Terug raad voor maatschappelijk welzijn

di 07/05/2024 - 20:15 raadzaal

Openbare zitting

Sector burger en samenleving

Dienst gelijke kansen

  • Waardenmakerij vzw (voormalig: foodsavers) doet vanaf 1 januari 2024 een betalend aanbod voor de verdeling van voedseloverschotten en handeling van FEAD goederen voor de lokale besturen. Op 18 december 2023 besliste het vast bureau in te tekenen op dit aanbod om de kwaliteit en de continuïteit van de Herentalse Cirkel-Shop te kunnen blijven verzekeren. Door het aangaan van deze samenwerkingsovereenkomst, blijft het ook voor andere reeds bestaande voedselhulpinitiatieven (vb. De Dorpel en de toevlucht) en toekomstige voedselhulpinitiatieven (vb. samenwerkingen in kader van Herentals aan Z) mogelijk om gebruik te maken van voedseloverschotten.

    In de overeenkomst is voorzien dat erkende voedselinitiatieven op het grondgebied die niet worden georganiseerd door stad Herentals (De Dorpel en de toevlucht) gebruik kunnen maken van de voedseloverschotten die betalend worden verdeeld onder deelnemende gemeenten. De stad cofinanciert voor deze initiatieven 50 % van de kosten voor de eerste 5.000 kilo aan producten die deze initiatieven afnemen op jaarbasis. 

Sector ondersteunende diensten

Staf van de algemeen directeur

  • De raad voor maatschappelijk welzijn van OCMW Herentals besliste in zitting van 5 december 2023 tot oprichting van en deelname aan de vereniging van publiek recht ‘Welzijnsvereniging Sint-Anna’ samen met de kennisname van het protocol van akkoord van het Overleg- en Onderhandelingscomité van 24 november 2023, de goedkeuring van de motiveringsnota en de statuten tot oprichting van de ‘Welzijnsvereniging Sint-Anna’.  

    Op 1 maart 2024 verleende de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het besluit van 5 december 2023 van de raad voor maatschappelijk welzijn tot oprichting van en deelname aan de vereniging van publiek recht 'Welzijnsvereniging Sint-Anna'.

    De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de goedkeuring door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten van het besluit van 5 december 2023 van de raad voor maatschappelijk welzijn tot oprichting van en deelname aan de publiekrechtelijke Welzijnsvereniging Sint-Anna.

  • Met ingang van 1 januari 2025 wil het OCMW de residentiële ouderenzorg van het lokaal bestuur onderbrengen in een lokale welzijnsvereniging, die nog steeds een breed toegankelijk, betaalbare en kwaliteitsvolle zorgverlening ambieert. Het doel van de welzijnsvereniging staat omschreven in artikel 5 van de statuten.

    De beheersovereenkomst Welzijnsvereniging Sint-Anna heeft als doel de samenwerking en de financiële verhoudingen tussen het OCMW en de welzijnsvereniging te regelen, in het bijzonder de modaliteiten en de voorwaarden vast te leggen van de inbreng van het OCMW in de welzijnsvereniging, dit zoals beschreven in de statuten, het dotatiemechanisme, alsook de rechten van het OCMW bij ontbinding van de welzijnsvereniging. Tevens wordt waar nodig verwezen naar de opdracht van de welzijnsvereniging in het kader van de uitvoering van de meerjarenplannen.

    De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de beheersovereenkomst van welzijnsvereniging Sint-Anna goed.

  • Met ingang van 1 januari 2025 wil het OCMW de residentiële ouderenzorg van het lokaal bestuur onderbrengen in een lokale welzijnsvereniging, die nog steeds een breed toegankelijk, betaalbare en kwaliteitsvolle zorgverlening ambieert. Het doel van de welzijnsvereniging staat omschreven in artikel 5 van de statuten. Het huishoudelijk reglement regelt de werking van de bestuursorganen.

    De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement welzijnsvereniging Sint-Anna goed.

  • De algemeen directeur rapporteert jaarlijks over het organisatiebeheersingssysteem aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn.

    De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het rapport van de algemeen directeur met betrekking tot de organisatiebeheersing in 2023.

  • Op 17 december 2019 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een nieuw gezamenlijk klachten- en meldingenreglement goed. Het reglement is van toepassing op het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het bijzonder comité voor de sociale dienst, de stadsdiensten, de OCMW-diensten, het kunstonderwijs, de autonome gemeentebedrijven en de extern verzelfstandigde agentschappen van het stadsbestuur van Herentals.

    De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de raad voor maatschappelijk welzijn over de klachten ingediend tegen het OCMW. 

    De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarrapport klachten 2023. Dit klachtenrapport handelt zowel over de klachten ingevolge het nieuwe klachten- en meldingenreglement voor de stad en het OCMW alsook over de klachten ingevolge het klachtenreglement op de zorgvoorzieningen.

  • Het OCMW is vennoot van IOK (Intercommunale Ontwikkelings­maatschappij voor de Kempen).

    IOK nodigt het OCMW uit om deel te nemen aan de algemene vergadering van 21 juni 2024.

    De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de agenda goed en mandateert de vertegenwoordiger van het OCMW om te stemmen in overeenstemming met de genomen beslissing.