Op 3 april 2024 ontving de stad de omgevingsvergunningsaanvraag met nummer OMV_2024030164 van Vosselaars Bouwbedrijf bvba voor handelingen op een terrein met adres Ekelstraat 47 en 49 en kadastrale omschrijving afdeling 1 sectie E nrs. 411N, 412A, 413H, 413G en 413F. De omgevingsvergunningsaanvraag is momenteel in beroepsfase bij de provincie nieuwe.
Aan de vergunningsaanvraag is een zaak van de wegen gekoppeld in functie van nieuwe wegenis. Tijdens de vergunningsprocedure in eerste aanleg neemt de gemeenteraad op 3 september 2024 een voorwaardelijk gunstige beslissing over de zaak van de wegen.
Derden gaan in beroep tegen de beslissing van de gemeenteraad betreffende de zaak van de wegen. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken beoordeelt het beroep als gegrond en vernietigt de beslissing van de gemeenteraad van 3 september 2024.
De deputatie vraagt aan de gemeenteraad om een nieuwe beslissing over de zaak van de wegen gekoppeld aan de omgevingsvergunningsaanvraag dat momenteel in beroepsprocedure is te nemen.
Omschrijving van de aanvraag
Op 3 april 2024 ontving de stad de omgevingsvergunningsaanvraag met nummer OMV_2024030164 van Vosselaars Bouwbedrijf bvba voor handelingen op een terrein met adres Ekelstraat 47 en 49 en kadastrale omschrijving afdeling 1 sectie E nrs. 411N, 412A, 413H, 413G en 413F. De omgevingsvergunningsaanvraag is momenteel in beroepsfase bij de provincie.
Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen en het verkavelen van gronden.
Het betreft een aanvraag voor het verkavelen van een terrein met wegeniswerken na ontbossing.
Voorgeschiedenis
Op 2 mei 2017 heeft de gemeenteraad de structuurschets Wuytsbergen - Ekelen goedgekeurd. De krachtlijnen uit deze studie zijn van toepassing voor de ontwikkelingen binnen de diverse strategische gebieden die binnen de afbakening van de structuurschets zijn gelegen. De structuurschets voorziet in een gefaseerde ontwikkeling van elke strategische site.
In uitvoering van de structuurschets ‘Wuytsbergen-Ekelen’ werd op 27 september 2021 de integrale inrichtingsstudie voor de 3 fases van de strategische site Ekelen goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.
Om de verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid in de wijk Wuytsbergen Ekelen en de omgeving te vergroten, besliste het college van burgemeester en schepenen op 6 december 2021 om de vereiste verkeerskundige maatregelen in de woonwijk Wuytsbergen-Ekelen definitief in te voeren, te laten opvolgen en bijhorende flankerende maatregelen verder uit te werken. Deze definitieve verkeerskundige maatregelen vormden tevens de aanleiding voor de start van de uitvoering van fase 1 van de structuurschets Wuytsbergen-Ekelen.
Een eerste aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van de site Ekelen fase 1, ook met wegenisaanleg, (OMV_2022029432) werd ingediend op 25 maart 2022. Op 19 december 2022 verleende het college van burgemeester en schepenen een vergunning met voorwaarden. Tegen de voorwaardelijk gunstige beslissing van de gemeenteraad over de zaak van de wegen zijn derden in beroep gegaan bij de minister. Dat beroep is niet aanvaard. Tegen de omgevingsvergunning zijn derden in beroep gegaan bij de deputatie van de provincie Antwerpen. Doorheen de beroepsprocedure verleende het college van burgemeester en schepenen nog positieve adviezen, maar op 25 januari 2024 heeft de deputatie van de provincie Antwerpen de aanvraag geweigerd.
Daaropvolgend heeft de aanvrager op 3 april 2024 voorliggende aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend.
De aanvraag werd op 11 april 2024 volledig verklaard. Hierna werden de adviesvragen verstuurd en liep het openbaar onderzoek van 21 april 2024 tot en met 20 mei 2024. Er werden 24 bezwaarschriften ingediend.
Na de eerste adviesronde en het openbaar onderzoek heeft de aanvrager gedurende de lopende procedure een wijziging van de aanvraag gedaan met als gevolg dat projectinhoudversie 2 onderwerp van de aanvraag is geworden. Gelet op de aard van de wijzigingen is opnieuw een openbaar onderzoek georganiseerd dat liep van 24 juli 2024 tot en met 22 augustus 2024. Er werden 23 bezwaarschriften ingediend. Alle adviesinstanties werden opnieuw om advies gevraagd. Die adviestermijn liep tot en met 18 augustus 2024.
De gemeenteraad neemt op 3 september 2024 een gunstige beslissing met voorwaarden omtrent de zaak van de wegen.
Het college van burgemeester en schepenen verleent op 16 september 2024 een omgevingsvergunning met voorwaarden.
Derden gaan in beroep tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen tot verlenen van de omgevingsvergunning. Op 21 november 2024 verklaart de provincie het beroepsschrift volledig en ontvankelijk. De beroepsprocedure is heden nog lopende (uiterste beslissingsdatum 28 juli 2025). De provincie heeft in de beroepsfase geen vraag gesteld tot het organiseren van een openbaar onderzoek.
Derden gaan in beroep tegen de beslissing van de gemeenteraad betreffende de zaak van de wegen. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken beoordeelt het beroep als gegrond en vernietigt de beslissing van de gemeenteraad van 3 september 2024.
Op 19 februari 2025 ontvangt de stad de vraag van de gouverneur van de provincie Antwerpen om een nieuwe beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg te nemen en deze beslissing binnen een termijn van 60 dagen vanaf ontvangst van dit verzoek tot samenroeping mee te delen. De deputatie kan pas een beslissing nemen over de omgevingsvergunningsaanvraag in beroep, nadat de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen genomen heeft.
Op 25 februari 2025 beslist de gemeenteraad de structuurschets Wuytsbergen-Ekelen op te heffen.
Fase
Conform het omgevingsvergunningsdecreet en naar aanleiding van de vraag van de gouverneur wordt de aanvraag voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming over de zaak van de wegen.
De gemeenteraad moet een beslissing nemen over de zaak van de wegen, inclusief eventueel bijhorende voorwaarden en lasten. Onder 'de zaak van de wegen' wordt het bepalen van het tracé van de wegen, alsook de uitrusting ervan verstaan.
Uiterste beslissingsdatum zaak van de wegen: 19 april 2025
Uiterste datum gemeenteraad: 1 april 2025
Decretale bepalingen
Overeenkomstig artikel 12 §2 van het decreet over de gemeentewegen kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Het aanvraagdossier moet dan een ontwerp van rooilijnplan bevatten dat voldoet aan de decretaal gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Artikel 31 van het omgevingsvergunningendecreet luidt als volgt:
§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Geldende rooilijn
De voorliggende aanvraag is gelegen tussen de Ekelstraat en Kleine Ekelstraat. Dit zijn beide voldoende uitgeruste gemeentewegen. Voor deze wegen zijn de volgende rooilijnplannen van toepassing:
Binnen het rooilijnplan Kleine Ekelstraat (gemeenteraad 20 augustus 2006) ligt nog een stuk private eigendom van de aanvrager kadastraal gekend als afdeling 1 sectie E nummer 461B. Deze grond paalt aan de grond binnen het project waarop de nieuwe gemeenteweg wordt aangelegd en bevindt zich dus in de directe nabijheid van het project. De nieuwe gemeenteweg wordt ook langs daar ontsloten.
Onderwerp van de aanvraag
De voorliggende aanvraag omvat de aanleg van een nieuwe publieke wegenis van 5,50 m breed tussen de Ekelstraat en de Kleine Ekelstraat. Het betreft hier een nieuwe trage verbinding van 2,50 m uitgevoerd in gewassen beton en geflankeerd door bermen 1,50 m en 1,50 m. De ene berm doet dienst als zone voor de nutsleidingen en toegangspaden tot de deuren van de aanpalende woningen. Deze berm wordt ingezaaid, de toegangspaden naar de woningen worden aangelegd in grijze betonstraatstenen. De andere berm wordt aangelegd in grasbetontegels in functie van de functie als brandweg. De fundering van de weg wordt aangelegd conform de typedwarsprofielen. Ter hoogte van de aansluiting met de Kleine Ekelstraat verbreedt de publieke wegenis omdat deze wegenis ook als brandweg zal dienen. Deze wegenis wordt overgedragen aan het publiek domein. Ter hoogte van de Kleine Ekelstraat, geclusterd bij de nieuwe parkeerpocket, wordt een ondergrondse afvalstraat voorzien. De zone waarin de afvalstraat in wordt voorzien wordt meer deel van het openbaar domein.
De aanvraag omvat aldus de aanleg van een nieuwe gemeenteweg. Bijgevolg moet de gemeenteraad een besluit nemen over de zaak van de wegen.
Nieuw rooilijnplan
In functie van deze nieuwe trage verbinding en ondergrondse afvalstraat zit bij de voorliggende aanvraag het rooilijnplan toegevoegd met dossiernummer 2019.03.049 van 2 februari 2022 opgemaakt door Plan2. De in het geel aangeduide zone met rode omlijning wordt overgedragen aan de stad Herentals. Hiertoe werd een eenzijdige belofte van grondafstand toegevoegd aan de aanvraag.
Openbaar onderzoek
Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit stelt het volgende:
“Als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, neemt de gemeenteraad daarover een besluit.
De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. “
De gemeenteraad neemt kennis van het resultaat van het openbaar onderzoek. Overeenkomstig de criteria van artikels 11 - 14 van het omgevingsvergunningsbesluit is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Gedurende de procedure in eerste aanleg zijn twee openbare onderzoeken georganiseerd. Het eerste openbaar onderzoek werd georganiseerd van 21 april 2024 tot en met 20 mei 2024. Een tweede openbaar onderzoek werd georganiseerd van 24 juli 2024 tot 22 augustus 2024. De bezwaarelementen over de zaak van de weg worden als volgt behandeld:
Bezwaarelement: er is geen alternatieve locatie voor de ondergrondse afvalstraat onderzocht.
Beoordeling: het inplantingsplan toont aan dat doorstroming van verkeer op een veilige manier mogelijk blijft. Hiervoor worden de nodige aanpassingswerken aan het openbaar domein door de verkavelaar voorzien.
Bezwaarelement: Belasting van het wegennet, onleefbare verkeerssituatie.
Beoordeling: binnen het project wordt een nieuwe openbare trage weg voorzien: een gemeenteweg die hoofdzakelijk bestemd is voor niet-gemotoriseerd verkeer (art. 2, 10° decreet over de gemeentewegen). De toevoeging van de nieuwe trage weg in het wegennet draagt bij tot het uitbouwen van fijnmazig netwerk van trage wegen. Het biedt een alternatief aan de fietser/voetganger om de kortere doorsteek tussen Vogelzang/Ekelstraat en Kleine Ekelstraat te kunnen maken. Door het autoparkeren te clusteren op twee aparte locaties kan de nieuwe weg maximaal zijn functie als trage doorgang opnemen. Daardoor zal slechts een beperkt deel van de nieuwe weg ook toegankelijk zijn voor autoverkeer, in functie van het bereiken van één van de parkeerclusters. Langs de zijde van de Ekelstraat is de parkeercluster rechtstreeks toegankelijk vanaf de Ekelstraat. In de zone aan de Kleine Ekelstraat zal - over een lengte van circa 13 meter - de trage weggebruiker en autoverkeer de nieuwe wegenis delen. Maar dit kan worden aanvaard aangezien deze zone qua lengte veel kleiner is in vergelijking met het ganse tracé van de nieuwe wegenis (circa 140 meter), de snelle afbuiging van de personenwagens naar de geclusterde parking en de verbreding van de verharding daar. Op beide aansluitingspunten (zowel Ekelstraat als Kleine Ekelstraat) is er een goede visibiliteit door haaks aan te sluiten op de bestaande wegenis van de Kleine Ekelstraat en de Ekelstraat.
De overige bezwaren betreffen aspecten die niet over de zaak van de weg van de voorliggende aanvraag (wegtracé nieuwe publieke wegenis en de uitrusting ervan) handelen maar betreffen elementen zoals de algemene natuurtoets en soortentoets, bouwdichtheid, inplanting, mobiliteitseffecten van het project an sich, project-m.e.r.-screening, dossiersamenstelling, enzovoort.
Relevante adviezen inzake de zaak van de wegen
De gemeenteraad sluit zich aan bij de voorgaande adviezen voor wat de aspecten rond de zaak van de wegen betreft. De adviezen met voorwaarden en eventuele offertes moeten nageleefd worden.
De overige ontvangen adviezen en advieselementen hebben geen betrekking op het tracé van de wegen of de uitrusting ervan.
Doelstellingen en principes van het decreet over de gemeentewegen
Het voorliggende project wordt positief beoordeeld in haar ruimer kader en voor het realiseren van de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3, 4 en 6 van het decreet over de gemeentewegen.
De nieuwe trage weg zal rechtstreeks toegankelijk zijn vanaf de bestaande openbare wegen van de Ekelstraat en de Kleine Ekelstraat en kan in die zin rechtstreeks zijn rol binnen het wegennetwerk gaan opnemen. De nieuwe trage weg heeft ook geen afschaffing van andere wegenis tot gevolg.
Momenteel is ter plaatse geen zachte doorsteek aanwezig. Binnen het project wordt zoals gesteld een nieuwe openbare trage weg voorzien: een gemeenteweg die hoofdzakelijk bestemd is voor niet-gemotoriseerd verkeer (art. 2, 10° decreet over de gemeentewegen). De toevoeging van de nieuwe trage weg in het wegennet draagt bij tot het uitbouwen van fijnmazig netwerk van trage wegen.
De trage weggebruiker krijgt hiermee op lokaal niveau een veilige verbinding en kortere doorsteek tussen Vogelzang/Ekelstraat en de Kleine Ekelstraat. Binnen het omliggend woonweefsel betekent deze doorsteek een bijkomend en korter alternatief voor gebruikers tussen Wuytsbergen en de nieuwe (fiets)brug onder het spoor aan Ekelenberg en verder richting het kanaal.
Door het autoparkeren te clusteren op twee aparte locaties kan de nieuwe weg maximaal zijn functie als trage doorgang opnemen. Daardoor zal slechts een beperkt deel van de nieuwe weg ook toegankelijk zijn voor autoverkeer, ifv het bereiken van één van de parkeerclusters. Langs de zijde van de Ekelstraat is de parkeercluster rechtstreeks toegankelijk vanaf de Ekelstraat. In de zone aan de Kleine Ekelstraat zal - over een lengte van circa 13 meter - de trage weggebruiker en autoverkeer de nieuwe wegenis delen. Maar dit kan worden aanvaard aangezien deze zone qua lengte veel kleiner is in vergelijking met het ganse tracé van de nieuwe wegenis (circa 140 meter), de snelle afbuiging van de personenwagens naar de geclusterde parking en de verbreding van de verharding daar. Op beide aansluitingspunten (zowel Ekelstraat als Kleine Ekelstraat) is er een goede visibiliteit door haaks aansluiten op de bestaande openbare wegenis.
De verkeersveiligheid en ontsluiting van de bestaande percelen in de nabije omgeving komt niet in het gedrang gezien het trage karakter van deze nieuwe gemeenteweg, de voldoende ruime afstand van de ontsluitingspunten ten opzichte van bestaande opritten, alsook de ruime afstand van de nieuwe afvalstraat ten opzichte van de aangelanden.
Inzake veiligheid wordt ook nog verwezen naar de inhoud van de bezwaarschriften en de beoordeling ervan (zie eerder).
Hoewel het project nieuwe woningen langs de nieuwe wegenis voorziet, staat deze nieuwe wegenis niet enkel ten dienste van het project en haar bewoners. De nieuwe trage weg is voorzien om opgenomen te worden in het openbaar domein en dus voor iedere trage weggebruiker toegankelijk.
Het toevoegen van deze trage weg tot het wegennetwerk van de stad Herentals heeft niet noodzakelijk een gemeenteoverschrijdend perspectief, gelet op de aard van het project, zijnde een lokale woonverkaveling.
De stad Herentals ambieert het uitbouwen van een veilige en aangename fietsinfrastructuur waar men durft, kan en wil fietsen (zie 5. Herentals fietsstad in het mobiliteitsplan):
Infrastructuur-verharding
Om een ‘trage weg’ te creëren moeten de wegen van het project aangelegd worden in uitgewassen, licht okergeel beton. Als referentie wordt hiervoor verwezen naar het recent aangelegde Begijnhofpark en Stadspark.
Het fiets- en wandelpad dat aansluit op de private loten moet aangelegd worden in waterdoorlatend materiaal.
De ene berm doet dienst als zone voor de nutsleidingen en toegangspaden tot de deuren van de aanpalende woningen. Deze berm wordt ingezaaid, de toegangspaden naar de woningen worden aangelegd in grijze betonstraatstenen. De paden die leiden naar de voordeur van het perceel moeten 1,5 m breed zijn. Dit is ook conform het advies van Inter.
De andere berm wordt aangelegd in grasbetontegels in functie van de functie als brandweg. De fundering van de weg wordt aangelegd conform de typedwarsprofielen. Ter hoogte van de aansluiting met de Kleine Ekelstraat verbreedt de publieke wegenis omdat deze wegenis ook als brandweg zal dienen.
Om onderhoud door de stadsdiensten praktisch uitvoerbaar te maken, moet de trage weg verbreed worden door middel van grasdals. Langs de ene zijde van de trage weg moet er een zone voorzien worden in grindgazon om passage voor hulpdiensten en occasioneel gebruik door verhuiswagens mogelijk te maken. Onder deze zone worden de nutsvoorzieningen geplaatst.
De nutsleidingen moeten aangelegd worden in deze zone van 1,50 m. De huisaansluitputjes moeten aangelegd worden in dezelfde zone als de nutsvoorzieningen. De bouwheer moet hier voor aanvang van de werken de nodige, schriftelijke afspraken maken met de verschillende nutsmaatschappijen en deze voor goedkeuring voorleggen aan het college van burgemeester en schepenen.
De parkeerplaatsen moeten aangelegd worden in grasbetontegels.
Nutsvoorzieningen
De uitbreidingen van de infrastructuur van de verschillende nutsmaatschappijen zijn volledig ten laste van de bouwheer.
Werken aan openbaar domein en aanleg openbare riolering
De vergunninghouder moet zowel een dwarsprofiel als een grondplan aanleveren dewelke deel uitmaken van het technisch dossier. Het technisch dossier moet opgemaakt worden door de vergunninghouder en goedgekeurd worden door het college van burgemeester en schepenen.
De 2DWA-riolering en de verhardingen moeten aangelegd worden volgens het typebestek 250. De meetstaat, de raming, het bestek en de keuze van de aannemer die de werken op het toekomstig openbaar domein zal uitvoeren, moeten voor aanvang van de werken voor goedkeuring voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen.
De bouwheer moet een bankwaarborg afsluiten die 110 % van de omvang van de raming dekt, de stad zal enkel gebruik maken van de bankwaarborg indien de verkavelaar zijn beloftes niet naleeft en de stad het project verder kan realiseren. De bankwaarborg wordt niet gebruik ten behoeve van de verkavelaar voor het betalen van de aannemer. Enkel de stad Herentals kan aanspraak maken op de bankwaarborg om het verder betalen van de aannemer voor het project tot een goed einde te brengen. Eventueel bijkomende kosten die voortvloeien uit de aanleg van de riolering en de weginfrastructuur zijn bijkomend volledig ten laste van de bouwheer. Deze bankwaarborg wordt in twee helften vrijgegeven: de eerste helft bij de voorlopige aanvaarding van de werken, de tweede helft bij de definitieve aanvaarding van de werken. Tevens moet de bouwheer een vergoeding betalen van 1,5 % van het aanbestedingsbedrag voor het opvolgen van de werken door de technische dienst van de stad Herentals.
De openbare riolering wordt ontworpen volgens het type 2DWA. Er wordt een gravitaire vuilwaterriolering voorzien met een diameter 250 mm die aangesloten wordt in de Kleine Ekelstraat doormiddel van een doorloopput ten laste van de verkavelaar.
Huisvuilophaling
De bouwheer moet voor het project de nodige, verharde ruimte aanleggen, in waterdoorlatend materiaal, voor de verzameling van de afvalcontainers van de bewoners. Tevens moet de verkavelaar 3 ondergrondse containers plaatsen. Deze containers worden voorzien op toekomstig openbaar domein aan de Kleine Ekelstraat. De plaatsing, het onderhoud, het beheer van de ondergrondse containers moet door de verkavelaar gebeuren in samenspraak met IOK. Alle kosten die hieruit voortvloeien zijn ten laste van de verkavelaar.
Openbare verlichting
De aanleg van openbare verlichting binnen de projectzone is volledig ten laste van de bouwheer. Hij moet voorafgaandelijk aan de bouwwerken een voorstel van Fluvius hieromtrent aanvragen en voor goedkeuring voorleggen aan het college van burgemeester en schepenen.
Postbedeling
De organisatie van de postbedeling is volledig ten laste van de bouwheer en moet voorafgaandelijk aan de werken voor goedkeuring voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen.
Grondafstand naar de stad voor opname in het openbaar domein
De bouwheer moet de goede toestand van het nieuw aangelegde, toekomstig openbaar domein vrijwaren. Alleen bij deze goede toestand kan het toekomstig openbaar domein overgedragen worden aan de stad. Noodzakelijke, voorafgaande herstellingen van het toekomstig openbaar domein voorafgaandelijk aan de overdracht ervan, zijn volledig ten laste van de bouwheer en gebeuren onder het toezicht van de technische dienst van de stad.
De grond aangeduid in het geel met rode omlijning op het nieuwe rooilijnplan met dossiernummer 2019.03.049 van 2 februari 2022 opgemaakt door Plan2 moet kosteloos overgedragen worden aan de stad Herentals, voor opname in het openbaar domein en dit conform de volgende modaliteiten:
Binnen het rooilijnplan Kleine Ekelstraat (gemeenteraad 20 augustus 2006) ligt nog een stuk private eigendom van de aanvrager kadastraal gekend als afdeling 1 sectie E nummer 461B. Zoals blauw aangeduid op bijgevoegd plan. Ook deze grond aangeduid in het blauw op het bijgevoegde plan en kadastraal gekend als afdeling 1 sectie E nummer 461B moet evenwel kosteloos overgedragen worden aan de stad Herentals, voor opname in het openbaar domein en dit conform de volgende modaliteiten:
Als voorwaarde wordt opgelegd dat beide beloftes van gratis grondafstand volledig ingevuld en ondertekend moet worden bezorgd aan patrimonium@herentals.be vooraleer gebruik kan worden gemaakt van de vergunning.
Goedkeuring rooilijn, oplegging lasten en voorwaarden
Overeenkomstig artikel 32, §6 en artikel 66, §6 van het omgevingsvergunnningsdecreet kan een vergunning voor aanvragen met aanleg, wijziging, verplaatsing op opheffing van een gemeenteweg pas verleend worden na goedkeuring over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan met dossiernummer 2019.03.049 van 2 februari 2022 opgemaakt door Plan2 goed en gaat akkoord met de aanleg van de nieuwe gemeenteweg. Delen van de percelen kadastraal gekend als Herentals 1ste afdeling, sectie E, nrs. 153R en 153S moeten opgenomen worden in het openbaar domein.
De gemeenteraad legt volgende voorwaarden en lasten in verband met de zaak van de wegen op aan de vergunninghouder:
De gemeenteraad neemt kennis van de omgevingsvergunningsaanvraag met nummer OMV_2024030164 van Vosselaars Bouwbedrijf bvba voor handelingen op een terrein met adres Ekelstraat 47 en 49 met kadastrale omschrijving afdeling 1 sectie E nrs. 411N, 412A, 413H, 413G en 413F.
Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen, verkavelen van gronden.
De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen goed en stelt de rooilijn definitief vast zoals aangeduid op het rooilijnplan met dossiernummer 2019.03.049 van 2 februari 2022 opgemaakt door Plan2
De gemeenteraad legt met betrekking tot de zaak der wegen volgende voorwaarden en lasten op: