Terug
Gepubliceerd op 09/11/2022

2022_RMW_00055 - Beleidsopvolging eerste halfjaar 2022 - Opvolgingsrapportering 30 juni 2022: kennisname

raad voor maatschappelijk welzijn
di 04/10/2022 - 20:15 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Mien Van Olmen, burgemeester; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen ; Anne-Mie Hendrickx, raadslid ; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid ; Els Sterckx, raadslid; Peter Verpoorten, raadslid ; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid ; Evelyn Breugelmans, raadslid ; Andreas Huyskens, raadslid ; Susy Matthijs, raadslid ; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; François Vermeulen, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Ludo Van den Broeck, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid; Rikkert Van Bauwel, raadslid ; Asma Kareme, raadslid ; Dirk Soentjens, algemeen directeur

Verontschuldigd

Priscilla Van Thielen, raadslid

Secretaris

Dirk Soentjens, algemeen directeur
2022_RMW_00055 - Beleidsopvolging eerste halfjaar 2022 - Opvolgingsrapportering 30 juni 2022: kennisname 2022_RMW_00055 - Beleidsopvolging eerste halfjaar 2022 - Opvolgingsrapportering 30 juni 2022: kennisname

Motivering

Beknopte samenvatting

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het eerste halfjaar van 2022.

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

Nieuw in het BBC-besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 is de opvolgingsrapportering. Die moet ervoor zorgen dat de raad zijn rol van democratisch controleorgaan ten volle kan blijven invullen. Die controlefunctie moet niet in eerste instantie gericht zijn op de kredietbewaking, maar wel op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties. De opvolgingsrapportering bevat ook een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar en geeft zo informatie over de uitvoering en de bewaking van de kredieten.

De regelgeving legt minstens één rapport per jaar op: minstens voor het einde van het derde kwartaal moet de opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar worden voorgelegd. Dit rapport is in de eerste plaats gericht op de uitvoering van de prioritaire beleidsdoelstellingen.

De stad en het OCMW stellen gezamenlijke beleidsrapporten op. De opvolgingsrapportering is bijgevolg ook gezamenlijk opgemaakt zodat deze een beeld geeft van de uitvoering van het beleid van stad en OCMW en de financiële weerslag daarvan.

Deze opvolgingsrapportering bevat minstens de volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

In de rapportering maken we gebruik van opvolgingscodes:

  • niet van toepassing
  • niet op schema
  • aandacht
  • op schema

Het opvolgingsrapport werd toegelicht op de gemeenteraadscommissie van 28 september 2022.

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
  • Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC)
  • Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC)

Argumentatie

Minstens voor het einde van het derde kwartaal moet de opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar worden voorgelegd. Dit rapport is in de eerste plaats gericht op de uitvoering van de prioritaire beleidsdoelstellingen. De uitvoering van de doelstellingen evolueert voortdurend. Het geven van een opvolgingscode is geen exact of mathematisch gegeven, maar is voor interpretatie vatbaar. De opvolgingscode is gegeven met de evaluatiedatum van 30 juni. Ook dit jaar hadden we een abnormaal verloop van onze werking door de coronacrisis.  

De diensten zullen op het einde van elk semester gevraagd worden om de prioritaire acties te overlopen. Op deze manier blijft men alert voor de uitvoering van de doelstellingen. Op dit opvolgingsmoment van 30 juni zal men de evaluatie moeten toelichten en ook bij de jaarrekening zal men een stand van zaken moeten geven op basis van de cijfers op datum van 31 december.

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Besluit 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het eerste halfjaar van 2022.