Het huidige reglement voor de maaltijdbedeling aan huis maakt deel uit van de normen voor steun- en dienstverlening van het OCMW Herentals. Vanaf 1 april 2025 wordt de uitvoering van de maaltijdbedeling ingekanteld binnen de Welzijnsvereniging Sint-Anna.
Het huidige reglement dat de afspraken rond maaltijden aan huis in de dienstencentra omvat, moet worden opgeheven en vervangen door enerzijds een nieuw reglement van de welzijnsvereniging Sint-Anna waarin de afspraken rond het doelpubliek, de aanvraag, bereiding en levering, betaling en klachtenbehandeling wordt omschreven en anderzijds het reglement van de lokale dienstencentra waarin de mogelijkheid tot sociale tussenkomst van het OCMW bij verhoogde tegemoetkoming wordt omschreven.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement sociale tussenkomst OCMW Herentals bij maaltijdbedeling aan huis door welzijnsvereniging Sint-Anna goed.
Het uiteindelijke doel is om het gehele proces van de maaltijden aan huis te integreren binnen het verzelfstandigde woonzorgcentrum, waardoor de maaltijden aan huis een onderdeel worden van hun dienstverlening, en te optimaliseren om de rendabiliteit van de keuken te verhogen en op te kunnen schalen. Zo kan het lokaal dienstencentrum zich focussen op zijn kernopdracht, waarbij mensen ontvangen kunnen worden in functie van hun (zorg)vraag en tussenkomst in de prijs van de maaltijden aan huis.
Het huidige reglement voor de maaltijdbedeling aan huis maakt deel uit van de normen voor steun- en dienstverlening van het OCMW Herentals. Vanaf 1 april 2025 wordt de uitvoering van de maaltijdbedeling ingekanteld binnen de Welzijnsvereniging Sint-Anna. De rol van de dienstencentra verandert dan enigszins. Het zwaartepunt van het proces ligt vanaf dan in de welzijnvereniging. Iedere burger kan dan beroep doen op de dienst maaltijden aan huis. Klanten met een bijkomende ondersteuningsvraag worden verwezen naar de dienstencentra. Ook wanneer er een vraag is om onderzoek te doen naar een sociaal tarief omwille van een verhoogde tegemoetkoming worden klanten verwezen naar de dienstencentra. De maatschappelijk werker van het dienstencentrum staat, tijdens een intakegesprek, in voor de rechtenverkenning en het al dan niet toekennen van een mogelijke tussenkomst in de prijs van de maaltijden aan huis. Ook eventuele andere (zorg)vragen worden tijdens dit gesprek in kaart gebracht. De verwerking van de aanvragen van maaltijden aan huis, de bereiding, levering en facturatie zullen echter volledig behartigd worden door de Welzijnsvereniging Sint-Anna.
Het huidige reglement dat de afspraken rond maaltijden aan huis in de dienstencentra omvat, moet worden opgeheven en vervangen door enerzijds een nieuw reglement van de welzijnsvereniging Sint-Anna waarin de afspraken rond het doelpubliek, de aanvraag, bereiding en levering, betaling en klachtenbehandeling wordt omschreven en anderzijds het reglement van de lokale dienstencentra waarin de mogelijkheid tot sociale tussenkomst van het OCMW bij verhoogde tegemoetkoming wordt omschreven. Met het reglement van de lokale dienstencentra capteert OCMW Herentals de individuele financiële hulpverlening naar haar cliënt (in de vorm van een tussenkomst in de maaltijden aan huis, die rechtstreeks betaald wordt aan het woonzorgcentrum) en het financieel onderzoek dat hiervoor nodig is in de kruispuntbank door een maatschappelijk werker. Zo worden ook de rechten van de cliënt inzake GDPR gewaarborgd.
Het bestuur behoudt de keuze om het recht op verhoogde tegemoetkoming in te laten gaan de eerste kalenderdag van de maand die volgt op de toekenning. De cliënt kan zo vanaf de eerste dag van zijn behoefte een maaltijd bestellen. Het facturatiesysteem van de welzijnsvereniging is niet in de mogelijkheid om de verhoogde tegemoetkoming retroactief in te zetten, zodat facturatie voor de maaltijden van de periode waarin de tegemoetkoming onderzocht wordt, niet rechtgezet kan worden. Idealiter wordt eerst het recht op verhoogde tegemoetkoming onderzocht alvorens maaltijden te bestellen. Dit is echter in de praktijk niet altijd haalbaar. Het bestuur kiest hierbij voor de meest klantgerichte optie binnen de grenzen van de technische mogelijkheden.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement sociale tussenkomst OCMW Herentals bij maaltijdbedeling aan huis door welzijnsvereniging Sint-Anna goed als volgt:
Reglement sociale tussenkomst OCMW Herentals bij maaltijdbedeling aan huis door Welzijnsvereniging Sint-Anna
Artikel 1. Doel
OCMW Herentals wil graag financiële drempels wegwerken zodat iedere inwoner toegang heeft tot een gezonde en betaalbare maaltijd.
Artikel 2. Doelpubliek en tarifering
Elke inwoner van Herentals kan maaltijden aan huis aanvragen via Welzijnsvereniging Sint-Anna.
De Welzijnsvereniging Sint-Anna bepaalt de standaardprijs van een maaltijd.
Gebruikers met een recht op verhoogde tegemoetkoming kunnen van het sociaal tarief genieten. Dit betekent dat ze slechts 5,66 euro + 6 % btw of 6 euro (inclusief btw) betalen voor een maaltijd aan huis. Het OCMW Herentals past het verschil tussen de standaardprijs en verlaagde prijs bij.
Voor een sociale tussenkomst moet de gebruiker: gedomicilieerd zijn in Herentals en recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. De gebruiker geeft toestemming dat het OCMW Herentals de noodzakelijke gegevens van de kruispuntbank raadpleegt om een administratief dossier op te stellen, het correcte tarief aan te rekenen en om jaarlijks zijn/haar recht na te gaan.
De gebruiker kan de sociale tussenkomst aanvragen door contact op te nemen met de lokale dienstencentra Herentals: telefonisch te bereiken op 014- 28 20 00 of via dienstencentrum@herentals.be. Zij onderzoeken of de gebruiker recht heeft. Dit recht gaat in de eerste kalenderdag van de maand die volgt op de toekenning. Ook als de gebruiker nog andere vragen heeft over ondersteuning of tegemoetkomingen kunnen de lokale dienstencentra de gebruiker informeren.
Artikel 3. Bereiding en levering
De maaltijden worden bereid en geleverd door Welzijnsvereniging Sint-Anna. Voor meer informatie over menukeuze, leverdagen, wijzigingen, annulaties, dieetvoorkeuren, etc. wordt de gebruiker doorverwezen naar Welzijnsvereniging Sint-Anna 014 - 24 82 00 of via mah@wvsintanna.be
Artikel 4. Betaling
De gebruiker betaalt aan de Welzijnsvereniging de geleverde maaltijden aan het tarief dat voor hem van toepassing is. De Welzijnsvereniging verrekent het verschil tussen het standaardtarief en het sociaal tarief rechtstreeks met het OCMW, zodat de gebruiker enkel het resterende bedrag na tussenkomst verschuldigd is.
De Welzijnsvereniging Sint-Anna stuurt maandelijks een factuur volgend op de maand waarin de maaltijden gebruikt worden of de gebruiker kan betalen via domiciliëring. De gebruiker hoeft niets af te rekenen bij de levering van de maaltijd.
Artikel 5. Klachten of opmerkingen
Bij klachten of opmerkingen met betrekking tot de sociale tussenkomst kunnen gebruikers en/of vertrouwenspersonen telefonisch terecht bij een van de lokale dienstencentra 014-28 20 00 of via dienstencentrum@herentals.be. Er wordt getracht om een gepaste oplossing te zoeken. Er kan steeds beroep gedaan worden op de klachtenprocedure van het lokaal dienstencentrum.
Voor klachten over de maaltijden of de maaltijdbedeling kan de gebruiker terecht bij Welzijnsvereniging Sint-Anna 014 - 24 82 00 of via mah@wvsintanna.be.
Artikel 6. Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.
Artikel 7. Opheffing
Het reglement maaltijdbedeling aan huis: wijziging normen steun- en dienstverlening, goedgekeurd op 3 september 2024, wordt opgeheven met ingang van huidig reglement.