Terug
Gepubliceerd op 29/03/2023

2023_GR_00030 - Aanvraag omgevingsvergunning nummer OMV_2022133784: Begijnenstraat/Fraikinstraat/Burchtstraat - zaak van de wegen - goedkeuring

gemeenteraad
di 07/03/2023 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Mien Van Olmen, burgemeester; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen ; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen; Anne-Mie Hendrickx, raadslid; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid; Els Sterckx, raadslid; Peter Verpoorten, raadslid; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid; Evelyn Breugelmans, raadslid; Andreas Huyskens, raadslid; Susy Matthijs, raadslid; Priscilla Van Thielen, raadslid; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid; Rikkert Van Bauwel, raadslid; Asma Kareme, raadslid ; Hans Horemans; Tom Van Dyck; Dirk Soentjens, algemeen directeur

Secretaris

Dirk Soentjens, algemeen directeur
2023_GR_00030 - Aanvraag omgevingsvergunning nummer OMV_2022133784: Begijnenstraat/Fraikinstraat/Burchtstraat - zaak van de wegen - goedkeuring 2023_GR_00030 - Aanvraag omgevingsvergunning nummer OMV_2022133784: Begijnenstraat/Fraikinstraat/Burchtstraat - zaak van de wegen - goedkeuring

Motivering

Beknopte samenvatting

De omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022133784 omvat een wijziging van de eerder bekomen omgevingsvergunning OMV_2021088417 voor de renovatie van de site Sint-Jozefinstituut Herentals tot woonproject 'De Gaanderij'. Het betreft kleine bouwkundige aanpassingen en een kleine aanpassing aan het eerder vergunde rooilijnplan.

De gemeenteraad moet een besluit nemen over de zaak van de wegen voor de overdracht van het tracé en de inrichting van deze zone.

De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen goed.

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

Omschrijving van de aanvraag

Op 10 november 2022 ontving de stad een adviesvraag van de provincie Antwerpen over de omgevingsvergunningsaanvraag voor handelingen op een terrein met adres Begijnenstraat 23, Begijnenstraat 25, Begijnenstraat 27, Begijnenstraat 29, Burchtstraat 14, Fraikinstraat 32, Fraikinstraat 34 met kadastrale omschrijving afdeling 13302, sectie G, perceel 111B2, 112L, 112M, 170E, 94/02C, 94S, 94T, 95T. 

Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen, exploitatie van een ingedeelde inrichting.

Het betreft enkele wijzigingen aan een reeds vergund  residentieel project dat momenteel in uitvoering is (OMV_2021088417). 

De gemeenteraad moet een besluit nemen over de zaak van de wegen voor de overdracht van het tracé en de inrichting van deze zone.

Voorgeschiedenis

  • Op 2 december 2021 werd er voor omgevingsaanvraag OMV_2021088417 een vergunning onder voorwaarden afgegeven door de deputatie van de provincie Antwerpen voor een residentieel project voor afbraak, nieuwbouw en renovatie van diverse gebouwen met een woonfunctie, een grondwaterwinning, 2 warmtepompen, een transfo, UPS en een tijdelijke bemaling. De gemeenteraad had op 5 oktober 2021 over de zaak van de wegen in dit dossier een voorwaardelijk gunstige beslissing genomen.
  • Het openbaar onderzoek voor omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022133784  werd georganiseerd van 20 november 2022 tot en met 19 december 2022. Tijdens het openbaar onderzoek werden 2 bezwaarschriften ingediend. 
  • Het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 19 december 2022 resulteert in een voorwaardelijk gunstig advies.
  • Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van de aanvraag en van het voorwaardelijk gunstig verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Het college van burgemeester en schepenen verleende op 27 december 2022 een gunstig advies aan de provincie Antwerpen over de voorliggende aanvraag. Het college van burgemeester en schepenen heeft geen besluit genomen over de zaak van de wegen. De aanvraag moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming over de zaak van de wegen. 
  • Het college van burgemeester en schepenen heeft op 20 februari 2023 een advies geformuleerd inzake de zaak van de wegen ter voorlegging aan de gemeenteraad.

Fase

De aanvraag omvat de aanleg van een wegenis voor gemotoriseerd verkeer en een wegenis voor voetgangers en fietsers, alsook hulpdiensten. De gemeenteraad moet daarom een besluit nemen over de zaak van de wegen voor de overdracht van het tracé en de inrichting van de zone.

Hierna zal de deputatie van de provincie Antwerpen een beslissing nemen over de aanvraag van deze omgevingsvergunning.

Argumentatie

De aanvraag omvat wegenaanleg. Daarom moet de gemeenteraad een besluit nemen over de zaak van de wegen.

Artikel 47 van het omgevingsvergunningsbesluit stelt het volgende: als de vergunnings­aanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissings­bevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit.

De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. De gemeenteraad neemt kennis van het resultaat van het openbaar onderzoek. Overeenkomstig de criteria van artikels 11-14 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 28 juni 2021 tot en met 27 juli 2021. Er werden 3 bezwaren ingediend. Deze worden behandeld in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en in het advies van het college.

Het voorliggende project wordt positief beoordeeld in haar ruimer kader tot aanmoediging van een toename van het fiets- en voetverkeer en zo het gemotoriseerde verkeer terug te dringen.

Geldende rooilijnen

Grenzend aan het projectgebied van de aanvrager zijn momenteel volgende gemeentelijke rooilijnplannen van toepassing:

  • Begijnenstraat: rooilijnplan van de Begijnen-, Burcht- en Wolstraat, goedgekeurd bij KB op 16 juni 1880: veranderlijke rooilijnbreedte van 8 m – 7,50 m ter hoogte van het perceel van de aanvrager
  • Fraikinstraat: atlas der buurtwegen 1841: veranderlijke rooilijnbreedte, ca. 14,2 m ter hoogte van het perceel van de aanvrager
  • Burchtstraat: rooilijnplan van de Begijnen-, Burcht- en Wolstraat, goedgekeurd bij KB op 16 juni 1880: uniforme rooilijnbreedte van 8 m ter hoogte van het perceel van de aanvrager

Decretale bepalingen

Overeenkomstig artikel 12§2 van het decreet houdende de gemeentewegen kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Het aanvraagdossier moet dan een ontwerp van rooilijnplan bevatten dat voldoet aan de decretaal gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

Overeenkomstig artikel 31. § 1 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dient de gemeenteraad zich tijdens de vergunningsprocedure uit te spreken over de afschaffing en/of aanleg van nieuwe gemeentewegen. De gemeenteraad dient zich hierbij uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. 

Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 over de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die in de eventuele vergunning worden opgenomen.

Rooilijnplan

Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan, opgemaakt op 28 oktober 2022 door landmeter Paul Verhaert. 

Het rooilijnplan voorziet een nieuwe rooilijn aansluitend op de voormelde bestaande rooilijnen voor realisatie van nieuwe gemeentewegen binnen het project van de aanvrager.

Beoordeling

Bij deze beoordeling worden de aangevraagde rooilijnwijzigingen getoetst aan artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen. 

De nieuw ontworpen rooilijn werd bepaald in nauwe samenspraak met de aanvrager en heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van het netwerk van gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Door aanvaarding van de nieuwe rooilijn en de bijhorende aanleg en realisatie van trage wegen en belendende groene zones/pleinen komen we tegemoet aan de doelstellingen met betrekking tot de uitbouw van een veilig wegennet/openbaar domein op lokaal niveau.

In het bijzonder voorzien deze nieuwe gemeentewegen/openbaar domein in de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak binnen dit historisch stadsdeel.

De aanvraag voorziet een nieuw openbaar domein van 3.365 m², aangeduid als lot A in geel op het rooilijnplan, dat kosteloos wordt overgedragen naar de stad. Het nieuwe openbaar domein zal deels onderbouwd worden met een ondergrondse parkeerkelder. De ligging van deze parkeerkelder wordt aangeduid in groene arcering rooilijnplan. Binnen deze zone zal er een horizontale eigendomssplitsing plaatsvinden, die zich bevindt ter hoogte van de beschermfolie bovenop de parkeerkelder.

Binnen het nieuwe openbaar domein zullen 2 oversteken met private leidingen aangelegd worden ten behoeve van de KWO-installatie. De ligging van deze leidingen werd aangeduid in rode arcering met een breedte van 1,5 m op het rooilijnplan. Hiervoor zal een ondergrondse erfdienstbaarheid van doorgang gevestigd worden.

Op 2 plaatsen wordt het openbaar domein overbouwd (1 bestaande toestand, 1 nieuwe toestand). Ook deze zones staan aangeduid in rode arcering op het rooilijnplan. Voor de bestaande toestand wordt de bestaande erfdienstbaarheid van overbouw in zijn huidige toestand overgenomen, voor de nieuwe overbouwing zal een nieuwe erfdienstbaarheid van overbouw gevestigd worden.

Bijkomend zal een zone afgestaan worden aan de stad langs de zijde van het Begijnhof met het oog op het toekomstig herstel van de padenstructuur in het Begijnhof. Deze zone wordt aangeduid als lot A op het opmetingsplan ‘plan grondafstand’ van 2 augustus 2021 door landmeter Paul Verhaert. Bijgevoegd bij de eerder verleende voorwaardelijke vergunning OMV_2021088417.

Advies grondafstand/opname in het openbaar domein

Overeenkomstig artikel 32§6 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning met aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg pas verleend worden na goedkeuring over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 31. 

De dienst patrimonium adviseert de gemeenteraad om de rooilijn zoals aangeduid op het rooilijnplan opgemaakt door landmeter Paul Verhaert op 28 oktober 2022 definitief vast te leggen.

Overeenkomstig artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning kan de gemeenteraad daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

Deze lasten worden als volgt bepaald:

  • In natura: 
    1. Aanleg en kosteloze overdracht van 3.365 m² nieuw openbaar domein binnen het project. De grondafstand zal geschieden overeenkomstig de modaliteiten opgenomen in de bijgevoegde belofte van gratis grondafstand.
    2. Borgstelling 110 % van het gunningsbedrag inclusief btw en de toezichtskost 1,5 % op het gunningsbedrag inclusief btw van het nieuwe openbaar domein
    3. Gratis grondafstand van 92 m² langs de zijde van het Begijnhof in het kader van een herwaardering van de padenstructuur in het Begijnhof overeenkomstig de modaliteiten opgenomen in de bijgevoegde belofte van gratis grondafstand.

Als voorwaarde wordt opgelegd dat de bijgevoegde beloftes van gratis grondafstand ondertekend terugbezorgd moeten worden aan de stad voor gebruik kan worden gemaakt van de vergunning.

De aanvraag kan gunstig worden beoordeeld, onder de vernoemde voorwaarden en lasten. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Besluit 1

De gemeenteraad neemt kennis van de omgevingsvergunningsaanvraag nummer OMV_2022133784 voor handelingen op een terrein met adres Begijnenstraat 23, Begijnenstraat 25, Begijnenstraat 27, Begijnenstraat 29, Burchtstraat 14, Fraikinstraat 32, Fraikinstraat 34 met kadastrale omschrijving afdeling 13302, sectie G, perceel 111B2, 112L, 112M, 170E, 94/02C, 94S, 94T, 95T.  

De aanvraag omvat enkele wijzigingen aan een reeds vergund residentieel project dat momenteel in uitvoering is (OMV_2021088417). Er worden ook wijzigingen aangebracht aan de rooilijn. De gemeenteraad moet daarom een besluit nemen over de zaak van de wegen voor de overdracht van het tracé en de inrichting van de zone.

De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen, zoals ontworpen op de toegevoegde plannen, voor gronden gelegen in Begijnenstraat 23, Begijnenstraat 25, Begijnenstraat 27, Begijnenstraat 29, Burchtstraat 14, Fraikinstraat 32, Fraikinstraat 34 met kadastrale omschrijving afdeling 13302, sectie G, perceel 111B2, 112L, 112M, 170E, 94/02C, 94S, 94T, 95T, goed. 

De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de ligging, de breedte van de nieuwe gemeentewegen overeenkomstig het bijgevoegde rooilijnplan, opgemaakt door landmeetkantoor Landmeter Paul Verhaert en stelt de rooilijn definitief vast.

De gemeenteraad legt volgende voorwaarde op:

  • De bijgevoegde belofte van gratis grondafstand moet ondertekend terugbezorgd worden aan de stad voor gebruik kan gemaakt worden van de vergunning.

De gemeenteraad legt de volgende lasten op:

  • In natura: 
    1. Aanleg en kosteloze overdracht van 3.365 m² nieuw openbaar domein binnen het project. De grondafstand zal geschieden overeenkomstig de modaliteiten opgenomen in de bijgevoegde belofte van gratis grondafstand.
    2. Borgstelling 110 % van het gunningsbedrag inclusief btw en de toezichtskost 1,5 % op het gunningsbedrag inclusief btw van het nieuwe openbaar domein
    3. Gratis grondafstand van 92 m² langs de zijde van het Begijnhof in het kader van een herwaardering van de padenstructuur in het Begijnhof overeenkomstig de modaliteiten opgenomen in de bijgevoegde belofte van gratis grondafstand.

Stemming op het artikel

Stemmen voor 26
Jan Michielsen, Mien Van Olmen, Tom Olyslaegers, Marcel De Cuyper, Hans Horemans, Tom Van Dyck, Jan Bertels, Pieter Laureys, Bart Michiels, Patrik De Cat, Rutger Moons, Bieke Baeten, Andreas Huyskens, Eva Brandwijk, Pascal Van Nueten, Rob Lathouwers, Susy Matthijs, Asma Kareme, Marnix Verheyen, Evelyn Breugelmans, Anne-Mie Hendrickx, Liese Bergen, Stefan Verraedt, Peter Verpoorten, Griet Van Nueten, Rikkert Van Bauwel
Stemmen tegen 3
Els Sterckx, Priscilla Van Thielen, Stefan Geyzen
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0