoonlijke spullen. Zo vermijd je dat er spullen verloren gaan of verwisselt worden.
4.4 Principe opvang bestellen, is opvang betalen
Bestelt u opvang? Dan betaalt u de opvang.
Je betaalt voor de dagen die je reserveerde. Daarom wordt er een schriftelijke overeenkomst met een opvangplan opgesteld. Hierin staat de startdatum en de einddatum. Alle dagen waarvoor je opvang nodig hebt, staan in dit plan. Voor deze dagen moet je betalen. Voor collectieve sluitingsdagen van de opvang betalen ouders niet.
Regeling afwezigheden:
Je hebt recht op 'gerechtvaardigde afwezigheidsdagen'. Je kan zo’n dag gebruiken wanneer je kind afwezig is op een dag die in het opvangplan gereserveerd werd, ongeacht de reden. Bv. je baby is ziek thuis, je neemt een snipperdag, je kindje gaat eens een dagje naar oma, … Voor deze dagen moet je niet betalen.
Het aantal gerechtvaardigde afwezigheidsdagen is wettelijk vastgelegd op 18 dagen per jaar, voor een kind dat voltijds naar de opvang komt. Omdat ons kinderdagverblijf minder collectieve sluitingsdagen heeft als andere groepsopvang, en omdat het stadsbestuur de flexibiliteit van de ouders inzake hun verlofplanning wil waarborgen, werd er beslist om de gerechtvaardigde afwezigheidsdagen (ziekte en verlof samengeteld) op te trekken naar 30 dagen voor een kind dat voltijds naar de opvang komt. Als er geen voltijds opvangplan is, wordt dit aantal dagen verhoudingsgewijs verminderd.
Voor afwezigheidsdagen die het aantal 'toegelaten afwezigheidsdagen' overschrijdt, betaal je de gewone dagprijs dat op het attest inkomenstarief vermeld staat.
Kinderen die langer dan 5 dagen ziek zijn en dit kunnen bewijzen met een doktersattest, krijgen geen aftrek van afwezigheidsdagen.
Zijn alle gerechtvaardigde afwezigheidsdagen opgebruikt en komt je kind niet op een gereserveerde dag, dan is het een ongerechtvaardigde afwezigheidsdag. Op deze dagen betaal je het gewone dagtarief dat op het attest inkomenstarief vermeld staat.
Als je kind op een gereserveerde dag niet kan gebracht worden wegens onvoorziene omstandigheden moet je de opvang telefonisch of via mail verwittigen voor 9 uur. Doe je dit niet, valt dit ook onder een ongerechtvaardigde afwezigheidsdag. Voor deze dag wordt er een boete van 7 euro aangerekend en wordt er een dag van jouw pakketje 'gerechtvaardigde afwezigheidsdagen' afgetrokken.
4.5 Hoe betaal je?
Het stadsbestuur stuurt elke maand een factuur met daarop de juiste basisbijdrage voor de opvang van de voorbije maand. Het factuur bevat een gedetailleerd overzicht van de dagen dat het kind gerechtvaardigd en ongerechtvaardigd aanwezig was, en eveneens de eventuele gemaakte specifieke andere kosten (zoals hierboven vermeld).
De factuur moet betaald worden 30 datum na factuurdatum.
Na 15 dagen wordt een herinnering verzonden. Een eerste aanmaning is gratis, een tweede aanmaning wordt aangetekend verzonden en bedraagt 10 euro.
4.6 Fiscaal attest
De kosten voor kinderopvang zijn fiscaal aftrekbaar. Jaarlijks ontvang je een fiscaal attest met de vermelding van de betaalde basisbijdrage voor kinderen die in de loop van het vorige kalenderjaar in het Hummeltjeshof werden opgevangen. Eventuele extra kosten staan hier niet op vermeld, zij zijn niet fiscaal aftrekbaar.
5. RECHT VAN HET GEZIN
Als ouder ben je de eerst opvoeder. Onze opvang respecteert je waarden, wensen en verwachtingen.
Bij de eerste kennismaking krijg je van ons een rondleiding en alle informatie over de manier waarop onze opvang werkt.
Met elke ouder wordt er een administratief dossier aangemaakt met:
Onze kinderbegeleiders informeren je graag over de opvang van je kind door:
5.1 Je kind mag wennen
Je kind mag wennen bij de start van de opvang, bij de overgang naar een andere leefgroep, en als je kind lang afwezig was (afhankelijk van de leeftijd en of je kind er behoefte aan heeft).
Door te wennen is de overgang van thuis naar de opvang makkelijker. Tijdens het wennen leren onze kinderbegeleiders jouw gewoontes kennen zodat zij nog beter voor je kind kunnen zorgen.
Voor de aanvankelijke startdatum, kan je je kind 2 keer een paar uurtjes naar de opvang brengen. Je maakt hiervoor een afspraak bij de verantwoordelijke. Omdat het kinderdagverblijf deze wenperiode belangrijk vindt, wordt hiervoor geen bijdrage aangerekend. Het eerste wenmoment is van 9.30 uur tot 11 uur waarbij ouders en kind samen in de leefgroep van hun kind mogen kennismaken met de begeleiding. De bedoeling is om je kindje nadien een half uur alleen in de opvang te laten.
Het tweede wenmoment is van 9.30 uur tot 12 uur waarbij je kindje zonder ouders in de opvang blijft en een eet- en slaapmoment kan meemaken.
Een langere wenperiode is steeds mogelijk, maar wordt dan wel aangerekend.
Bij de overgang naar een volgende leefgroep zijn er eveneens wenmomenten voorzien. Rond de leeftijd van 18 maanden gaat je baby naar de peutergroep. Twee weken voor deze overgang mogen de kindjes op bepaalde momenten al naar de peutergroep om er met de anderen mee te spelen. Er wordt ook getracht om al stukjes fruit te geven en geplette groentepap in plaats van gemixte. Dit om de overgang te vergemakkelijken. Indien gewenst, kunnen ouders ook hier een rondleiding krijgen.
Was je kind lang afwezig? Samen wordt er bekeken hoe je kind weer kan wennen.
5.2 Ouders mogen altijd binnen
Tijdens de openingsuren heb je als ouders toegang tot alle lokalen waar de kinderen worden opgevangen.
Terwijl de kinderen slapen, mag je niet binnen in de slaapkamers om de rust van onze kindjes te garanderen. Stilte in de gang is hierbij ook een aandachtspunt.
5.3 Je mag een klacht uiten
Heb je bedenkingen, opmerkingen of klachten? Bespreek ze met de kinderbegeleidsters of de verantwoordelijke. Samen wordt er naar een oplossing gezocht.
Ben je niet tevreden met de oplossing? Dan kan je een klacht indienen. Je kan je klacht indienen via een klachtenformulier dat je bij de start van de opvang hebt ontvangen. Je bezorgt je klacht aan de verantwoordelijke of via het algemeen e-mailadres van de stad Herentals info@herentals.be.
Elke klacht wordt discreet en efficiënt geregistreerd, behandeld en beantwoord.
Ben je niet tevreden over hoe je vraag of klacht behandeld werd? Meld het aan de klachtendienst van Kind en Gezin, Hallepoortstraat 27, 1060 Brussel, e-mail: klachtendienst@kindengezin.be, telefoonnummer klachtendienst: 02-533 14 14.
Ben je niet tevreden over de manier waarop je persoonsgegevens bijgehouden of verwerkt worden? Meld het aan de VTC (Vlaamse Toezichtcommissie bevoegd voor het behandelen van klachten), https://overheid.vlaanderen.be/vlaamse-toezichtcommissie.
5.4 Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer
De opvang heeft verschillende persoonsgegevens van je kind en je gezin.
Doel van de verwerking van persoonsgegevens
De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden gebruikt in het kader van de klantenadministratie, de facturatie, het ontwikkelen van het kinderopvangbeleid van de organisator en de naleving van de vergunnings- en subsidievoorwaarden voor kinderopvang.
Categorieën van verzamelde persoonsgegevens
In het kader van onze werking worden er verschillende persoonsgegevens verzameld: contactgegevens, niet-gevoelige persoonsgegevens zoals slaap- en eetgewoontes van kinderen, en gevoelige persoonsgegevens zoals medische gegevens.
Foto’s, filmpjes, beeldmateriaal
In het kinderdagverblijf worden er foto’s en filmpjes gemaakt. Dit materiaal wordt gebruikt om informatie te verstrekken over de activiteiten en de werking van de opvang. Het gaat om algemeen beeldmateriaal van groepsactiviteiten en om portretten van je kind.
Je hebt het recht om het algemeen beeldmateriaal waarop je kind staat, te laten verwijderen. Dit kan zonder opgave van reden. Contacteer hiervoor de verantwoordelijke.
Voor het maken en gebruiken van portretten van je kind, vraagt het kinderdagverblijf toestemming. Dit gebeurt bij de start van de opvang bij het invullen van de inlichtingenfiche.
Je kan op elk moment deze beslissing herzien.
Kinderopvang is een dienstverlening aan gezinnen. Het is onze taak om de privacy van elk kind te beschermen. Wees zelf ook voorzichtig met het delen van foto’s van de kinderen in de opvang op sociale media.
Rechtsgrond
De opvang mag je gegevens opvragen op basis van artikel 24 van het decreet van 20 april 2012 over de organisatie van kinderopvang van baby’s en peuters, waarin staat welke gegevens het Hummeltjeshof nodig heeft. Daarnaast zijn verwerkingen noodzakelijk voor de uitvoering van de schriftelijke overeenkomst, voor de bescherming van vitale belangen van de kinderen, of in het algemeen belang.
Voor het verwerken van andere gegevens wordt je toestemming gevraagd. Deze toestemming kan je op elk moment intrekken of wijzigen.
Recht van het gezin
Als ouder heb je recht op informatie en toegang tot deze gegevens. Je kan vragen om de gegevens in te zien en er iets aan te verbeteren, door een mail te sturen naar hummeltjeshof@herentals.be.
Je gegevens worden vernietigd als de wettelijke bewaartermijn voorbij is. Gegevens waarvoor geen wettelijke termijn vastliggen, worden niet langer bewaard dan nodig.
Vertrouwelijkheid
De organisator van de kinderopvang waarborgt de veiligheid en het vertrouwelijk karakter van het gebruik van de gegevens, zowel door de medewerkers van de opvang als door mogelijke onderaannemers (bv. een IT-bedrijf). Deze verwerking gebeurt conform de huidige privacywetgeving.
Overmaken aan derden
Als het noodzakelijk is, worden je persoonsgegevens doorgegeven aan Kind en Gezin of Zorginspectie.
Functionaris voor de gegevensbescherming
De verwerking van de persoonsgegevens gebeurt onder toezicht van onze functionaris voor gegevensbescherming. De contactgegevens van deze functionaris vind je in de schriftelijke overeenkomst.
6. ANDERE DOCUMENTEN
6.1 Verzekering
Ons kinderdagverblijf is verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid van de medewerkers en voor lichamelijke ongevallen van de kinderen op de momenten dat zij onder toezicht van de kinderopvang staan. De polissen kan je inkijken bij de verantwoordelijke.
Onze verzekeringsmaatschappij is Axa, polisnummer burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen: 97.22000.33501.
Bij een ongeval van je kind moet de eerste dokter die het kind ziet, het medisch attest voor de verzekering invullen. Je ontvangt van ons papieren die zo vlug mogelijk binnengebracht moeten worden.
Je doet aangifte van schadegevallen of ongevallen bij de verantwoordelijke of haar vervangster, binnen de 24 uur na het gebeuren, zodat deze de verzekeringsinstelling op de hoogte kan brengen.
6.2 Inlichtingenfiche en aanwezigheidsregister
Voor elk opgevangen kind wordt een inlichtingenfiche ingevuld. Dit is belangrijk voor de veiligheid van elk kind. De inhoud van de inlichtingenfiche omvat:
Zorg ervoor dat de inlichtingenfiche over je kind altijd juist is. Geef veranderingen in de gegevens (over de gezondheid ) van je kind, je contactgegevens en de huisarts onmiddellijk door.
Verder geef je toestemming om deze persoonlijke gegevens te verwerken in het kader dan het naleven van de vergunningsvoorwaarden. De opvang garandeert een zorgvuldige omgang met de inlichtingenfiche.
De organisator voorziet een aanwezigheidsregister. Daarin staat voor elk kind het uur van aankomst en vertrek per dag. Deze registratie gebeurt tot op de minuut nauwkeurig.
Per maand wordt er een overzicht van deze opvangprestaties aangeboden ter ondertekening. Ouders nemen zelf het initiatief om te controleren en hun handtekening te plaatsen.
Het aanwezigheidsregister wordt 12 maanden bewaard.
6.3 Kwaliteitshandboek
Het Hummeltjeshof heeft een kwaliteitshandboek. Het kwaliteitshandboek beschrijft onze manier van werken. Je vindt er onze doelstellingen voor het pedagogisch beleid, de betrokkenheid van ouders, de klachtenprocedure, de crisisprocedure, de procedure bij grensoverschrijdend gedrag, onze werkwijze, onze organisatiestructuur, onze verbeterplannen, …
Tijdens ons maandelijks teamoverleg, wordt er telkens een procedure onder de loep genomen en bijgestuurd waar nodig.
Je kan het kwaliteitshandboek inkijken, vraag ernaar.
7. WIJZIGINGEN IN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN OPZEGMODALITEITEN VOOR DE SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST
7.1 Werkwijze bij wijziging van het huishoudelijk reglement
Elke verandering aan het huishoudelijk reglement in jouw nadeel wordt minstens 2 maanden voor de aanpassing schriftelijk gemeld. Deze moet je als ouders ondertekenen voor ontvangst en kennisname.
Je hebt het recht om de schriftelijke overeenkomst op te zeggen zonder schade- of opzegvergoeding na kennisname van een wijziging in je nadeel, op voorwaarde dat je dit doet binnen de twee maanden nadat je op de hoogte werd gebracht. Je bezorgt je opzegbrief met de reden en de datum van de stopzetting van de overeenkomst aan de verantwoordelijke. Een handtekening op de opzegbrief is verplicht en dient als een geldig bewijs.
7.2 Gelijkwaardige opzegmodaliteiten voor de schriftelijke overeenkomst
Door de ouders
Om de administratie en de opvang van nieuwe kindjes vlot te laten verlopen, meld je tenminste één maand op voorhand het beëindigen van de opvang aan de coördinator. Tenzij van deze termijn wordt afgeweken omwille van gerechtvaardigde redenen, bijvoorbeeld plotse werkloosheid van één van de ouders.
Door het kinderdagverblijf
Het stadsbestuur van Herentals kan deze overeenkomst schorsen of opzeggen als:
De opzegging of schorsing wordt per aangetekende brief meegedeeld met vermelding van reden en ingangsdatum.
8. TOT SLOT
Dit huishoudelijk reglement is opgesteld op en goedgekeurd door de gemeenteraad op 3 juni 2025 volgens de op dat moment geldende regelgeving en richtlijnen van Kind en Gezin. Alle regels over kinderopvang vind je op www.kindengezin.be.
Heb je vragen of opmerkingen bij dit reglement of bij de werking van het Hummeltjeshof. Praat dan met de verantwoordelijke.
ONTVANGST EN KENNISNAME HUISHOUDELIJK REGLEMENT
De ouders verklaren dat ze het huishoudelijk reglement hebben ontvangen en er kennis van hebben genomen, en bevestigen dit met hun handtekening en de vermelding van de datum.
Handtekening van beide ouders