De stad laat een ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken voor de sportsite van St.-Janneke, de bedrijfssite van maatwerkbedrijf Kaliber ter vervanging van het huidige BPA en de omliggende woonwijk die in woonuitbreidingsgebied ligt.
Het college van burgemeester en schepenen keurde inmiddels de startnota, scopingnota en het voorontwerp RUP goed, samen met de bijhorende procesnota's. De volgende stap in de goedkeuringsprocedure is de voorlopige vaststelling van het ontwerp-RUP door de gemeenteraad.
De gemeenteraad stelt het ontwerp van het ruimtelijke uitvoeringsplan sportpark St.-Janneke voorlopig vast.
Op 4 oktober 2022 keurde de gemeenteraad unaniem de herlokalisatiestudie in het kader van het PRUP Bruggenbeemd voor voetbalclub KSKS Herentals, met site Sint-Janneke als voorkeurslocatie goed. Het onderzoek van de herlokalisatie van voetbalclub KSKS Herentals naar Sint-Janneke kan gebeuren door middel van:
Op 23 oktober 2023 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht 'inrichtingsplan en RUP Sportpark St.-Janneke' aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), Spatie maakt ruimte, Elfnovemberlaan 52, 3010 Leuven tegen het offertebedrag van 111.590 euro exclusief btw of 135.023,90 euro inclusief 21 % btw.
Deze opdracht omvat de opmaak van een inrichtingsplan en een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor een sportpark aan St.-Janneke en de naastgelegen bedrijfszone van maatwerkbedrijf Kaliber vzw, waarvoor momenteel nog een BPA van kracht is.
Op 12 februari 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de verslagen van de overlegmomenten met het planteam van 9 januari 2024 en 2 februari 2024 en het bilateraal overleg met voetbalclubs KSKS en VC Herentals en vzw Kaliber van 18 januari 2024. Het college van burgemeester en schepenen keurde eveneens de samenstelling van het planteam overeenkomstig artikel 2.2.3 van de VCRO goed.
Op 15 april 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen de startnota en de procesnota voor het ruimtelijk uitvoeringsplan sportpark St.-Janneke goed. Het college van burgemeester en schepenen besliste een verplichte adviesronde en de publieke raadpleging, vanaf 1 mei 2024 tot 30 juni 2024, met participatiemoment op 29 mei 2024 over de startnota en procesnota te organiseren.
Op 16 september 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen de scopingnota en procesnota voor het ruimtelijk uitvoeringsplan sportpark St.-Janneke goed, evenals de voorkeursvariant van het inrichtingsplan.
Op 18 november 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen de aangepaste scopingnota, de procesnota en het voorontwerp RUP goed en gaf de opdracht om de adviesronde aangaande het voorontwerp te organiseren en de ontheffing van de MER-plicht aan te vragen.
Op 27 januari 2025 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de ingestuurde adviezen aangaande het voorontwerp-RUP sportpark St.-Janneke en verleende goedkeuring aan de behandeling ervan. Het college van burgemeester en schepenen neemt in diezelfde zitting kennis van de brief van het Team Omgevingseffecten van de Vlaamse Overheid van 9 januari 2025 waarin gesteld wordt dat geen plan-MER opgesteld moet worden voor het RUP sportpark St.-Janneke.
Op 17 maart 2025 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de workshop, het buurtmoment en de stuurgroep over het voorontwerp RUP St.-Janneke en vroeg aan de voorzitter van de gemeenteraad om de voorlopige vaststelling van het ontwerp van het ruimtelijke uitvoeringsplan sportpark St.-Janneke te agenderen op een volgende gemeenteraad.
Ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan
De procedure voor de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijke uitvoeringsplan voorziet vervolgens in de voorlopige vaststelling van het ontwerp van het ruimtelijke uitvoeringsplan door de gemeenteraad. Na voorlopige vaststelling wordt het ontwerp bezorgd aan de Deputatie, het Departement en de Vlaamse Regering, en wordt een openbaar onderzoek georganiseerd gedurende 60 dagen.
Het ontwerp van ruimtelijke uitvoeringsplan bevat:
De procesnota beschrijft het verloop van het planningsproces. De procesnota omvat:
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan St.-Janneke, stelt vast dat de hoger uiteengezette gegevens opgenomen zijn in het ontwerp en sluit zich aan bij de inhoud daarvan.
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de procesnota. Zij stelt vast dat de hoger uiteengezette gegevens opgenomen zijn in de procesnota en sluit zich aan bij de inhoud daarvan.
Watertoets
In het kader van de watertoets werd in de MER-screeningsnota, geïntegreerd in de toelichtingsnota, bij de discipline water nagegaan of er nadelige effecten zijn op het milieu die voortvloeien uit een verandering van de toestand van watersystemen of bestanddelen ervan die worden teweeggebracht door menselijke activiteit.
Het RUP voorziet geen ingrepen aan waterlopen of oevers. Ten opzichte van de huidige juridische toestand, wijzigt het RUP niets op vlak van de bebouwingsmogelijkheden. Ook vandaag kan er gebouwd worden in dezelfde zones. De invulling van het plangebied creëert geen wijzigingen in de toegelaten bebouwde oppervlakte en verharding in de zone met pluviaal overstromingsrisico.
Op basis van voorgaande effectbespreking blijkt dat er geen aanzienlijke effecten met betrekking tot de discipline water te verwachten zijn.
Op te heffen voorschriften
De gemeenteraad stelt het ontwerp van het ruimtelijke uitvoeringsplan sportpark St.-Janneke voorlopig vast.