Terug
Gepubliceerd op 04/10/2023

2023_GR_00168 - Aanvraag omgevingsvergunning nummer OMV_2023040533 : zaak van de wegen - Herenthoutseweg 210: goedkeuring

gemeenteraad
di 05/09/2023 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen ; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen; Anne-Mie Hendrickx, raadslid; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid; Evelyn Breugelmans, raadslid; Andreas Huyskens, raadslid; Susy Matthijs, raadslid; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid; Rikkert Van Bauwel, raadslid; Asma Kareme, raadslid ; Hans Horemans, raadslid; Tom Van Dyck, raadslid; Tanja Mattheus, algemeen directeur

Afwezig

Hans Van den Eynden, raadslid

Verontschuldigd

Mien Van Olmen, burgemeester; Els Sterckx, raadslid; Priscilla Van Thielen, raadslid

Secretaris

Tanja Mattheus, algemeen directeur
2023_GR_00168 - Aanvraag omgevingsvergunning nummer OMV_2023040533 : zaak van de wegen - Herenthoutseweg 210: goedkeuring 2023_GR_00168 - Aanvraag omgevingsvergunning nummer OMV_2023040533 : zaak van de wegen - Herenthoutseweg 210: goedkeuring

Motivering

Beknopte samenvatting

Op 26 april 2023 ontving de stad een adviesvraag van de Deputatie omtrent de omgevingsvergunningsaanvraag van HEAT 21 en Sint-Niklaas Logistics voor handelingen op een terrein met adres Herenthoutseweg 210 met kadastrale omschrijving afdeling 2 sectie D nrs. 934C, 934/4 , 939V, 939W, 939R, 1055A, afdeling 3 sectie A nrs. 65E2, 65B2, 65C2, 66M, 70S, 70R en 83L.

De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen goed.

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

Omschrijving van de aanvraag

Op 26 april 2023 ontving de stad een adviesvraag van de Deputatie omtrent de omgevingsvergunningsaanvraag van HEAT 21 en Sint-Niklaas Logistics voor handelingen op een terrein met adres Herenthoutseweg 210 met kadastrale omschrijving afdeling 2 sectie D nrs. 934C, 934/4 , 939V, 939W, 939R, 1055A, afdeling 3 sectie A nrs. 65E2, 65B2, 65C2, 66M, 70S, 70R en 83L.

Type handelingen

  • stedenbouwkundige handelingen als vermeld in artikel 4.2.1 van de VCRO
  • de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit zoals vermeld in artikel 5.2.1 van het DABM

Het betreft een aanvraag voor het bouwen van een nieuw regionaal distributiecentrum.

Voorgeschiedenis

De aanvraag tot omgevingsvergunning voor het bouwen van een nieuw regionaal distributiecentrum werd ingediend op 29 maart 2023. Aangezien er nog vragen en opmerkingen waren, werd er om bijkomende informatie gevraagd. De aanvraag tot omgevingsvergunning werd op 26 april 2023 volledig verklaard. Hierna werden de adviesvragen verstuurd en liep het openbaar onderzoek van 6 mei 2023 tot en met  4 juni 2023. Er werden 8 bezwaarschriften ingediend.

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 22 mei 2023 resulteert in een ongunstig advies op projectinhoudversie 2. 

Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van de aanvraag en van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar op 12 juni 2023.

Op 28 april 2023 werd door de deputatie van de provincie Antwerpen gevraagd om de aanvraag voor te leggen aan de gemeenteraad voor besluitvorming over de zaak van de wegen.

Op 12 juli 2023 werd door de deputatie van de provincie Antwerpen een wijzigingsverzoek van de aanvrager aanvaard. 

Op 10 augustus 2023 werd door de deputatie van de provincie Antwerpen een nieuw wijzigingsverzoek van de aanvrager aanvaard. Hierna werd er ook gevraagd aan de stad Herentals om opnieuw een advies uit te brengen vóór 9 september 2023 en een nieuw openbaar onderzoek te organiseren.

Fase

De gemeenteraad wordt verzocht een beslissing te nemen over de zaak van de wegen, inclusief eventueel bijhorende voorwaarden en lasten.

Juridische grond

  • Decreet over de omgevingsvergunning van 25 april 2014
  • Besluit van 27 november 2015 over de omgevingsvergunning
  •  Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO)
  • Decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM)
  • Gemeentedecreet van 15 juli 2005

Argumentatie

Decretale bepalingen

Overeenkomstig artikel 12§2 van het decreet houdende de gemeentewegen kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Het aanvraagdossier moet dan een ontwerp van rooilijnplan bevatten dat voldoet aan de decretaal gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

Overeenkomstig art. 31. § 1 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dient de gemeenteraad zich tijdens de vergunningsprocedure uit te spreken over de afschaffing en/of aanleg van nieuwe gemeentewegen. De gemeenteraad dient zich hierbij uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. 

Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die in de eventuele vergunning worden opgenomen.

Geldende rooilijnen

Grenzend aan het projectgebied van de aanvrager zijn momenteel volgende gemeentelijke rooilijnplannen van toepassing:

  • Herenthoutseweg:
    • Het rooilijnplan van de Herenthoutseweg op grondgebied Herentals, goedgekeurd bij KB op 16 september 1959: uniforme rooilijnbreedte van 16 meter thv de Henrad-site, gerealiseerd bij akte op 29 juni 1960
    • Het rooilijn-en onteigeningsplan goedgekeurd door de gemeenteraad op 4 oktober 2016 en gerealiseerd bij akte op 7 juni 2018 voor het creëren van een linksafslagstrook richting Servaas Daemsstraat 
  • Diamantstraat:
    • De rooilijn van de Diamantstraat wordt bepaald door het plan van overdracht van de wegen in Klein Gent, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 augustus 1986. De rooilijn werd gerealiseerd bij akte op 14 januari 1987.
  • Voormalige buurtweg 32 – Herenthoutseweg:
    • Deze gemeenteweg, die tot voor kort de ganse site doorsneed, werd  bij besluit door de bestendige deputatie op 19 april 2020 gedeeltelijk afgeschaft. Zie bijgevoegd plan en besluit van afschaffing voor meer duiding. Bij akte op 30 januari 2020 werd de afgeschafte bedding verkocht aan Heat 21.
    • Het eerste gedeelte van deze buurtweg, gaande van de Herenthoutseweg tot aan de vergunde inrit van Herinvest AB Ramen en Deuren, werd behouden als gemeenteweg. 

Onderwerp van de aanvraag

De voorliggende aanvraag omvat de gedeeltelijke afschaffing van de rooilijn van buurtweg 32 - Herenthoutseweg. Het betreft hier een stukje buurtweg dat gelegen is op de projectsite, op de plaats waar er nieuwe private wegenis voor de site voorzien wordt. Men wenst dit af te schaffen om de site ten volle te kunnen gebruiken, aangezien het enkel nut heeft voor de ontsluiting voor AB Ramen en deuren en men hiervoor onderling een oplossing zoekt. Het af te schaffen gedeelte van de buurtweg heeft een oppervlakte van 66 m². 

Bijgevolg moet de gemeenteraad een besluit nemen over de zaak van de wegen.

Nieuw rooilijnplan

Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan met titel ‘ROOILIJNPLAN AFSCHAFFING DEEL BUURTWEG NR. 32 (HERENTALS)’ en bestandsnaam ‘BA_Heat 21_IIOA DC – V2_D_N_9_buurtweg’, opgemaakt op 16 juni 2023 door landmeter Paul Verhaert handelend voor SB-V bvba, dat voldoet aan de vormvereisten opgenomen in artikel 16§2 en artikel 20§2 en §3 van het decreet houdende de gemeentewegen. 

Het rooilijnplan voorziet volgende wijzigingen ten aanzien van de geldende rooilijnen:

  • Een bijkomende gedeeltelijke afschaffing van de rooilijn van buurtweg 32 – Herenthoutseweg, aangeduid als lot 1 in het geel op voormeld rooilijnplan met een oppervlakte van 66 m²

Beoordeling van het nieuwe rooilijnplan

Stad Herentals adviseert om bijgevoegd ontwerp van rooilijnplan met titel ‘ROOILIJNPLAN AFSCHAFFING DEEL BUURTWEG NR. 32 (HERENTALS)’ en bestandsnaam ‘BA_Heat 21_IIOA DC – V2_D_N_9_buurtweg’, opgemaakt op 16 juni 2023 door landmeter Paul Verhaert handelend voor SB-V bvba, goed te keuren omwille van het voldoen aan de minimum vereisten van het decreet houdende gemeentewegen en het voldoen aan de principes opgenomen in artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen.

Overeenkomstig artikel 32§6 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning met aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg pas verleend worden na goedkeuring over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 31. Als de gemeenteraad de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing niet heeft goedgekeurd, dan wordt de omgevingsvergunning geweigerd.

Het rooilijnplan voldoet aan artikel 20§2 en §3 van het decreet houdende de gemeentewegen.

Vervolgens wordt bij deze beoordeling de aangevraagde rooilijnwijzigingen getoetst aan artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen.

1. Gedeeltelijke bijkomende afschaffing buurtweg 32 – Herenthoutseweg

Het rooilijnplan voorziet een bijkomende gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 32 – Herenthoutseweg. Zoals reeds gesteld werd bij besluit door de bestendige deputatie op 19 april 2020 het noordelijke deel van deze buurtwegbedding afgeschaft en nadien verkocht aan de aanpalenden. 

Hierbij werd uitdrukkelijk geëist dat de resterende bedding van de buurtweg behouden bleef ter ontsluiting van de aanpalende bedrijven AB Ramen en Deuren en Pidpa. Er zou een nieuw masterplan worden opgemaakt met de stadsdiensten waarbij alle toekomstige alternatieven voor het restant van de buurtweg worden onderzocht, bepaald en geïmplementeerd.

Er werd intussen een oplossingen aangereikt mbt het restant van de buurtweg en de ontsluiting van de aanpalende bedrijven en er werden garanties aangetoond op welke juridische wijze de ontsluiting van AB Ramen en Deuren bekomen en gegarandeerd zal worden zowel tijdens als na de werken.

Overeenkomstig het decreet houdende de gemeentewegen :

  • Is de afschaffing van een (gedeelte van) een gemeenteweg een uitzonderingsregel die afdoende moet worden gemotiveerd.
  • Moet de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen steeds in acht genomen worden. 
  • Heeft het decreet tot doel om in het bijzonder aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen, met als voornaamste doelstelling de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.

In de verantwoordingsnota bij de vergunningsaanvraag is de afschaffing volgens de dienst patrimonium voldoende gemotiveerd en voorzien van voldoende garanties voor de ontsluiting van aangrenzende percelen om hier voorwaardelijk gunstig op de adviseren. 

Openbaar onderzoek

Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit stelt het volgende: als de vergunnings­aanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissings­bevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit.

De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. De gemeenteraad neemt kennis van het resultaat van het openbaar onderzoek. Overeenkomstig de criteria van artikels 11 - 14 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 over de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden. 

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 6 mei 2023 tot en met 4 juni 2023. Er werden 8 bezwaarschriften ingediend. De bezwaarelementen over de zaak van de weg worden als volgt behandeld:

Bezwaarelement: Ontsluiting van gebouw Herenthoutseweg 214

  • Samenvatting: Het bezwaar is zeer onduidelijk. De eigenaar van Herenthoutseweg 214 stelt zich vragen bij de inrit van de parking in combinatie met hun vrachtverkeer. Ze vrezen dat de buurtweg nu te smal is om over te ontsluiten met kruisend verkeer en stellen zich daarom de vraag of deze niet verbreed moet worden.
  • Beoordeling: De ontsluiting van Herenthoutseweg 214 moet steeds gewaarborgd blijven. De documenten die in het dossier zitten, geven hiertoe geen garanties. Er zitten geen stukken in het dossier om de ontsluiting van Herenthoutseweg 214, elders te voorzien.
    De ontsluitingssituatie moet de aanvrager mee bekijken in de mober. De mober doet geen uitspraken over de capaciteit van de buurtweg en de aansluiting met Herenthoutseweg. 
  • Conclusie: Het bezwaar wordt weerhouden.

De overige bezwaren betreffen aspecten die niet over de zaak van de weg van de voorliggende aanvraag (afschaffing buurtweg) handelen maar betreffen elementen zoals de mobiliteitseffecten van het project, de hinder van het project op de omgeving (geluidshinder), de voorziene groenbuffer, enz.

Van 22 augustus 2023 tot 20 september 2023 loopt er een nieuw openbaar onderzoek naar aanleiding van de gewijzigde projectinhoudsversies die door de aanvrager werden ingediend. Het openbaar onderzoek zal niet afgelopen zijn op het moment dat de gemeenteraad een beslissing moet nemen.

Adviezen

De vergunningverlenende overheid, deputatie van de provincie Antwerpen, heeft naast het college van burgemeester en schepenen Stad Herentals volgende adviesinstanties om advies gevraagd:

  • De provinciale omgevingsvergunningscommissie (POVC)
  • Departement Omgeving - Afdeling G.O.P. Ruimtelijke ordening
  • ASTRID-veiligheidscommissie
  • Agentschap Wegen en Verkeer, district Geel
  • Agentschap voor Natuur en Bos
  • Departement Omgeving - Afdeling G.O.P. Milieu
  • Departement Mobiliteit en Openbare Werken
  • Agentschap Zorg & Gezondheid
  • Provinciale dienst Integraal waterbeleid
  • Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel)

Er werden in augustus nieuwe adviezen opgevraagd naar aanleiding van de aangebrachte wijzigingen. 

De adviezen hebben geen betrekking op de gevraagde zaak van de wegen.

De eventuele uitbreiding van de infrastructuur van de verschillende nutsmaatschappijen zijn volledig ten laste van de bouwheer.

Goedkeuring rooilijn, oplegging lasten en voorwaarden 

Overeenkomstig artikel 32§6 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning kan een vergunning voor aanvragen met aanleg, wijziging, verplaatsing op opheffing van een gemeenteweg pas verleend worden na goedkeuring over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 31.

De gemeenteraad keurt het bijgevoegd ontwerp van rooilijnplan met titel ‘ROOILIJNPLAN AFSCHAFFING DEEL BUURTWEG NR. 32 (HERENTALS)’ en bestandsnaam ‘BA_Heat 21_IIOA DC – V2_D_N_9_buurtweg’, opgemaakt op 16 juni 2023 door landmeter Paul Verhaert handelend voor SB-V bvba, voorwaardelijk goed omwille van het voldoen aan de minimumvereisten waaraan het grafisch plan ter opheffing moet volden en omwille van de voldoende motivatie en toetsing met de principes opgenomen in artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen. 

Volgende lasten worden opgelegd:

De voorwaarde betreft de aankoop bij authentieke akte van het deel afgeschafte weg, aan ten minste de schattingswaarde bepaald door een beëdigd Landmeter-expert, alvorens de start der werken door de bouwheer.

De aanvraag kan gunstig worden beoordeeld, onder de vernoemde voorwaarden en lasten. 

Stad Herentals vindt het verder een gemiste opportuniteit voor een gratis grondafstand te vragen, ter hoogte van de E313 met een breedte van 15 m ter realisatie van een fietspad in de toekomst.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Besluit 1

De gemeenteraad neemt kennis van de omgevingsvergunningsaanvraag nummer OMV_2023040533 voor handelingen op een terrein met adres Herenthoutseweg 210 met kadastrale omschrijving afdeling 2 sectie D nrs. 934C, 934/4 , 939V, 939W, 939R, 1055A, afdeling 3 sectie A nrs. 65E2, 65B2, 65C2, 66M, 70S, 70R en 83L.

De aanvraag omvat de gedeeltelijke afschaffing van de rooilijn van buurtweg 32 - Herenthoutseweg. Het betreft hier een stukje buurtweg dat gelegen is op de projectsite, op de plaats waar er nieuwe private wegenis voor de site voorzien wordt. Men wenst dit af te schaffen om de site ten volle te kunnen gebruiken, aangezien het enkel nut heeft voor de ontsluiting voor AB Ramen en deuren en men hiervoor onderling een oplossing heeft gevonden. Het af te schaffen gedeelte van de buurtweg heeft een oppervlakte van 66m². De gemeenteraad moet daarom een besluit nemen over de zaak van de wegen. 

De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen, zoals weergegeven op het bijgevoegd ontwerp van rooilijnplan, opgemaakt op 16 juni 2023 door landmeter Paul Verhaert handelend voor SB-V bvba, goed. 

De aanvraag betreft het bouwen van een nieuw regionaal distributiecentrum.

De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de afschaffing van een deel van de buurtweg overeenkomstig het bijgevoegde rooilijnplan, opgemaakt door landmeetkantoor Landmeter Paul Verhaert en stelt de rooilijn definitief vast.

De gemeenteraad legt de volgende lasten op:

De voorwaarde betreft de aankoop bij authentieke akte van het deel afgeschafte weg, aan ten minste de schattingswaarde bepaald door een beëdigd Landmeter-expert, alvorens de start der werken door de bouwheer.

Stemming op het artikel

Stemmen voor 21
Jan Michielsen, Tom Olyslaegers, Marcel De Cuyper, Tom Van Dyck, Jan Bertels, Pieter Laureys, Bart Michiels, Patrik De Cat, Rutger Moons, Bieke Baeten, Andreas Huyskens, Eva Brandwijk, Pascal Van Nueten, Rob Lathouwers, Asma Kareme, Marnix Verheyen, Anne-Mie Hendrickx, Liese Bergen, Stefan Verraedt, Griet Van Nueten, Rikkert Van Bauwel
Stemmen tegen 2
Susy Matthijs, Evelyn Breugelmans
Onthoudingen 2
Hans Horemans, Stefan Geyzen
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0