De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de zitting van 3 september 2024 goed.
De ontwerpnotulen van de vorige vergadering worden, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering samen met de oproeping aan de raadsleden bezorgd, tenzij dit praktisch onmogelijk is omdat de zittingen elkaar te snel opvolgen.
De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd op de eerstvolgende vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de zitting van 3 september 2024 goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het ontslag van mevrouw Asma Kareme als raadslid.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de aanstelling van mevrouw Josée Swennen in de gemeenteraad.
Mevrouw Asma Kareme neemt ontslag als raadslid. Zij deelde dit schriftelijk mee aan de voorzitter.
De voorzitter van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn werd in kennis gesteld op 27 augustus 2024.
Mevrouw Leen De Wijze is eerste opvolger, maar wenst haar mandaat niet op nemen.
De gemeenteraad keurde de geloofsbrieven van mevrouw Josée Swennen goed.
Mevrouw Josée Swennen legde in de handen van de voorzitter de eed af als raadslid.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het ontslag van raadslid Asma Kareme.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het afstand van mandaat van mevrouw Leen De Wijze.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de aanstelling en eedaflegging van mevrouw Josée Swennen als raadslid in de gemeenteraad.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het eerste halfjaar van 2024.
In het BBC-besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 is de opvolgingsrapportering opgenomen. Die moet ervoor zorgen dat de raad zijn rol van democratisch controleorgaan ten volle kan blijven invullen. Die controlefunctie moet niet in eerste instantie gericht zijn op de kredietbewaking, maar wel op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties. De opvolgingsrapportering bevat ook een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar en geeft zo informatie over de uitvoering en de bewaking van de kredieten.
De regelgeving legt minstens één rapport per jaar op: minstens voor het einde van het derde kwartaal moet de opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar worden voorgelegd. Dit rapport is in de eerste plaats gericht op de uitvoering van de prioritaire beleidsdoelstellingen.
De stad en het OCMW stellen gezamenlijke beleidsrapporten op. De opvolgingsrapportering is bijgevolg ook gezamenlijk opgemaakt zodat deze een beeld geeft van de uitvoering van het beleid van stad en OCMW en de financiële weerslag daarvan.
Deze opvolgingsrapportering bevat minstens de volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
In de rapportering maken we gebruik van opvolgingscodes:
Het opvolgingsrapport werd toegelicht op de gemeenteraadscommissie van 25 september 2024.
Minstens voor het einde van het derde kwartaal moet de opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar worden voorgelegd. Dit rapport is in de eerste plaats gericht op de uitvoering van de prioritaire beleidsdoelstellingen. De uitvoering van de doelstellingen evolueert voortdurend. Het geven van een opvolgingscode is geen exact of mathematisch gegeven, maar is voor interpretatie vatbaar. De opvolgingscode is gegeven met de evaluatiedatum van 30 juni.
De diensten zullen op het einde van elk semester gevraagd worden om de prioritaire acties te overlopen. Op deze manier blijft men alert voor de uitvoering van de doelstellingen. Op dit opvolgingsmoment van 30 juni zal men de evaluatie moeten toelichten en ook bij de jaarrekening zal men een stand van zaken moeten geven op basis van de cijfers op datum van 31 december.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het eerste halfjaar van 2024.