De organisatie van een minimale uitvaart voor behoeftige personen is een opdracht van de stad en valt onder de bevoegdheden van de gemeenteraad. Het is een gangbare praktijk dat de gemeenteraad het OCMW vraagt deze taak uit te voeren. Zo is het ook in Herentals de praktijk dat de sociale dienst deze opdracht op zich neemt.
Er is in het notuleringsprogramma geen voorgaand besluit terug te vinden van een officiële bevoegdheidsdelegatie vanuit de gemeenteraad aan de raad voor maatschappelijk welzijn in deze materie. Met dit besluit kan de gangbare praktijk geregulariseerd worden.
De bevoegdheid wordt van de gemeenteraad naar de raad voor maatschappelijk welzijn gedelegeerd, waarna deze de bevoegdheid door delegeert naar het bijzonder comité van de sociale dienst.
Het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging van 16 januari 2004 bepaalt de regelgeving rond begravingen en crematies. Artikel 14 van dit decreet stelt dat er in een behoorlijke wijze voorzien moet worden in de lijkbezorging van behoeftigen. De daaruit voortvloeiende kosten zijn ten laste van de gemeente van het Vlaamse Gewest waar de behoeftige overledene in de bevolkingsregisters, het vreemdelingen- of wachtregister is ingeschreven of bij ontstentenis van inschrijving in een register, ten laste van de gemeente waar het overlijden plaatsvond.
De organisatie van deze minimale uitvaarten is een opdracht van de stad en valt onder de bevoegdheden van de gemeenteraad. Het is een gangbare praktijk dat de gemeenteraad het OCMW vraagt deze taak uit te voeren. Zo is het ook in Herentals de praktijk dat de sociale dienst deze opdracht op zich neemt.
Er is in het notuleringsprogramma geen besluit terug te vinden van een officiële bevoegdheidsdelegatie vanuit de gemeenteraad aan het bijzonder comité voor de sociale dienst in deze materie.
Het organiseren en verzorgen van deze minimale uitvaart wordt in Herentals reeds lange tijd uitgevoerd door de sociale dienst. Het is een gangbare praktijk dat de gemeenteraad deze taak toevertrouwd aan het OCMW (vandaar ook de historische term OCMW-begrafenis).
De sociale dienst heeft een uitgeschreven procedure die bepaalt in welke situatie en in welke vorm een minimale uitvaart georganiseerd wordt. Driejaarlijks wordt er ook een openbare uitbesteding uitgeschreven die bepaalt met welke begrafenisondernemer hiervoor samengewerkt wordt en tegen welke prijzen.
Het delegeren van de bevoegdheid door de gemeenteraad aan het bijzonder comité voor de sociale dienst zorgt ervoor dat de opdracht van de sociale dienst duidelijk is en vermijdt discussies en betwistingen in de toekomst.
Aangezien de opdracht steeds een snelle afhandeling vereist, is het noodzakelijk dat de maatschappelijk assistent die het dossier behartigd, na een akkoord in hoogdringendheid van de voorzitter van het BCSD, kan overgaan tot de organisatie van de uitvaart. Het dossier wordt na afloop steeds ter goedkeuring voorgelegd aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Op 1 april delegeerde de gemeenteraad de bevoegdheid aangaande het uitvoeren van een minimale uitvaart voor behoeftigen aan de raad voor maatschappelijk welzijn. Om een snelle, correcte en respectvolle dienstverlening te garanderen is het aangewezen dat de raad voor maatschappelijk welzijn de bevoegdheid delegeert naar het bijzonder comité van de sociale dienst.
De raad voor maatschappelijk welzijn delegeert de bevoegdheid aangaande het uitvoeren van een minimale uitvaart voor behoeftigen aan het bijzonder comité van de sociale dienst.