Terug
Gepubliceerd op 31/03/2023

2023_GR_00031 - Politiereglement visvijver Diependaal: goedkeuring

gemeenteraad
di 28/03/2023 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Politiereglement.

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Mien Van Olmen, burgemeester; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen ; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen; Anne-Mie Hendrickx, raadslid; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid; Els Sterckx, raadslid; Peter Verpoorten, raadslid; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid; Evelyn Breugelmans, raadslid; Andreas Huyskens, raadslid; Susy Matthijs, raadslid; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid; Rikkert Van Bauwel, raadslid; Asma Kareme, raadslid ; Hans Horemans; Tom Van Dyck; Dirk Soentjens, algemeen directeur

Verontschuldigd

Priscilla Van Thielen, raadslid

Secretaris

Dirk Soentjens, algemeen directeur
2023_GR_00031 - Politiereglement visvijver Diependaal: goedkeuring 2023_GR_00031 - Politiereglement visvijver Diependaal: goedkeuring

Motivering

Beknopte samenvatting

Aan het einde van de Handboogstraat ligt een visvijver. Iedereen kan hier komen vissen na aankoop van een vispatent. Voor het vissen zijn er duidelijke afspraken en richtlijnen nodig. Hiervoor is er een politiereglement opgesteld.

Op vraag van de vrijwilligers wordt het reglement gewijzigd. 

De gemeenteraad keurt het politiereglement visvijver Diependaal goed. 

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

Sinds voorjaar 2016 is de vijver van Diependaal opnieuw opgewaardeerd. De vijver ligt aan het einde van de Handboogstraat. Iedereen kan hier komen vissen na aankoop van een vispatent. Dit kan aangekocht worden aan het stadsloket.

Op 24 mei 2016 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn het 'huishoudelijk reglement visvijver wijk Diependaal' goed. Op 7 juni 2016 keurde de gemeenteraad het politiereglement visvijver Diependaal goed.

Argumentatie

Voor het vissen zijn er duidelijke afspraken en richtlijnen nodig. Hiervoor is er een politiereglement opgesteld. Op 7 juni 2016 keurde de gemeenteraad het politiereglement goed. Op vraag van de vrijwilligers wordt er één punt gewijzigd:

  • Artikel 5: Iedere visser mag maximaal met 1 handstok vissen (voordien 2)

De vrijwilligers geven aan dat het eigenlijk bijna niet mogelijk is om met 2 stokken te vissen. Wanneer de vissers het toch doen, is de kans groot dat er één stok in de vijver terecht komt. Door deze aanpassing, willen de vrijwilligers dit voorkomen.  

Op 23 januari 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de aanpassingen principieel goed. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Besluit 1

De gemeenteraad keurt het nieuwe 'politiereglement visvijver Diependaal' goed.

Het politiereglement visvijver Diependaal gaat in op 5 april 2023, het politiereglement visvijver Diependaal goedgekeurd op 7 juni 2016 wordt opgeheven met ingang van het huidige politiereglement. 

Politiereglement visvijver Diependaal 

De gemeenteraad keurt het ‘politiereglement voor het gebruik van de visvijver van Diependaal’ goed als volgt:   

Artikel 1: Het vissen op de gemeentelijke vijver is toegelaten onder de hierna vermelde voorwaarden. De stad Herentals is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

Artikel 2: Iedere visser moet in het bezit zijn van een jaarvergunning. Deze vergunning is strikt persoonlijk en kan niet overgedragen worden aan derden.

Artikel 3: Elke visser jonger dan 12 jaar moet vergezeld zijn van een volwassene of een verantwoordelijke.  

Artikel 4: Het vissen is enkel toegestaan op een visplaats op de kant van de vijver.  

Artikel 5: Iedere visser mag maximaal met 1 handstok vissen, die binnen handbereik opgesteld staan. Maximaal 1 onderlijn is toegestaan. Werphengels en gemotoriseerde en/of telegeleide materialen op de vijver gebruiken is niet toegestaan. Ook het gebruik van twee- of driehaken is verboden.

Artikel 6: Het gebruik van gekleurde maden is verboden.  

Artikel 7: Het gebruik van stoffen of producten die de vis bedwelmen of die de vis uit zijn normale constitutie brengen, zijn verboden.

Artikel 8: Na visuitzetting geldt gedurende een periode van 1 maand een volledig visverbod. Deze tijdelijke maatregel wordt via de informatieborden aangegeven.  

Artikel 9: Nachtvissen is verboden, er mag uitsluitend gevist worden tussen zonsopgang en zonsondergang.  

Artikel 10: Het is verboden:  

  • te vissen onder het ijs
  • te schaatsen op het ijs
  • te baden of te zwemmen in de vijver
  • honden of andere dieren in de vijver te laten
  • etensresten of ander afval achter te laten
  • schade toe te brengen aan dijken, installaties en plantsoen.

Artikel 11: Honden moeten verplicht aan de leiband.  

Artikel 12: Het is verboden om met fietsen of bromfietsen rond de vijver te rijden. Alleen met de fiets aan de hand mag men zich naar de visplaats begeven.  

Artikel 13: Iedere vergunningshouder is verplicht gevolg te geven aan de onderrichtingen van de gemachtigd GAS-ambtenaar.  

Artikel 14: Iedere visser is verplicht zijn vergunning en identiteitskaart te tonen en te overhandigen op verzoek van de bevoegde overheid of de gemachtigd GAS-ambtenaar.   

Artikel 15: Gemachtigd GAS-ambtenaren hebben te allen tijde het recht om controle uit te oefenen in de viskorf van de visser.

Artikel 16: De vergunning van personen die handelen in strijd met het onderhavig reglement, kan onttrokken worden zonder recht op schadevergoeding.  

Artikel 17:

§1. Inbreuken op dit reglement kunnen bestraft worden met een administratieve geldboete van maximum 350 euro voor meerderjarige overtreders en maximum 175 euro voor minderjarige overtreders.

§2. Inbreuken op het plaatsverbod dat de burgemeester kan opleggen conform artikel 134sexies Nieuwe Gemeentewet, zoals voorzien door artikel 47 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, kunnen bestraft worden met een administratieve geldboete.

§3. Het college van burgemeester en schepenen kan een door de gemeente verleende toelating of vergunning schorsen of intrekken en/of een inrichting tijdelijk of definitief sluiten. Deze sancties kunnen pas opgelegd worden nadat de overtreder een voorafgaande verwittiging heeft gekregen. Die bevat een uittreksel van het overtreden reglement of van de overtreden verordening. Deze worden ter kennis gebracht door middel van een aangetekende brief, krachtens artikel 45 van de Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

§4. Deze sancties kunnen niet opgelegd worden indien voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie reeds straffen of administratieve sancties worden bepaald.

§5. De omvang van de administratieve geldboete is proportioneel op grond van de zwaarte van de inbreuk die de boete verantwoordt en eventuele herhaling. De bij dit reglement voorgeschreven administratieve geldboete wordt verhoogd in geval van herhaling, zonder dat deze boete het wettelijke voorziene maximum mag overschrijden.   

§6. Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de vierentwintig maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk.

Artikel 18: Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid overgemaakt. Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig het decreet lokaal bestuur (artikel 288).

Stemming op het artikel

Stemmen voor 28
Jan Michielsen, Mien Van Olmen, Tom Olyslaegers, Marcel De Cuyper, Hans Horemans, Tom Van Dyck, Jan Bertels, Pieter Laureys, Bart Michiels, Els Sterckx, Patrik De Cat, Rutger Moons, Bieke Baeten, Andreas Huyskens, Eva Brandwijk, Pascal Van Nueten, Rob Lathouwers, Susy Matthijs, Stefan Geyzen, Asma Kareme, Marnix Verheyen, Evelyn Breugelmans, Anne-Mie Hendrickx, Liese Bergen, Stefan Verraedt, Peter Verpoorten, Griet Van Nueten, Rikkert Van Bauwel
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0