Terug gemeenteraad

di 07/05/2024 - 20:00 raadzaal

Openbare zitting

Sector stadsontwikkeling

Dienst patrimonium

  • De stad Herentals stelde nv Vlaams Energie Bedrijf (VEB) aan om een haalbaarheidsstudie te maken met betrekking tot een onderhoud- en energieprestatiecontract voor initieel negen, later zeven gebouwen. De nv VEB doorliep drie van de vier fasen van deze studie. Beide partijen, nv VEB en de stad Herentals, zijn akkoord om de laatste en vierde fase (overheidsopdracht) niet meer uit te voeren aangezien deze aanbestedingsprocedure niet het vooropgestelde resultaat zal halen omwille van gebrek aan voldoende volume aan dak en keuze voor burgerparticipatie.

    De gemeenteraad beslist om de samenwerkingsovereenkomst voor een OEPC-facilitatie van een Energiedienstencontract voor de stad Herentals door VEB nv vroegtijdig stop te zetten. 

Technische dienst

  • De gemeenteraad wordt in kennis gesteld van het eindrapport met actieplan van de Mobiliteitsstudie Zuiderkempene en keurt deze goed.

    Het eindrapport en actieplan omvat volgende doelstellingen, die eerder in het studieproces zijn goedgekeurd:

    • het verbeteren van verkeersveiligheid.
    • het verbeteren van verkeersleefbaarheid in de kernen.
    • een betere doorstroming op alle mobiliteitsnetwerken.
    • een betere multimodale bereikbaarheid van de bedrijventerreinen die volgens de vigerende beleidsplannen goed gelegen zijn.
  • In opdracht van het stadsbestuur wordt een Beleidsplan Ruimte en Mobiliteitsplan Herentals opgemaakt. Een beleidsplan bepaalt de lijnen om de stad verder te ontwikkelen voor de komende dertig jaar. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een visie met ambities en strategieën op lange termijn, en concrete acties en projecten op korte termijn. Een lokaal mobiliteitsplan is cruciaal voor de uitbouw van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid waarvoor de gemeente autonoom bevoegd is. Het mobiliteitsplan vormt voor de gemeente ook een kader waarmee ze haar beleid kan duiden, communiceren en verdedigen naar de bevolking.

    In zitting van 22 april 2024 werd het ontwerp-Mobiliteitsplan Herentals voorlopig vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen. Het ontwerp-Mobiliteitsplan Herentals wordt bij deze ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad. 

    De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp-Mobiliteitsplan Herentals.

  • Aquafin wenst over te gaan tot de uitvoering van het bovengemeentelijk project '22867 - optimalisatie collector Kijnigestraat'. Dit project omvat de afkoppeling van hemelwater afkomstig van grote hoeveelheden verharde oppervlaktes die opwaarts de collector, richting Olen, zijn aangesloten. Er komt een regenwatercollector, RWA-as, die vanaf Kijnigestraat in Olen via Zeven Zillen, Drie Eikenstraat en de Servaas Daemsstraat naar de Ridderbergloop in Noorderwijk zal lopen.  

    Aquafin heeft een engagementsverklaring opgemaakt tussen Aquafin nv, de gemeente Olen en de stad Herentals. 

    Op 19 februari 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen de engagementsverklaring principieel goed.

    De engagementsverklaring moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Staf stadsontwikkeling

Sector burger en samenleving

Dienst gelijke kansen

  • De dienst gelijke kansen wenst met het ontvangen subsidiegeld 'Warme William' vanuit het fonds 'Ga voor geluk' een subsidie toe te kennen aan basisscholen die hiermee vorming, methodieken of educatief spelmateriaal aankopen ter bevordering van het mentale welzijn van kinderen op school. De scholen die hierop intekenen, engageren zich om deel te nemen aan een terugkommoment, waarop de opgebouwde expertise aan de hand van de aangekochte methodieken, vormingen of educatief materiaal zal worden gedeeld. In 2022 konden de scholen hier reeds aanspraak op maken. Vermits er nog budget beschikbaar is, zou de dienst gelijke kansen deze subsidie terug willen laten ingaan. 

    De gemeenteraad keurt het subsidiereglement in het kader van de ondersteuning van mentaal welzijn in het basisonderwijs goed,

  • Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Het Plan Samenleven bevat 7 doelstellingen met 24 acties, die ze zelf inhoudelijk kunnen invullen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur koppelt aan elk toegekend subsidiedossier binnen 'plan samenleven' ondersteuning vanuit het Agentschap Integratie en Inburgering. 

    De stad Herentals ontvangt sinds september 2023 in het kader van 'Plan samenleven' subsidies voor de volgende acties: 

    • Actie 5: oefenkansen Nederlands organiseren
    • Actie 9: begeleiding kansengroepen naar de arbeidsmarkt 
    • Actie 13: in contact brengen met sport
    • Actie 17: opleiden in het omstaandersprincipe
    • Actie 23: in contact brengen met jeugdwerk
    • Actie 24: in contact brengen met cultuur.

    De stad Herentals ontvangt hiervoor ondersteuning vanuit de consulenten van het Agentschap Integratie en Inburgering. Deze ondersteuning staat gelijk aan maximum 0.6 FTE. De ondersteuning loopt voor de duurtijd van de subsidieperiode. De subsidieperiode loopt tot en met september 2024 en kan dan nogmaals verlengd worden tot en met september 2025. De toekomst van de subsidie na 2025 is nog onduidelijk. 

    Het Agentschap Integratie en Inburgering formaliseerde de afspraken in het kader van de ondersteuning in een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerkingsovereenkomst heeft geen financiële impact. De consulenten van het Agentschap Integratie en Inburgering ondersteunen de verschillende acties door een klankbordrol op te nemen, goede praktijken aan te reiken, vorming voor medewerkers te begeleiden en samen met de dienst gelijke kansen de procesbegeleiding van de opmaak van een 'onthaalbeleid voor nieuwe inwoners' op te nemen. 

    Stad Herentals is penhouder in het subsidiedossier dat werd ingediend voor de hele eerstelijnszone. Aangezien de andere gemeenten zelf geen inhoudelijke acties uitvoeren in het kader van deze subsidie, wordt de overeenkomst afgesloten tussen stad Herentals en het Agentschap integratie en inburgering. De samenwerkingsovereenkomst houdt geen financiële consequenties in voor de stad. 

    De dienst gelijke kansen vraagt de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren. 

Sector ondersteunende diensten

Staf van de algemeen directeur

  • Volgens artikel 3 van de statuten van de interlokale vereniging Bureau GAS stelt het beheerscomité jaarlijks en uiterlijk op 31 maart de rekeningen van het voorafgaande werkingsjaar vast. Ze legt die binnen een termijn van 50 dagen na de vaststelling ervan ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

    De gemeenteraad keurt de rekening van Bureau GAS voor het werkingsjaar 2023 goed.

  • Het stadsbestuur neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, Intercommunale Vereniging voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse. 

    Iveka nodigt de stad uit om deel te nemen aan haar algemene vergadering tevens jaarvergadering op 13 juni 2024.

    De gemeenteraad keurt de agenda van deze vergadering goed en mandateert de vertegenwoordiger van de stad om in overeenstemming met de genomen beslissing te stemmen.

  • De stad is vennoot van IOK (Intercommunale Ontwikkelings­maatschappij voor de Kempen).

    IOK nodigt de stad uit om deel te nemen aan de algemene vergadering van 21 juni 2024.

    De gemeenteraad keurt de agenda goed en mandateert de vertegenwoordiger van de stad om te stemmen in overeenstemming met de genomen beslissing. 

  • De stad is vennoot van IOK Afvalbeheer (Intercommunale Ontwikkelings­maatschappij voor de Kempen - Afvalbeheer).

    IOK Afvalbeheer nodigt de stad uit om deel te nemen aan de algemene vergadering van 21 juni 2024.

    De gemeenteraad keurt de agenda goed en mandateert de vertegenwoordiger van de stad om te stemmen in overeenstemming met de genomen beslissing. 

  • De stad is aangesloten bij het intergemeentelijke samenwerkingsverband IKA, de investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.

    IKA nodigt de stad uit om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA op 13 juni 2024.

    De gemeenteraad keurt de agenda van deze vergadering goed en mandateert de vertegenwoordiger van de stad om in overeenstemming met de genomen beslissing te stemmen.

  • De algemeen directeur rapporteert jaarlijks over het organisatiebeheersingssysteem aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn.

    De gemeenteraad neemt kennis van het rapport van de algemeen directeur met betrekking tot de organisatiebeheersing in 2023.

  • Op 17 december 2019 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een nieuw gezamenlijk klachten- en meldingenreglement goed. Het reglement is van toepassing op het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het bijzonder comité voor de sociale dienst, de stadsdiensten, de OCMW-diensten, het kunstonderwijs, de autonome gemeentebedrijven en de extern verzelfstandigde agentschappen van het stadsbestuur van Herentals.

    De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.

    De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport klachten 2023. Dit klachtenrapport handelt zowel over de klachten ingevolge het nieuwe klachten- en meldingenreglement voor de stad en het OCMW alsook over de klachten ingevolge het klachtenreglement op de zorgvoorzieningen.

  • Bij de verzelfstandiging van het toenmalige OCMW-ziekenhuis naar een privaatrechtelijke vzw werden een aantal afspraken gemaakt die de toekomstige samenwerking tussen beide organisaties regelt. Op 27 juni 2023 heeft de gemeenteraad de afspraken over de verdere verhouding met het ziekenhuis goedgekeurd. Eén van deze afspraken is de regeling rond de betaling van de responsabiliseringsbijdrage. Gezien de vraag van de federale overheidsdienst is het noodzakelijk punt 6 van het akkoord aan te passen.

    De gemeenteraad keurt het gewijzigd punt 6 van het afprakenkader goed.

Dienst financiën

Dienst integrale veiligheid

  • In 2008 koos de gemeente voor het systeem van de Gemeentelijke Administratieve Sancties ( kortweg GAS) door het goedkeuren van het politiereglement GAS. Alle politiereglementen herbekeken en gebundeld in één groot politiereglement: de politiecodex. De politiecodex trad in werking op 1 januari 2011.

    Binnen de samenwerking van de gemeenten van Neteland werd gevraagd om de politiecodex te harmoniseren en te moderniseren. Op 24 juni 2022 werd er op de stuurgroep van Neteland beslist om de politiecodex volledig te herzien. Het doel hierbij was om te streven naar maximale harmonisering, een slanke en efficiënte politiecodex en een betere en eenvormige handhaving via een gefaseerde aanpak.

    De gemeenteraad keurt de nieuwe politiecodex Neteland goed.