Terug
Gepubliceerd op 10/11/2023

2023_RMW_00048 - Stopzetting project integrale gezinszorg in samenwerking met Thuiszorg Kempen: goedkeuring

raad voor maatschappelijk welzijn
di 03/10/2023 - 20:15 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen ; Anne-Mie Hendrickx, raadslid ; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid ; Els Sterckx, raadslid; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid ; Evelyn Breugelmans, raadslid ; Andreas Huyskens, raadslid ; Susy Matthijs, raadslid ; Priscilla Van Thielen, raadslid ; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid; Rikkert Van Bauwel, raadslid ; Asma Kareme, raadslid ; Hans Horemans, raadslid; Tom Van Dyck, raadslid; Hans Van den Eynden, raadslid; Tanja Mattheus, algemeen directeur

Verontschuldigd

Mien Van Olmen, burgemeester

Secretaris

Tanja Mattheus, algemeen directeur
2023_RMW_00048 - Stopzetting project integrale gezinszorg in samenwerking met Thuiszorg Kempen: goedkeuring 2023_RMW_00048 - Stopzetting project integrale gezinszorg in samenwerking met Thuiszorg Kempen: goedkeuring

Motivering

Beknopte samenvatting

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de stopzetting van het project integrale gezinszorg in samenwerking met Thuiszorg Kempen vanaf 1 januari 2024 goed. 

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

In 2017 werd een samenwerking met Thuiszorg Kempen aangegaan voor de opstart van het project integrale gezinszorg.

Dit voorstel was gegroeid vanuit de sociale dienst en de thuiszorgdiensten. De bedoeling was om gezinszorg meer in te schakelen in gezinnen die begeleid worden door de sociale dienst. Thuiszorg Kempen, de regionale dienst gezinszorg van Welzijnszorg Kempen, was ook vragende partij om te starten met een project integrale gezinszorg, met de bedoeling om echt ondersteunend te werken naar de sociale diensten van het OCMW toe, en op die manier een verschil te maken met de private diensten gezinszorg. 

Integrale gezinszorg tracht met de inzet van verzorgend personeel het begeleidingsplan van de maatschappelijk werker van de sociale dienst te ondersteunen. Hierdoor onderscheidt integrale gezinszorg zich fundamenteel van klassieke gezinszorg, waarbij vooral de senior of het gezin zelf richting geeft aan de dienstverlenende gezinszorg. De doelgroep van integrale gezinszorg zijn gezinnen met kinderen, die reeds in begeleiding zijn bij de sociale dienst van het OCMW, en waarbij de maatschappelijk werker van de sociale dienst de inschatting maakt dat het inzetten van een verzorgende een grote meerwaarde kan betekenen in het proces naar meer zelfredzaamheid. Veel meer dan bij de klassieke gezinszorg heeft de verzorgende van de integrale gezinszorg een heel belangrijke educatieve opdracht. Aangezien integrale gezinszorg zich dus duidelijk onderscheidt van klassieke gezinszorg, en eerder moet gezien worden als een hulpverleningsvorm van de sociale dienst om een gezin in moeilijkheden te begeleiden, werd aan deze gezinnen slechts de minimumbijdrage aangerekend.

Het OCMW betaalt jaarlijks een bedrag voor de organisatie van integrale gezinszorg. In de meerjarenplanning is hiervoor een budget van 14.000 euro per jaar voorzien. In 2022 werd hiervoor 13.299,86 euro aangerekend door Thuiszorg Kempen.

Argumentatie

Het project kende de voorbije jaren hoogten en laagten: soms liep het goed, waren er heel wat dossiers lopende, en waren de resultaten, rekening houdend met de soms zware problematiek van de geholpen gezinnen, relatief bevredigend, soms liep het minder goed, waarbij er weinig gezinnen werden geholpen, en de samenwerking minder positief werd geëvalueerd.

Er is doorheen de jaren wel een goeie samenwerking met Thuiszorg Kempen gegroeid, waarbij de zaken in een open en constructieve sfeer konden worden besproken. Steeds werd geprobeerd om het project wat bij te sturen, nieuwe afspraken te maken om de samenwerking te verbeteren, ...

Ondanks de nodige inspanningen om de dienst integrale gezinszorg na de coronaperiode nieuw leven in te blazen, lijkt dit niet echt te lukken. Het grootste probleem dat wordt ervaren is dat Thuiszorg Kempen op dit moment onvoldoende verzorgenden bereid vindt om te werken op de momenten die vaak belangrijk zijn voor gezinnen met kinderen, zoals 's morgens voordat de kinderen naar school vertrekken, en 's avonds na de schooltijd.

De sociale dienst merkt dat andere begeleidingsdiensten momenteel soms meer op maat kunnen werken, en meer en meer worden deze diensten (zoals vzw Tarag) ingeschakeld in deze gezinnen. 

In overleg met Thuiszorg Kempen werd afgesproken om vanaf 1 januari 2024 de samenwerking rond integrale gezinszorg stop te zetten. Dit wil echter niet zeggen dat Thuiszorg Kempen niet meer kan ingeschakeld worden om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Dit blijft een belangrijke doelstelling van een openbare dienst gezinszorg. Om de contacten met de sociale dienst ook in de toekomst voldoende nauw te houden, zal de verantwoordelijke gezinszorg van Welzijnszorg Kempen, net zoals dat nu ook het geval is, zowel vanuit het dienstencentrum als vanuit de sociale dienst werken. 

De sociale dienst blijft geloven in het inschakelen van de juiste begeleidingsdienst om op maat te kunnen werken om kansarmoede tegen te gaan. Voorstel is om het budget dat voorzien is om integrale gezinszorg te betalen niet te schrappen vanaf 2024, maar dit budget te behouden om de meest passende dienst- en hulpverlening te kunnen voorzien, voor die gezinnen die zelf niet de nodige middelen hebben om dit te kunnen betalen.

Op 21 augustus 2023 gaf het bijzonder comité van de sociale dienst gunstig advies. 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Besluit 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de stopzetting van het project integrale gezinszorg in samenwerking met Thuiszorg Kempen vanaf 1 januari 2024 goed.