Terug
Gepubliceerd op 12/05/2025

2025_GR_00120 - Jeugdbeleid: animatorcursus in samenwerking met Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) en De Vesten - proefproject: goedkeuring afwijking subsidiereglement voor vormingen

gemeenteraad
di 01/04/2025 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rob Lathouwers, voorzitter ; Jan Bertels, burgemeester; Pascal Van Nueten, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Nathalie Van Sande, schepen ; Stefan Verraedt, schepen; Vic Vervloesem; Bart Michiels, raadslid; Els Sterckx, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Hans Van den Eynden, raadslid; Wendy Meynendonckx, raadslid; Hans Vets, raadslid; Kobe Vets, raadslid; Maurice Rombouts, raadslid; Jan Laenen, raadslid; Wiske Bertels, raadslid; Tom Helsen, raadslid; An Michielsen, raadslid; Matthias Verhegge, raadslid; Roel D'haeseleer, raadslid; Katrien Van Hove, raadslid; Jessica Van Looy, raadslid; Marc  Everaerts, raadslid; Wim Boeckx, raadslid; Jan Engelen, raadslid; Tanja Mattheus, algemeen directeur

Verontschuldigd

Liese Bergen, schepen; Bieke Baeten, schepen; Martine Moriau, raadslid

Secretaris

Tanja Mattheus, algemeen directeur
2025_GR_00120 - Jeugdbeleid: animatorcursus in samenwerking met Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) en De Vesten - proefproject: goedkeuring afwijking subsidiereglement voor vormingen 2025_GR_00120 - Jeugdbeleid: animatorcursus in samenwerking met Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) en De Vesten - proefproject: goedkeuring afwijking subsidiereglement voor vormingen

Motivering

Beknopte samenvatting

Het proefproject, animatorcursus ter plaatse, wordt georganiseerd voor leerlingen van GO! Campus De Vesten. Elke deelnemer aan een animatorcursus kan het inschrijvingsgeld terugvorderen door de subsidielijn kadervorming van zijn gemeente. Voor dit project wordt voorgesteld om de financiële drempel weg te werken door een voorafbetaling van de vormingskost te doen met de middelen van de subsidielijn kadervorming. 

De gemeenteraad beslist om een afwijking van het subsidiereglement voor vormingen toe te staan voor deelnemers aan de animatorcursus ter plaatse van Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) op GO! Campus De Vesten. De deelnamekost wordt vooraf vergoed en niet na het afronden van de vorming om zo de financiële deelnamedrempel weg te werken.

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

Het jeugdloket werkt samen met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) en de studierichting Opvoeding en Begeleiding en de studierichting Sport van Campus De Vesten een proefproject uit voor de organisatie van de animatorcursus op de locatie van de school.

Het project is ontstaan na een vraag van Campus De Vesten aan het jeugdloket. Na de hervormingen van het onderwijs tot in het vijfde jaar secundair heeft Campus De Vesten een nieuwe richting: Opvoeding en Begeleiding. De leerlingen kunnen na het zesde jaar afstuderen als kinderbegeleider of verder studeren in een aansluitende richting. Campus De Vesten zocht actief naar een organisatie die de leerlingen mee kan voorbereiden, motiveren, inspireren om kinderen te animeren. Eigenlijk om hen vooral terug te leren spelen. In de studierichting Sport is het overbrengen van spelimpulsen naar kinderen toe belangrijk, een aspect dat VDS ook behandelt in zijn cursus.

Vanuit het jeugdloket werd al enige tijd gezocht naar een nieuwe manier om animatoren aan te trekken voor de werkingen. Ook wordt er gezocht naar manieren om een meer divers animatorenteam samen te stellen om zo dichter bij de gevarieerde leefwereld van de deelnemende kinderen te kunnen staan.

VDS was ook al langer aan zoeken naar een nieuwe manier om animatorvorming te geven en zet hun schouders mee onder dit traject. VDS diende hiervoor een subsidieaanvraag in bij Vlaanderen die werd goedgekeurd. Hierdoor kan VDS aan een sterk verlaagd tarief vormingen aanbieden voor leerlingen. Doordat Herentals werd opgenomen in het vormingsdossier kreeg de stad de eerste keuze voor het reserveren van de vormingen. 

Concreet zullen er op Campus De Vesten buiten de lesuren 50 vormingsuren gegeven worden, verspreid over verschillende dagen. Na een geslaagde stage geeft deze vorming recht op een kerend attest. 

De leerlingen worden hierover geïnformeerd op 5 mei 2025. Er wordt duidelijk gezegd dat het volgen van de animatorcursus geen verplichting is, maar wel een meerwaarde voor hun studierichting en verdere loopbaan. De leerlingen hebben de vrije keuze om zich hiervoor in te schrijven waardoor ze hun engagement tonen. 

Financiële situatie

De opleiding kost normaal 8.550 euro voor 25 leerlingen. Maar met de steun van de Vlaamse overheid kunnen 3 scholen, waaronder Herentals, intekenen aan een verminderd tarief van 2.550 euro. Zo kost de cursus nog 102 euro per leerling.

Er komen 40 leerlingen in aanmerking voor de cursus. Op basis van de huidige leerlingengroep komen er 16 van Herentals, 10 van andere Neteland-gemeenten en 14 uit nog andere gemeenten. De meeste leerlingen kunnen via een subsidie bij hun lokaal bestuur het grootste deel van de kosten recupereren via een lokale subsidie. Toch denkt de groep die het project vormgeeft dat net de meest kwetsbare leerlingen hierdoor zullen afhaken. En dat is net de doelgroep die bereikt moet worden om de brug naar jeugdwerk en animatorwerk te vormen. Om die reden wordt voorgesteld om voor dit project de kost als lokaal bestuur voor te schieten in plaats van achteraf terug te betalen.

Omdat niet enkel leerlingen uit Herentals komen, maar ook uit regio Neteland wordt ditzelfde dossier ook voorgelegd aan de lokale besturen van Neteland. De school is bereid om voor leerlingen die niet in 1 van de Neteland-gemeenten wonen de inschrijvingskost voor te schieten.

Het programma

  • 5 mei 2025: infomoment
  • mei 2025 - 12 september 2025: Inschrijvingsperiode
  • 16 en 17 november 2025: 2 dagen cursus op 2 lesvrije dagen (module 1)
  • december 2025: 2 dagen cursus op 2 lesvrije dagen (module 2)
  • maart 2026: 2 dagen cursus op lesvrije dagen (module 3)
  • zomer 2026: stage.

Argumentatie

Lokaal jeugdbeleid

Door de financiering in dit project als lokaal bestuur voor te schieten in plaats van achteraf te betalen, wordt de financiële drempel om deel te nemen aan dit project weggehaald. Andere drempels worden ook maximaal weggenomen door dit project. Door de cursus op school te organiseren in plaats van ergens in een jeugdcentrum is dit meer bereikbaar en beschikbaar in de nabije leefwereld van jongeren. De context en toeleiding vanuit de school zorgt voor meer begrijpbaarheid en betrouwbaarheid en net doordat de cursus zo nauw aansluit bij de richting zorgt dit voor een grote bruikbaarheid. 

  1. Investeren in de toekomst van jongeren
    De deelname aan de cursus biedt jongeren niet alleen de kans om vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om hun zelfvertrouwen en sociale integratie te versterken. Voor kwetsbare jongeren kunnen deze vormingen cruciaal zijn om uit een negatieve spiraal van armoede en uitsluiting te raken. Door de cursus toegankelijk te maken, investeren we in hun persoonlijke en professionele toekomst, wat op lange termijn een positieve impact heeft op de gemeenschap.
  2. Vermijden van financiële drempels
    Hoewel de kostprijs dankzij subsidies is verlaagd, blijft 102 euro per leerling voor sommige gezinnen een aanzienlijke drempel. Voor jongeren die afkomstig zijn uit financieel kwetsbare gezinnen is zelfs een beperkte bijdrage vaak onhaalbaar. Door de kosten te elimineren, wordt niemand uitgesloten vanwege zijn of haar financiële situatie.
  3. Gerichte ondersteuning voor lokale jongeren
    Door het budget voor kadervorming aan te wenden, kunnen de jongeren uit Herentals op steun rekenen. Dit sluit aan bij onze prioriteit om te investeren in de lokale gemeenschap. 
  4. Samenwerking met de Vlaamse overheid
    De huidige financiële steun van de Vlaamse overheid verlaagt de kostprijs reeds aanzienlijk. Door als lokaal bestuur middelen voor te schieten, wordt optimaal gebruik van de Vlaamse subsidie en versterkt de impact van deze investering in jongeren.

Financieel voorstel
Er wordt voorgesteld om een deel van het budget voor kadervorming te reserveren om de kostprijs voor leerlingen uit Herentals te dekken. Voor het geschatte aantal van 16 jongeren uit Herentals bedraagt de totale kostprijs 1.632 euro. Zo valt de financiële drempel voor de leerlingen weg. De kost van 102 euro per leerling wordt niet teruggevorderd bij het niet slagen of afhaken van de cursus en de stage. Doordat het engagement bij de leerlingen ligt, gaan er geen of zeer weinig afhakers zijn. Dit is natuurlijk een proefproject, merken we toch een hoge drop-out dan wordt deze actie niet meer herhaald.

Bovenlokaal jeugdbeleid

De samenstelling van de groep leerlingen onderstreept het regionale karakter van deze actie. Hoewel 16 van de 40 jongeren uit Herentals komen, zijn er ook 10 afkomstig uit de omliggende Neteland-gemeenten en 14 uit naburige gemeenten.

Dit toont aan dat de behoefte aan financiële ondersteuning niet exclusief binnen Herentals speelt, maar een bredere regionale relevantie heeft. Het ondersteunen van deze jongeren overstijgt dus het kader van lokaal jeugdbeleid en leent zich uitstekend voor een bovenlokale aanpak.

De actie ontstond in Herentals waardoor er bovenlokaal geen acties of middelen voorzien zijn. Daarom wordt de ondersteuning apart voorgelegd aan elk bestuur. Als de actie succesvol is dan is dit een uitgelezen actie om bovenlokaal vorm te geven en alle scholen uit Neteland te betrekken. De school is overtuigd dat, indien er een aanbod is, heel veel andere scholen met deze richting willen aansluiten. 

Dit is waarom bovenlokaal jeugdbeleid hier passend is:

  1. Gemeenschappelijke uitdagingen delen
    Kwetsbare jongeren uit de verschillende gemeenten binnen Neteland staan voor soortgelijke uitdagingen: financiële drempels, beperkte toegang tot ontwikkelingskansen en een grotere nood aan begeleiding. Door middelen te bundelen en beleid bovenlokaal te coördineren, kan efficiënter en met meer impact worden ingespeeld op deze gedeelde behoeften.
  2. Sterkere samenwerking en synergie
    Het overkoepelend karakter van deze actie biedt een kans om gemeenten binnen Neteland nauwer te laten samenwerken. Een bovenlokaal kader biedt de mogelijkheid om een structurele aanpak te ontwikkelen die niet beperkt blijft tot één gemeente. Hiermee wordt niet enkel de jeugdwerking in Herentals, maar in de hele regio versterkt. Dit kan ook leiden tot efficiënter gebruik van middelen en expertise.
  3. Duurzaamheid van het initiatief garanderen
    Door de actie als bovenlokaal jeugdbeleid te positioneren, kunnen dergelijke ondersteuningsmaatregelen op lange termijn structureel worden ingebed. Dit voorkomt dat de last uitsluitend bij één gemeente komt te liggen en bevordert gedeelde verantwoordelijkheid.
  4. Betere toegang tot subsidies en fondsen
    Een bovenlokaal karakter kan ook mogelijkheden openen voor bijkomende subsidies en fondsen vanuit hogere overheden, zoals de Vlaamse overheid. Dit kan helpen om toekomstige acties financieel duurzamer te maken en de doelgroep verder te vergroten.

Het feit dat slechts 40 % van de mogelijke deelnemers uit Herentals komt, benadrukt dat deze actie een bredere regionale impact heeft. Dit maakt het logisch om deze actie in de toekomst te integreren binnen bovenlokaal jeugdbeleid. Door deze erkenning kan nog sterker ingezet worden op samenwerking, efficiëntie, en structurele ondersteuning van kwetsbare jongeren in de regio Neteland.

Conclusie
Door deze cursus gratis of tegen een lagere kostprijs aan te bieden, zorgen we ervoor dat geen enkele jongere wordt uitgesloten vanwege financiële beperkingen. We versterken hiermee onze lokale gemeenschap, investeren in de toekomst van jongeren en benutten optimaal de steun van de Vlaamse overheid.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Besluit 1

De gemeenteraad beslist om een afwijking van het subsidiereglement voor vormingen toe te staan voor deelnemers aan de animatorcursus ter plaatse van Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) op GO! Campus De Vesten. De deelnamekost wordt vooraf vergoed en niet na het afronden van de vorming om zo de financiële deelnamedrempel weg te werken.

Stemming op het artikel

Stemmen voor 26
Bart Michiels, Els Sterckx, Eva Brandwijk, Stefan Verraedt, Pascal Van Nueten, Marnix Verheyen, Hans Van den Eynden, Jan Bertels, Wiske Bertels, Wim Boeckx, Roel D'haeseleer, Jan Engelen, Marc  Everaerts, Tom Helsen, Jan Laenen, Wendy Meynendonckx, An Michielsen, Maurice Rombouts, Katrien Van Hove, Jessica Van Looy, Nathalie Van Sande, Matthias Verhegge, Vic Vervloesem, Hans Vets, Kobe Vets, Rob Lathouwers
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0