Terug
Gepubliceerd op 28/03/2024

2024_GR_00059 - Jachthaven Herentals - Havenreglement: goedkeuring

gemeenteraad
di 26/03/2024 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Andere.

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Mien Van Olmen, burgemeester; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen ; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen; Anne-Mie Hendrickx, raadslid; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid; Els Sterckx, raadslid; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid; Evelyn Breugelmans, raadslid; Andreas Huyskens, raadslid; Susy Matthijs, raadslid; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Rikkert Van Bauwel, raadslid; Asma Kareme, raadslid ; Hans Horemans, raadslid; Tom Van Dyck, raadslid; Hans Van den Eynden, raadslid; Tanja Mattheus, algemeen directeur

Verontschuldigd

Priscilla Van Thielen, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid

Secretaris

Tanja Mattheus, algemeen directeur
2024_GR_00059 - Jachthaven Herentals - Havenreglement: goedkeuring 2024_GR_00059 - Jachthaven Herentals - Havenreglement: goedkeuring

Motivering

Beknopte samenvatting

Sinds januari 2024 wordt de jachthaven van Herentals opnieuw beheerd door de stad Herentals. De stad is volop bezig met het zoeken van een nieuwe concessionaris die het jachthavenmeesterschap op zich neemt, in afwachting dat de stad een lange termijn oplossing tot stand kan brengen. De visie is momenteel om de jachthaven kwalitatief op te waarderen en te voorzien van een havengebouw dat geplaatst wordt door een toekomstige uitbater. Bij het uitvoeren van zijn/haar activiteiten moet de nieuwe concessionaris het havenreglement respecteren en handhaven. 

Het havenreglement werd voorheen opgemaakt en gehanteerd door de vzw Toerisme en de vorige uitbater. Omdat het beheer terug bij de stad ligt, moet het havenreglement door de gemeenteraad worden goedgekeurd. 

De gemeenteraad keurt het havenreglement goed.

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

De jachthaven van Herentals, gelegen te Noordervaart 45, is sinds 1 januari 2024 in het beheer van de stad. Momenteel wordt het havenreglement dat destijds is opgesteld door de vzw Toerisme en de toenmalige havenmeester, verder toegepast. Omdat het beheer terug bij de stad ligt, moet het havenreglement door de gemeenteraad worden goedgekeurd. 

Argumentatie

Het havenreglement bepaalt de algemene gedragsregels en afspraken waar elke bezoeker van de jachthaven moet respecteren.

De dienst patrimonium heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele wijzigingen te doen, doch zijn deze gering gebleven. De belangrijkste wijziging is het verwijderen van elke melding over de vzw Toerisme. Elke verwijzing naar, en bevoegdheid van, de vzw Toerisme is gewijzigd naar het college van burgemeester en schepenen. De prijslijst waarnaar verwezen wordt als bijlage, is dezelfde gebleven. Het huidige havenreglement werd als bijlage toegevoegd.

Het reglement zal in voege treden vanaf 1 mei 2024 en verder gelden voor een onbepaalde duur. Het reglement kan te allen tijde gewijzigd worden door de gemeenteraad. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Besluit 1

De gemeenteraad keurt het havenreglement goed als volgt: 

Jachthaven Herentals - Havenreglement

Dit reglement is geldig vanaf 1 mei 2024 en vervangt alle vorige edities.

Doelstelling 

De jachthaven is opgevat als een “open jachthaven”, vrij toegankelijk voor alle watersportliefhebbers en niet verbonden aan enige federatie voor de beoefening van de watersport. Er bestaat bijgevolg ook geen verplichting tot lidmaatschap van een watersportvereniging. De jachthaven, haar infrastructuur en faciliteiten, zijn op basis van dit concept vrij toegankelijk, niet alleen voor de beoefenaars van de watersport, maar ook voor fietsers, wandelaars, en alle andere belangstellenden. Alle bezoekers worden geacht kennis te nemen van onderhavig reglement en het tijdens hun verblijf/aanwezigheid op de terreinen van de jachthaven strikt na te leven. Elke vorm van langdurig verblijf is ten strengste verboden. 

Onderliggende organisatiestructuur 

De jachthaven van Herentals wordt in opdracht van de stad Herentals beheerd door een aangestelde. De aangestelde wordt kenbaar gemaakt op de website van de stad Herentals. Het dagelijks beheer van de jachthaven is in handen van het de jachthavenmeester die instaat voor de goede uitvoering van en het toezicht op het algemene havenbeleid. Het dagelijks toezicht, de dagelijkse exploitatie en de commerciële uitbating zijn in handen van de door de stad aangestelde concessiehouder, dewelke onder het toezicht staat van het college van burgemeester en schepenen van de stad Herentals. 

1. Algemene bepalingen 

Artikel 1.

Het algemeen politiereglement en de reglementen van de diensten die bevoegd zijn voor het beheer van de waterwegen en kanalen zijn van toepassing op alle vaartuigen, eigenaars, gebruikers en bemanningsleden die de jachthaven aandoen evenals op alle bezoekers en hun voertuigen die zich op het jachthaventerrein begeven. Eenieder die eigenaar of gebruiker is van een vaartuig evenals alle medeopvarenden die effectief behulpzaam zijn bij het besturen en/of manoeuvreren van het vaartuig, worden geacht kennis te nemen van het havenreglement en zich strikt te houden aan de bepalingen ervan.  

Zij dienen ook het Reglement der Scheepvaartwegen in België te kennen en zich hieraan te allen tijde te onderwerpen. 

De eigenaars, gebruikers en bemanningsleden moeten steeds de richtlijnen opvolgen die worden gegeven door de aangestelde van de NV De Vlaamse Waterwegen of door de havenmeester. 

Dit havenreglement dient te allen tijde gerespecteerd en nageleefd te worden door alle bezoekers en gebruikers van de jachthaven. 

Artikel 2.

Het is aan clubs en verenigingen niet toegelaten hun maatschappelijke zetel op het terrein van de jachthaven te vestigen.  

Artikel 3.

Gegeven het toeristisch en seizoensgebonden karakter van de jachthaven, wordt permanente bewoning en/of domiciliëring op het havenadres niet toegelaten. 

De aanvrager van een ligplaats op jaarbasis zal, bij het indienen van de aanvraag een bewijs van domiciliëring op een geldig adres, ander dan de jachthaven van Herentals, voorleggen.  

Artikel 4 

Verhuren of ter beschikking stellen van vaartuigen aan derden voor bewoning voor korte of langere periodes is niet toegelaten. 

Artikel 5 

Booteigenaars die hun vaartuig uitlenen aan derden moeten dit steeds melden aan de havenmeester, met vermelding van de geplande periode van uitlening en de eventuele beperkingen voor het gebruik van het vaartuig. De booteigenaar blijft steeds verantwoordelijk voor ongevallen of schade die zich gedurende de bruikleenperiode zouden voordoen. 

Artikel 6 

Het gebruik van het parkeerterrein is voorbehouden aan de bezoekers van de jachthaven tijdens hun bezoek; aan de huurders van een ligplaats; en aan booteigenaars welke gebruik maken van de slipway.  

Voertuigen en aanhangwagens moeten op de daartoe aangeduide plaatsen geparkeerd worden. 

Vrachtwagens hebben geen toegang tot het parkeerterrein (uitgezonderd voor leveringen en herstellingen aan vaartuigen of havenuitrusting).  

Parkeren naast het jaagpad is niet toegelaten. Gebruik van het jaagpad door motorvoertuigen is enkel toegelaten mits machtiging verleend door de Vlaamse Waterweg NV. 

Fietsers moeten hun fietsen stallen in de voorziene fietsrekken.  

Artikel 7

Het stallen van mobilhomes op de terreinen van de jachthaven is onderworpen aan een bijzonder reglement. 

Eigenaars van mobilhomes mogen uitsluitend gebruik maken van de voorziene parkingzone en dienen zich bij aankomst spontaan aan te melden bij de havenmeester.  

De parking voor mobilhomes is uitsluitend bestemd voor kortverblijven (max. 48 uur).  

Artikel 8

Gedurende het vaarseizoen (van 1 april tot 30 september) is er over het volledige terrein van de jachthaven – inclusief de buitensteiger – een totaal visverbod van kracht. 

Artikel 9 

Ambulante verkoop op de terreinen van de jachthaven is niet toegelaten, behoudens uitdrukkelijke en schriftelijke toelating van zowel de havenmeester als de stad Herentals. 

2. Tijdelijke ligplaatsen voor bezoekers  

Artikel 10 

De booteigenaars of gebruikers die als bezoeker de jachthaven wensen aan te doen dienen zich spontaan aan te melden bij de havenmeester. In functie van de beschikbaarheid beslist de havenmeester autonoom over het al dan niet toekennen van een ligplaats.  Bij toekenning van een bezoekersligplaats dient het inschrijvingsformulier volledig en correct te worden ingevuld en zal de bezoeker het verschuldigde liggeld onmiddellijk voldoen. De havenmeester wijst de ligplaatsen aan volgens de mogelijkheden en rekening houdend met afmetingen en kenmerken van het vaartuig.  

De havenmeester kan, ingeval de optimale benutting van de ligplaatsen zulks vereist, een reeds toegewezen ligplaats wisselen. Hierbij zal de booteigenaar of gebruiker zich steeds schikken naar de gegeven instructies. Indien zou blijken dat de booteigenaar of gebruiker het inschrijvingsformulier niet in overeenkomst met de waarheid heeft ingevuld of zich niet houdt aan het havenreglement en/of de gegeven richtlijnen, wordt de overeenkomst automatisch en met onmiddellijke ingang ontbonden en dient het vaartuig onmiddellijk de haven te verlaten. In voorkomend geval zal het betaalde liggeld niet worden terugbetaald. 

Artikel 11 

Bezoekers die de jachthaven van Herentals wensen aan te doen kunnen - tijdens de openingsuren aangegeven door de aangestelde door de stad - hierover inlichtingen opvragen bij de havenmeester.  

Artikel 12  

Een ligdag vangt aan om 12  uur ‘s middags tot 12 uur  de volgende dag.  

3. Ligplaatsen op jaarbasis - winterligplaatsen 

Artikel 13 

Ligplaatsen op jaarbasis en winterligplaatsen moeten aangevraagd worden bij de havenmeester. De havenmeester beslist autonoom over de toekenning van de ligplaatsen en dit op basis van de beschikbaarheid van een geschikte ligplaats, de goede staat van het betrokken vaartuig en de eventueel bestaande wachtlijst van de door het havenmeester aanvaarde kandidaturen. De ligplaatsen worden toegekend op basis van het optimale gebruik van de beschikbare plaatsen. Er is geen verhaal mogelijk tegen het al dan niet toekennen van een ligplaats, evenmin tegen de plaats die wordt toegekend. De toekenning van een ligplaats is pas definitief na betaling van gevraagde ligplaatsvergoeding en mits voldaan te hebben aan alle administratieve bepalingen in dit reglement. De ligplaatsvergoeding is in haar geheel te betalen en is ondeelbaar. Een jaarcontract loopt van 1 mei tot 30 april van het volgend jaar. 

Artikel 14 

Een toegewezen ligplaats kan, in het belang van het havenbeleid, te allen tijde door de havenmeester tijdelijk of definitief gewisseld worden. Op voorkomend verzoek van de havenmeester dienen de booteigenaars de hun toegewezen ligplaats zo snel mogelijk vrij te maken en hun nieuwe (tijdelijke of definitieve) ligplaats in te nemen. De havenmeester zal zijn/haar keuze van toewijzing staven met voldoende en aanvaardbare argumenten en zal steeds trachten om, in de mate van de mogelijkheden, rekening te houden met de wensen van de eigenaar.  Er wordt naar gestreefd om de toegewezen ligplaatsen zoveel mogelijk vaartuiggebonden te houden en onnodige plaats wisselingen te voorkomen. 

Artikel 15 

De rechtmatige of onrechtmatige gebruikers van een ligplaats op jaarbasis of van een winterligplaats kunnen de havenmeester, het college van burgemeester en schepenen en de stad Herentals niet verantwoordelijk stellen indien om een of andere reden de betrokken ligplaatsen tijdelijk niet kunnen gebruikt worden of ontruimd moeten worden.  (Bv.: ingeval van aanslibbing, baggerwerken, herstellingen aan de haveninfrastructuur, interventies van de Vlaamse Waterwegen NV, toegelaten manifestaties, ijsvorming, overmacht, etc.) In voorkomend geval zal het havenmeester alles in het werk stellen om te trachten een alternatieve oplossing te vinden. 

Artikel 16 

De ligplaatsen worden uitsluitend verhuurd aan natuurlijke personen. De ligplaats wordt toegekend ten persoonlijke titel en is niet overdraagbaar aan derden bij verkoop of overdracht van het vaartuig.  In voorkomend geval moet een nieuwe overeenkomst opgemaakt worden.  Elke nieuwe overeenkomst is onderworpen aan de eventueel bestaande wachtlijsten en de beschikbaarheid van een geschikte vrije ligplaats. Reeds betaalde havengelden kunnen niet teruggevorderd worden bij verkoop of overdracht van het vaartuig.  Na verkoop of overdracht van de boot geldt voor de nieuwe eigenaar het passantentarief en zal er door de havenmeester een billijke termijn bepaald worden voor het verlaten van de jachthaven. 

Artikel 17 

Het doorverhuren of gratis ter beschikking stellen van ligplaatsen aan derden is strikt verboden. 

Artikel 18 

Indien de booteigenaar zijn/haar huur van een ligplaats niet wenst te verlengen moet hij het havenmeester hiervan schriftelijk op de hoogte brengen, ten laatste 3 maanden voor het verlopen van de overeenkomst. Zo niet wordt men geacht te verlengen. De booteigenaar die de lopende overeenkomst heeft opgezegd zal de ligplaats vrijmaken, ten laatste op de dag voor het verlopen van de overeenkomst. 

Artikel 19 

De houders van een ligplaats op jaarbasis of van een winterligplaats welke bij het verlopen van de lopende overeenkomst voor hun ligplaats bij de havenmeester geen opzeg indienen, worden verondersteld een automatische verlenging te hebben ingediend. In zoverre er, op basis van het havenreglement of andere wettige redenen, geen redenen zijn om de bestaande overeenkomst te verbreken, zal de havenmeester de lopende overeenkomst verlengen voor telkens één periode aan de tarieven die voor het nieuwe vaarseizoen van kracht zijn. Het liggeld is ondeelbaar. Het contract loopt van 1 mei tot 30 april van het volgend jaar. 

Artikel 20 

Onverminderd de bepalingen van voorgaand artikel, kan de havenmeester bij het einde van de lopende overeenkomst deze overeenkomst opzeggen mits het respecteren van een vooropzegtermijn van 3 maanden. Deze opzeg zal gebeuren bij aangetekend schrijven op het adres van de houder van de overeenkomst.  

Artikel 21 

Indien de booteigenaar na het verlopen van de overeenkomst binnen een termijn van 30 dagen zijn/haar ligplaats niet heeft ontruimd, zal de havenmeester - op kosten en voor risico van de booteigenaar - alle nodige acties ondernemen om tot ontruiming over te gaan zonder dat het verplicht is tot voorafgaande kennisgeving aan de betrokken eigenaar.  

Artikel 22 

De booteigenaars of gebruikers die houder zijn van een ligplaats op jaarbasis of van een winterligplaats dienen het havenreglement te ondertekenen voor akkoord. Het huidig reglement vervangt alle voorgaande. 

Weigering tot ondertekenen wordt beschouwd als het niet aanvaarden van de bepalingen van het havenreglement en heeft automatisch tot gevolg dat de lopende overeenkomst met onmiddellijke ingang verbroken wordt en dat de eigenaar of gebruiker het bevel krijgt met het vaartuig de haven te verlaten binnen de 30 dagen na de weigering.  

Artikel 23 

De booteigenaar zal afwezigheden van het vaartuig van meer dan 2 dagen aan de havenmeester melden. Tijdens deze afwezigheid heeft de havenmeester het recht om deze ligplaats door passanten te laten gebruiken. De eigenaar, houder van de ligplaats, zal hiervoor geen korting op het liggeld of andere vergoedingen kunnen eisen. De terugkeer naar de ligplaats zal door de booteigenaar of de gebruiker gemeld worden aan de havenmeester, minimum 3 dagen voor de voorziene terugkeer. Bij tijdige melding zal de havenmeester ervoor zorgen dat de ligplaats vrijgemaakt wordt.  

Artikel 24 

De booteigenaar mag, zonder schriftelijke toelating van het college van burgemeester en schepenen, geen wijzigingen of toevoegingen aan de hem ter beschikking gestelde infrastructuur uitvoeren, noch door anderen laten uitvoeren. 

Artikel 25 

De booteigenaar is te allen tijde persoonlijk verantwoordelijk voor alle mogelijke schade die hij berokkent aan derden. Hij is verplicht hiervoor een degelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten evenals een bergingsverzekering voor het eigen vaartuig en hiervan bij de eerste ondertekening van de ligplaatsovereenkomst - en vervolgens jaarlijks bij de verlenging ervan - aan de havenmeester de nodige bewijzen te overhandigen. Indien zou blijken dat de booteigenaar niet - of niet langer - voldoet aan bovenvermelde verzekeringsplicht, zal de overeenkomst onmiddellijk en van rechtswege verbroken worden.  

Artikel 26 

Bij overtreding van het havenreglement beslist het college van burgemeester en schepenen over de eventueel te nemen sancties. Tegen deze beslissingen is geen verhaal mogelijk. Ingeval van herhaalde of ernstige overtredingen en/of indien deze overtredingen nadelige gevolgen kunnen hebben voor de andere booteigenaars of voor de normale exploitatie van de jachthaven, kan de eigenaar of gebruiker van het vaartuig het bevel krijgen de jachthaven te verlaten en kan het vaartuig definitief de toegang ertoe ontzegd worden.  

Inbreuken tegen de openbare orde en de goede zeden, of handelingen die de goede naam en de verstandhouding binnen de jachthaven in gevaar brengen, kunnen eveneens gesanctioneerd worden met het bevel tot het verlaten van de jachthaven en het definitief ontzeggen van de toegang ertoe. 

Artikel 27 

Ingeval de eigenaar van een vaartuig geen gevolg geeft aan een formeel bevel om het vaartuig uit te jachthaven te verwijderen zal volgende procedure in werking treden: 

Bevel door het college van burgemeester en schepenen, bij aangetekend schrijven, om de haven onmiddellijk te verlaten. Ingeval dit zonder gevolg blijft, volgt na 14 dagen een tweede aangetekende brief met hierin de waarschuwing dat bij gebrek aan reactie binnen een termijn van 14 dagen, klacht wordt ingediend bij de bevoegde rechtbank met vaststelling van het feit van achterlating bij deurwaardersverslag. Na verloop van de wettelijke periode van één jaar en 1 dag na datum van het deurwaardersverslag zal het vaartuig aanzien worden als een achtergelaten voorwerp en zal het college van burgemeester en schepenen, de rechtbank verzoeken om over te mogen gaan tot openbare verkoop door een door de rechtbank aan te stellen deurwaarder. (Art. 3 van de wet van 21 februari 1983 inzake verkoop van achtergelaten voorwerpen.) Na aftrek van de kosten stelt de gerechtsdeurwaarder de afrekening op en maakt die samen met de opbrengst van de verkoop over aan de eiser, tot beloop van zijn/haar schuldvordering.  De gerechtsdeurwaarder keert het overige uit aan de eigenaar of stort het, wanneer diens woon- of verblijfplaats onbekend is, bij de Deposito- en Consignatiekas ten name van de eigenaar met opmaking van een proces-verbaal van in bewaargeving. Het in bewaring gegeven bedrag vervalt, in hoofdsom en interesten, van rechtswege aan de Schatkist vijf jaar na de bewaargeving. 

4. Toegelaten vaartuigen - gebruik 

Artikel 28 

In de jachthaven worden enkel vaartuigen toegelaten die een duidelijke recreatieve bestemming hebben voor persoonlijk gebruik, met uitsluiting van commerciële exploitaties. 

Inzonderheid is het gebruik, direct of in onderverhuring, van de vaartuigen voor feestjes of horecadoeleinden ten behoeve van derden, niet toegestaan.  

Artikel 29 

De booteigenaar dient ervoor te zorgen dat zijn/haar vaartuig te allen tijde vaarklaar is en in goede staat van onderhoud verkeert en dat het esthetisch uitzicht van de boot onberispelijk is. Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht 

voor om over het esthetisch uitzicht te oordelen. Het afdekken van een vaartuig met een zeil is enkel toegelaten buiten het vaarseizoen (van 1 oktober tot 31 maart) en dient op een esthetisch en degelijke wijze te worden uitgevoerd. De havenmeester behoudt zich het recht voor om over dit esthetisch uitzicht te oordelen. 

Artikel 30 

De booteigenaars van vaartuigen met een ligplaats op jaarbasis verbinden zich tot een actief en regelmatig gebruik van hun vaartuig. Bij vastgestelde langdurige periodes van niet-gebruik, of ingeval van klaarblijkelijke verwaarlozing en gebrekkig onderhoud, behoudt de havenmeester zich het recht voor om de overeenkomst te beëindigen en de booteigenaar te bevelen om het vaartuig uit de haven te verwijderen. Indien de booteigenaar geen gevolg geeft aan dit bevel zal de havenmeester het college van burgemeester en schepenen verzoeken om over te gaan tot de procedure zoals omschreven in artikel 27. 

5. Betalingsvoorwaarden liggelden en nutsvoorzieningen - Invorderingen 

Artikel 31 

De havenmeester int de liggelden en - waar van toepassing - de gelden voor het verbruik van elektriciteit, watervoorziening en het gebruik van de overige faciliteiten die ter beschikking zijn. (Sanitair, douche, wasplaats, parking voor mobilhomes, slipway, etc.)  

Artikel 32 

De liggeldtarieven welke in de jachthaven van toepassing zijn; de tarieven voor het verbruik van elektriciteit en water; en de tarieven voor het gebruik van de overige faciliteiten zijn onderhevig aan herziening. Deze herzieningen gebeuren jaarlijks of eerder, wanneer de prijsindexen of gewijzigde energieprijzen dit noodzakelijk maken. De herziening gebeurt in de schoot van het college van burgemeester en schepenen doormiddel van goedkeuring van de door de jachthavenmeester voorgestelde herziening. 

De tarieven worden in een afzonderlijke bijlage aan dit reglement gevoegd. Deze bijlage maakt onverbrekelijk deel uit van het reglement maar wordt onafhankelijk herzien. (Zie bijlage tarieven.) 

Artikel 33 

Het liggeld, ongeacht of dit het hele jaar, het winterseizoen, dan wel het bezoekerstarief betreft, is verschuldigd bij vooruitbetaling. Het bedrag is geheel en ondeelbaar. 

Voor bezoekende vaartuigen dient de betaling onmiddellijk bij de aankomst te gebeuren, en enkel via de door de havenmeester aanvaarde betalingsmethodes op basis van een facturatie.   

Artikel 34 

De booteigenaar blijft het volledige overeengekomen liggeld verschuldigd, ook indien hij niet langer gebruik maakt van de ligplaats, en ook indien de looptijd nog niet volledig verstreken is. 

Artikel 35 

Voor de ligplaatsen op jaarbasis en voor de winterligplaatsen dient de betaling van wat verschuldigd is binnen de 30 dagen na het verzenden of overhandigen van de factuur, zonder enige aftrek, korting of schuldvergelijking, te gebeuren in handen van de 

havenmeester of op de aangegeven bankrekening. 

Artikel 36 

Voor elke overschrijding van de voormelde betalingstermijn, wordt aan de booteigenaar, wegens laattijdige betaling, per begonnen maand een rente van 1% van het factuurbedrag aangerekend. 

Artikel 37 

Onverminderd het voorgaande kan de havenmeester, bij niet betaling van het havengeld en/of ander aangerekende kosten, 14 dagen na de vervaldag en na een aansluitende ingebrekestelling d.m.v. een aangetekend schrijven, beslissen tot het toepassen van het bezoekerstarief. 

Artikel 38 

De booteigenaar die de factuur op de vervaldag niet heeft betaald, wordt geacht, zonder dat enige sommatie vereist is, in gebreke te zijn. 

Artikel 39 

De havenmeester is gerechtigd het vaartuig van de in gebreke zijnde booteigenaar onder zich te houden, totdat deze het liggeld, met rente en kosten, volledig zal hebben voldaan, en dit onverminderd het recht de ontbinding van de overeenkomst, en/of de ontruiming van de ligplaats, en/of de betaling van het verschuldigde te vorderen, eventueel gecombineerd met een bewarend beslag op het betreffende vaartuig. In voorkomend geval zullen deze vorderingen ingediend worden bij de bevoegde rechtbank. 

Artikel 40 

Incassokosten, zowel gerechtelijke als buitengerechtelijke, zijn ten laste van de nalatige eigenaar. 

Artikel 41 

Behoudens de bepalingen in voorgaande artikelen kan het niet tijdig betalen van de liggelden leiden tot het niet aanvaarden van de booteigenaar voor het toekennen van een ligplaats voor het volgende jaar.  

Artikel 42 

Het niet tijdig betalen van de liggelden is een inbreuk op het havenreglement.  Bijgevolg sluiten bovenstaande bepalingen in artikel 33 tot 41 niet uit dat verdere sancties genomen worden met toepassing van art 26 en 27.  

 6. Dienstverlening 

Artikel 43 

Algemene dienstverlening 

De dagelijkse dienstverlening is de verantwoordelijkheid van de havenmeester.  Gegeven het toeristisch, niet-residentieel karakter van de jachthaven, wordt de dienstverlening aan booteigenaars enkel tijdens het vaarseizoen (van 1 april tot 30 

september) dagelijks verzekerd. Buiten het vaarseizoen (van 1 oktober tot en met 31 maart) wordt de dienstverlening louter bij oproep verzekerd. De havenmeester, of zijn/haar aangestelde plaatsvervanger, houdt zich ter beschikking (behoudens overmacht) elke dag van 12 uur tot 20 uur.  

Ingeval van hoogdringendheid kan de havenmeester bereikt worden via GSM op:………………………………………….. 

Artikel  44 

Waterverdeling 

Voor de waterverdeling zijn er drinkwater-verdeelzuilen met muntautomaten (0,50 € / per afname-hoeveelheid) voorzien. De tarieven zijn in bijlage opgenomen. 

De gebruikers worden verzocht de slanghaspels terug op te rollen na gebruik. Om storingen en vorstschade te voorkomen worden de drinkwater-verdeelzuilen buiten het vaarseizoen (van 1 oktober tot 31 maart) afgesloten. 

Artikel 45 

Elektriciteitsverdeling 

De elektriciteitsverdeling gebeurt via verdeelzuilen.  Maximum stroomafname: 16 A. Voor de bezoekende boten zijn er muntautomaten voorzien (0,50 € / per afname-eenheid).  

Voor houders van een ligplaats op jaarbasis of van een winterligplaats zijn er verbruiksmeters voorzien.  Elektriciteitsverbruik met meteropname wordt maandelijks verrekend. Betaling gebeurt zoals overeengekomen met de havenmeester. De betaling moet zeker voldaan zijn bij de aanvang of hernieuwing van de ligplaatsovereenkomst bij het einde van het vaarseizoen, evenals bij elke tijdelijke afwezigheid uit de haven. 

De booteigenaars staan zelf in voor een goede beveiliging van de aangesloten installatie en voor een aangepaste beperking van het stroomverbruik via de verdeelzuilen. 

Het tarief voor elektriciteitsverbruik via meteropname wordt jaarlijks vastgelegd in functie van de geldende energieprijzen. (Zie bijlage tarieven.) 

Artikel 46 

Sanitair blok: 

Het sanitair blok/container heeft geen openbaar karakter. 

Het gebruik van de toiletten is voorbehouden aan de booteigenaars en hun gasten tijdens het verblijf aan boord, evenals aan het cliënteel van de zomerbar pop-up tijdens haar openingsperiodes. Doch kan de jachthavenmeester naar eigen goeddunken in de uitvoering van zijn/haar activiteiten anderen de toelating geven om deze te gebruiken. Voor het gebruik van de douche en andere faciliteiten en voor het gebruik van de toiletten buiten de openingsperiodes van de zomerbar, dienen de booteigenaars zich, enkel tijdens de uren en periodes dat de dienstverlening verzekerd wordt, te wenden tot de havenmeester. (Zie bijlage tarieven.) Buiten het vaarseizoen (van 1 oktober tot 31 maart) wordt het sanitair blok volledig afgesloten. 

Artikel 47 

Slipway 

Het gebruik van de slipway voor het te water laten van kleinere vaartuigen op aanhanger is onderworpen aan een gebruikstarief. (Zie bijlage tarieven.) 

De slipway is beveiligd met een automatische slagboom met penninginworp. Penningen kunnen, enkel tijdens de door de havenmeester aangegeven uren en periodes van dienstverlening, bekomen worden bij de havenmeester. 

Artikel  48 

Container voor restafval 

Het gebruik van de afvalcontainer is voorbehouden aan de booteigenaars tijdens hun verblijf in de jachthaven. Het is onderworpen aan een gebruikstarief. (Zie bijlage tarieven.)  De container mag enkel gebruikt worden voor het deponeren van huishoudelijk restafval. 

Artikel 49 

Staanplaats voor motorhomes 

Op de parking zijn twee staanplaatsen voor motorhomes voorzien. Deze zijn enkel voorzien voor kortverblijf (max. 48 uur). Reservatie vooraf is niet mogelijk.  Het gebruik van de staanplaatsen voor motorhomes is onderworpen aan een 

gebruikstarief. (Zie bijlage tarieven.) 

De eigenaars van de bezoekende motorhomes kunnen, aan dezelfde tarieven en voorwaarden, gebruik maken van dezelfde faciliteiten als de booteigenaars. (Zie hoger in dit hoofdstuk.)  

7. Orde, netheid, overlast en het uitvoeren van werkzaamheden in de haven. 

Artikel 50 

Het gebruik van chemische- of onderwatertoiletten die rechtstreeks of onrechtstreeks in de jachthaven lozen is ten strengste verboden. 

Artikel 51 

De ondergrondse afvalcontainer is ter beschikking van de booteigenaars en passanten. Dit enkel voor restafval voortkomend van huishoudelijk gebruik. Voor het gebruik van de container dienen de booteigenaars zich te schikken naar de richtlijnen van de havenmeester. Enkel de voorziene afvalzakken mogen gebruikt  worden. Deze zijn te verkrijgen bij de havenmeester. Deponeren van hout, papier, glas, batterijen, verfresten, chemisch afval, aflaatolie enz. is niet toegelaten. De booteigenaars dienen deze afvalstoffen aan te bieden in het containerpark van hun eigen gemeente. 

Artikel 52 

De jachthaven van Herentals beschikt niet over een eigen milieustation. Afvalwater, oliehoudend bilgewater en chemische toiletten kunnen bijgevolg niet geledigd worden. Overboord pompen is ten strengste verboden.  

Artikel 53 

Eigenaars van huisdieren zullen erop waken dat hun huisdieren de terreinen van de jachthaven niet bevuilen. Inzonderheid in de zones die voor het publiek toegankelijk zijn en op de steigers en de havenkade. De eigenaars dienen eventuele uitwerpselen van de dieren zelf te verwijderen. Honden moeten aan de leiband gehouden worden. 

Artikel 54 

De booteigenaars staan in voor het zuiver en slipvrij houden van de kade en de steiger(s) waar hun vaartuig aangemeerd is. 

Artikel 55 

De booteigenaars worden verzocht alle onregelmatigheden, gebreken en defecten aan de havenaccommodaties onmiddellijk te melden aan de havenmeester of zijn/haar aangestelde.  

Artikel 56 

Alle onderhoudswerken moeten gemeld worden. Kleine onderhoudswerkzaamheden zullen geduld worden voor zover ze geen hinder veroorzaken voor de overige booteigenaars, bezoekers en het milieu. Bij kleine onderhoudswerken aan het vaartuig dient het dek met zeilen worden afgedekt zodat chemische resten (verf, afbijtmiddel, enz.) kunnen worden opgevangen en achteraf als chemisch afval worden behandeld. Ook de steigers en de havenkade moeten op dezelfde wijze met een zeil beschermd worden. Bij vastgestelde bevuiling zal de reiniging geschieden op kosten van de vervuiler. Gebruik van gereedschap en toestellen die geluidshinder veroorzaken moet tot een minimum beperkt worden. Gebruik van deze toestellen is niet toegelaten na 22 uur en voor 7 uur, evenals op zon- en feestdagen. 

Artikel  57 

Grotere werkzaamheden zijn in de haven verboden. 

Artikel 58 

Zijn te allen tijde verboden: 

  • Het aanbrengen in de jachthaven van anti-foulings. 
  • Proefdraaien met gekoppelde schroef in de jachthaven. 
  • Las- en slijpwerken in de haven. 
  • Kleinere las-en slijpwerken kunnen eventueel plaats vinden aan de buitensteiger, mits toelating van de NV De Vlaamse Waterwegen en van de havenmeester.  

Art. 59 

Het gebruik van generatoren in de haven is verboden. 

Geïsoleerde boordgeneratoren mogen gebruikt worden tussen 7 uur en 22 uur.  

8. Veiligheid - Privacy 

Artikel 60 

Ieder vaartuig dient de veiligheidsvoorzieningen zoals gespecificeerd in de reglementen van de scheepvaart aan boord te hebben. 

Artikel 61 

Vaartuigen voorzien van een gasinstallatie dienen te beschikken over een geldig keuringsattest, afgeleverd door een erkend keuringsbureau.  De booteigenaar of gebruiker dient hiervan bij de eerste ondertekening van de ligplaatsovereenkomst - en vervolgens jaarlijks bij de verlenging ervan - aan de havenmeester de nodige bewijzen te overhandigen. De risico’s eigen aan de aanwezigheid en het gebruik van deze installatie dienen opgenomen te worden in de aansprakelijkheidsverzekering waarvan sprake in artikel 25 hierboven. 

Voor het detecteren van mogelijke gaslekken dienen gasinstallaties voorzien te zijn van een autonome gasdetector met alarm, in goede staat van werking en op de juiste plaats aangebracht.  

Artikel 62 

De boten dienen voorzien te zijn van een voldoende aantal fenders in goede staat en met de juiste afmetingen. Autobanden zijn niet toegelaten. Het aanmeren en vastleggen van de vaartuigen is de verantwoordelijkheid van de booteigenaar of gebruiker. Hij blijft alleen verantwoordelijk voor schade aan de havenaccommodaties, aan vaartuigen van derden en voor alle schade die zijn/haar losgeslagen vaartuig zou veroorzaken. De booteigenaar of gebruiker dient alle schade onmiddellijk te melden aan de havenmeester. 

Artikel 63 

Het is verboden om boten in en uit het water te hijsen of te plaatsen door middel van een kraan, tenzij met toestemming en onder toezicht van de havenmeester of zijn/haar aangestelde. 

Artikel 64 

De booteigenaars zijn te allen tijde verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen. Noch het college van burgemeester en schepenen, noch de havenmeester, noch de NV Vlaamse Waterweg, noch de stad Herentals, kunnen verantwoordelijk gesteld worden voor materiële of lichamelijke schade ten gevolge van een ongeval dat zich in de jachthaven of op de terreinen van de jachthaven voordoet. 

Artikel 65 

Om veiligheidsredenen en teneinde ook de nodige de privacy te verzekeren is de toegang tot de kade en de steigers voorbehouden aan de booteigenaars en de opvarenden van de aangemeerde vaartuigen die zich aan boord begeven. Kinderen tot 10 jaar moeten begeleid worden door een volwassene. Het is de booteigenaars niet toegelaten om de havenkade en de steigers te gebruiken als speelruimte; als fietsstalling; voor het houden van barbecues; om er materiaal of bagage op te stapelen; of er op welke manier ook de vrije doorgang te hinderen. Deze opsomming is niet limitatief. 

Artikel 66 

Het voederen van dieren op de terreinen en in de wateren van de jachthaven is verboden. Dit verbod is ingesteld op advies van de verschillende natuurverenigingen en heeft tot doel de gezondheid en het welzijn van de dieren te beschermen. Het vermijdt ook de verspreiding van ongedierte. Zwemmen en schaatsen is te allen tijde verboden in de jachthaven. 

9. Verbod op vissen op de terreinen en wateren van de jachthaven 

Artikel 67 

Gedurende het vaarseizoen (van 1 april tot 30 september) is er over het volledige terrein van de jachthaven – inclusief de buitensteiger – een totaal visverbod van kracht. Buiten het vaarseizoen (van 1 oktober tot 31 maart) is vissen toegelaten onder de hierna volgende voorwaarden: 

Zie de actueel geldende politiecodex 

Zoals bepaald in de algemenen richtlijnen moeten fietsen in de voorziene fietsrekken geplaatst te worden en moeten auto’s en aanhangwagens buiten het haventerrein geparkeerd worden.  

Het gebruik van het jaagpad is voorbehouden aan de diensten van de Vlaamse Waterweg NV. Er mogen bijgevolg geen auto’s, fietsen, bakfietsen, etc. gestald worden, uitgezonderd vergunninghouders van de Vlaamse Waterweg NV, volgens de bepalingen van de vergunning.  

Onverminderd bovenstaande bepalingen heeft de concessiehouder ten allen tijde het recht om voor de organisatie van evenementen een tijdelijke opschorting van het visrecht in te stellen. Deze opschorting en de duur ervan zal minstens één week op voorhand aangekondigd worden door aanplakken op het informatiebord. In geval van problemen of betwistingen dienen alle betrokkenen de richtlijnen van de havenmeester op te volgen.  

10. Aansprakelijkheid 

Artikel 68 

De gebruikers van de haven kunnen geen verhaal uitoefenen tegen noch het college van burgemeester en schepenen, noch tegen de havenmeester, noch tegen de Vlaamse Waterweg NV, noch tegen de stad Herentals, voor ongemakken, hinder of buitendienststelling van de inrichting en uitrusting wegens uit te voeren werkzaamheden, herstellingen of in geval van heirkracht. Bovenvermelde organisaties en personen kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor beschadiging of verdwijning van vaartuigen of voorwerpen door vandalisme of diefstal. De booteigenaars worden aangemaand hiertegen alle gebruikelijke voorzorgen te nemen. 

Dit reglement vervangt alle voorgaande uitgaven.  

Datum van in voege treden: 1 mei 2024. Geldig tot vervanging.  

Het reglement wordt goed zichtbaar uitgehangen op de terreinen van de jachthaven en wordt bij het afsluiten of vernieuwen van een overeenkomst voor het toekennen van een ligplaats bezorgd aan alle houders van een ligplaats op jaarbasis of van een winterligplaats. Bij deze gelegenheid dienen de houders van een ligplaats als ontvangstbewijs een document van kennisname en akkoordverklaring te ondertekenen. Hierbij verbinden zij zich ook tot het betalen - binnen de gestelde termijnen - van het liggeld en tot het ter beschikking stellen van de in het reglement voorziene informatie m.b.t. het vaartuig, de afgesloten verzekering en alle verdere gevraagde inlichtingen.   

Bijlage 1: Geldende tarieven voor het lopende vaarseizoen. (Van 1 mei tot 30 april.) 

Deze bijlage maakt onverbreekbaar deel uit van het havenreglement. De tarieven zijn onderworpen aan herzieningen. Deze zullen op een gepaste wijze verdeeld worden aan alle houders van een ligplaats op jaarbasis of van een winterligplaats.

Stemming op het artikel

Stemmen voor 26
Jan Michielsen, Mien Van Olmen, Tom Olyslaegers, Marcel De Cuyper, Tom Van Dyck, Jan Bertels, Pieter Laureys, Hans Van den Eynden, Bart Michiels, Els Sterckx, Patrik De Cat, Rutger Moons, Bieke Baeten, Andreas Huyskens, Eva Brandwijk, Pascal Van Nueten, Rob Lathouwers, Susy Matthijs, Asma Kareme, Marnix Verheyen, Evelyn Breugelmans, Anne-Mie Hendrickx, Liese Bergen, Stefan Verraedt, Griet Van Nueten, Rikkert Van Bauwel
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 1
Hans Horemans
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0