Openbare onderzoeken die voorgeschreven zijn door bijzondere regelgevingen (bijv. inzake ruimtelijke ordening, …), worden georganiseerd overeenkomstig de bijzondere bepalingen daaromtrent.
Klachten en meldingen
Via de diverse kanalen van de stad kan eenieder meldingen doen, vragen stellen of klachten indienen met betrekking tot de dienstverlening. De behandeling gebeurt overeenkomstig de bepalingen van het project dienstverlening en het meldingen- en klachtenreglement.
Verzoekschriften, voorstellen en vragen
Iedereen kan aan het stadsbestuur verzoekschriften, voorstellen en vragen richten met betrekking tot het beleid en de dienstverlening. Verzoekschriften, voorstellen of vragen over zaken die geen stedelijke bevoegdheid zijn, zijn niet ontvankelijk.
Het stadsbestuur beschouwt volgende zaken niet als verzoekschrift, ook al noemen de indieners het zo wel:
- het louter aanbrengen van feiten, meningen of kritiek, zonder een duidelijk verzoek of voorstel
- het vragen om informatie, inlichtingen, inzage of afschriften van bestuurlijke documenten
- het aanvragen, bezwaren of beroepen in aangelegenheden waarvoor een specifieke aanvraag-, bezwaar- of beroepsprocedure bestaat.
Het verzoekschrift moet schriftelijk ingediend worden en ondertekend zijn, met vermelding van naam, voornaam en adres van de indiener. Als er meerdere indieners zijn, moet voor allen naam, voornaam, adres en handtekening vermeld staan. Men vermeldt bovenaan duidelijk dat het om een verzoekschrift, voorstel of vraag in het kader van dit inspraakreglement gaat. Men voegt alle nuttige informatie of stukken bij voor een juiste beoordeling van wat precies voorgesteld of gevraagd wordt.
Voorstellen en vragen kunnen ingediend worden via de communicatiekanalen van de stad, zoals bepaald in het meldingen- en klachtenreglement.
De gemeenteraad behandelt de verzoekschriften die inhoudelijk tot zijn beslissingsbevoegdheid behoren én ondertekend zijn door minstens 300 inwoners van Herentals, minstens 16 jaar oud op de datum van indiening. Voor de controle van die leeftijdsvoorwaarde moet men voor alle ondertekenaars ook hun geboortedatum vermelden.
De andere verzoekschriften, voorstellen en vragen worden, naargelang de materie, behandeld door het college van burgemeester en schepenen of door de burgemeester.
Aan de indiener of, wanneer door meerdere personen ondertekend, aan de eerste ondertekenaar, wordt een ontvangstmelding gestuurd met aanduiding welk orgaan het verzoekschrift, voorstel of vraag zal behandelen. Nadere uitleg wordt gegeven als dat een ander orgaan is dan tot wie de indiener(s) zich richtte(n).
Aan het stadsbestuur gerichte verzoekschriften, voorstellen of vragen over OCMW-aangelegenheden worden rechtstreeks naar het OCMW doorgezonden, voor behandeling volgens de daar geldende regeling. Die doorzending wordt meteen gemeld aan de indiener of, wanneer door meerdere personen ondertekend, aan de eerste ondertekenaar.
De burgemeester en het college van burgemeester en schepenen bezorgen voor de door hen te behandelen verzoekschriften, voorstellen en vragen hun gemotiveerd antwoord binnen de twee maanden na indiening aan de indiener of, wanneer door meerdere personen ondertekend, aan de eerste ondertekenaar.
Verzoekschriften, voorstellen en vragen die door de gemeenteraad te behandelen zijn, worden door de voorzitter geagendeerd uiterlijk op de tweede reguliere gemeenteraadszitting na de indiening.
Het verzoekschrift, voorstel of vraag wordt vooraf besproken in de gemeenteraadscommissie. In het verzoekschrift, voorstel of vraag kan men uitdrukkelijk vragen om in de bevoegde gemeenteraadscommissie gehoord te worden voor nadere toelichting. De indieners kunnen daartoe dan maximaal drie personen afvaardigen. De toelichting mag hoogstens een kwartier duren.
De gemeenteraad beslist, mede in het licht van de bespreking en de eventuele toelichting in de bevoegde gemeenteraadscommissie, over het gemotiveerde gevolg/antwoord dat aan het verzoekschrift, voorstel of vraag wordt gegeven. Als de raad dat aangewezen acht, kan hij voor eerst nog bijkomend onderzoek door het college, de beslissing over het gevolg/antwoord verdagen naar zijn eerstvolgende vergadering.
Het door de gemeenteraad bepaalde gevolg/antwoord (alsook de eventuele beslissing tot verdaging naar de eerstvolgende vergadering) wordt onverwijld aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, voorstel of vraag meegedeeld.
Gemeentelijke volksraadpleging
Voor gemeentelijke volksraadplegingen, op initiatief van de gemeenteraad of op verzoek van de inwoners, gelden de voorwaarden en de organisatieregels van het Decreet Lokaal Bestuur en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.
Toezicht
Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid overgemaakt. Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.