Terug
Gepubliceerd op 23/12/2021

2021_RMW_00075 - Subsidiereglement voor financiële ondersteuning van ouders bij deelname aan cursussen die ouderbetrokkenheid op school verhogen: goedkeuring

raad voor maatschappelijk welzijn
di 21/12/2021 - 20:15 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Mien Van Olmen, burgemeester; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen ; Anne-Mie Hendrickx, raadslid ; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid ; Els Sterckx, raadslid; Peter Verpoorten, raadslid ; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid ; Evelyn Breugelmans, raadslid ; Andreas Huyskens, raadslid ; Susy Matthijs, raadslid ; Lore Wagemans, raadslid ; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; François Vermeulen, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Ludo Van den Broeck, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid; Rikkert Van Bauwel, raadslid ; Dirk Soentjens, algemeen directeur

Verontschuldigd

Priscilla Van Thielen, raadslid

Secretaris

Dirk Soentjens, algemeen directeur
2021_RMW_00075 - Subsidiereglement voor financiële ondersteuning van ouders bij deelname aan cursussen die ouderbetrokkenheid op school verhogen: goedkeuring 2021_RMW_00075 - Subsidiereglement voor financiële ondersteuning van ouders bij deelname aan cursussen die ouderbetrokkenheid op school verhogen: goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De betrokkenheid van ouders op school is van enorm belang. Voor laaggeletterde en kwetsbare ouders is dit niet altijd evident. Door de cursus 'ouders & school', of andere gelijkaardige cursussen, kunnen ouders actief kennis maken met de school en wordt interactie tussen ouders, leerkrachten en kinderen bevorderd. Ouders worden versterkt door te werken aan sleutelcompetenties die zij nodig hebben in hun rol als ouder. Het versterken van ouders, heeft ook zijn effect op de kinderen, waardoor we kunnen spreken over een duurzame impact. 

Tijdens het afgelopen anderhalf jaar zijn de scholen omwille van corona gedwongen tot het versneld overschakelen naar meer en meer digitaal lesgeven en digitale communicatie naar ouders toe. Voor de meest kwetsbare ouders maakte dit de drempel des te groter om een goed contact met de school en de leerkrachten van hun kinderen te onderhouden. 

Met de cursus 'ouders & school digitaal' richt het Centrum voor Basiseducatie (CBE) zich heel specifiek op deze kwetsbare ouders en het versterken van deze competenties. Door een aanbod op maat te kunnen uitwerken, kunnen de lagere scholen heel gericht verder geholpen worden om tegemoet te komen aan de noden van deze doelgroep. Ook andere aanbieders in Herentals kunnen een gelijkaardig aanbod op maat van scholen en de noden bij hun meest kwetsbare ouders ontwikkelen. 

Door het ondersteunen bij de bekendmaking van de cursussen binnen de scholencommissie en de toeleiding van kwetsbare ouders door financiële ondersteuning, draagt het OCMW Herentals bij tot het wegwerken van drempels omtrent toeleiding naar de cursus en bijgevolg aan de ontwikkeling van de meest kwetsbare ouders. Het OCMW Herentals zet zich actief in voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze ondersteuning kadert binnen de 'Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen', SDG 4 (kwaliteitsonderwijs) en SDG 10 (ongelijkheid verminderen). 

Het vast bureau keurde op 6 december 2021 het subsidiereglement principieel goed. 

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

Ligo Kempen, vroeger Centrum voor Basiseducatie, wil via onderwijs en vorming laag- en ongeschoolde volwassenen versterken door te werken aan basiscompetenties (kennis, vaardigheden, houdingen en inzichten), die essentieel zijn om op een volwaardige manier te functioneren in of te participeren aan het maatschappelijk leven.

Ligo Kempen organiseert een basisaanbod, voornamelijk gericht op sociale en professionele redzaamheid en versterken van (digitale) vaardigheden. Daarnaast organiseert het ook programma’s op maat van specifieke doelgroepen op vraag van en in samenwerking met partners.

In dit kader werkt Ligo Kempen al enkele jaren samen met verschillende lagere- en kleuterscholen in de regio. Het gaat om scholen die de ouderbetrokkenheid van kwetsbare ouders willen vergroten. In Herentals werkt Ligo Kempen op dit moment enkel samen met basisschool De Vesten, maar wil hetzelfde aanbod graag aan alle geïnteresseerde scholen doen. Ligo Kempen zal een toelichting van de cursussen geven tijdens de scholencommissie van november om de scholen verder te informeren.

Concreet gebeurt dat door cursussen ‘ouders en school’ te organiseren in de school van de kinderen voor zowel Nederlandstalige als anderstalige ouders. Het aanbod bestaat uit een cursus 'ouders & school' en een cursus 'ouders & school digitaal'. Indien voldaan wordt aan de voorwaarden voor het minimum aantal deelnemers en lestijden, kan Ligo Kempen deze cursussen gratis aanbieden aan de scholen.

De cursus 'ouders & school' richt zich vooral op laaggeletterde ouders van kinderen in de laatste kleuterklas en het eerste leerjaar.
De cursus 'ouders & school digitaal' kan ook aangeboden worden in samenwerking met secundaire scholen.

Cursisten met een diploma hoger onderwijs moeten in bepaalde omstandigheden inschrijvingsgeld betalen (1,5 euro per lesuur). Dat geldt niet voor onder andere werkzoekenden die bij VDAB zijn ingeschreven en mensen die een leefloon van het OCMW ontvangen.  

Ligo Kempen vraagt aan het OCMW Herentals om het inschrijvingsgeld voor cursisten die het financieel moeilijk hebben, maar niet vrijgesteld zijn, op zich te nemen. Het gaat gemiddeld om één à twee cursisten per editie. De administratie stelt in bijgevoegd reglement voor om het inschrijvingsgeld van cursisten met recht op verhoogde tegemoetkoming of een attest van collectieve schuldbemiddeling, die niet in aanmerking komen voor de vrijstellingen, op zich te nemen. 

Het reglement specifieert niet de cursus van LIGO Kempen, ook deelnemers aan cursussen met hetzelfde doel, georganiseerd door andere aanbieders, kunnen hiervan gebruik maken. Dit met een maximale totale bijdrage van 250 euro per jaar (mjp002133: ondersteuning diversiteit).

Voor de aanvraag van de tussenkomst bezorgt de organiserende instelling jaarlijks de factuur en benodigde (persoons-)gegevens aan de dienst gelijke kansen en preventie, die de vraag voor individuele tussenkomsten gebundeld zal voorleggen aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Besluit 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het subsidiereglement voor financiële ondersteuning van ouders bij deelname aan cursussen die ouderbetrokkenheid op school verhogen goed als volgt:

Subsidiereglement voor financiële ondersteuning van ouders bij deelname aan cursussen die ouderbetrokkenheid op school verhogen:

1. Periode

Het reglement geldt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025.

2. Doel

Het wegwerken van financiële drempels voor ouders bij deelname aan een cursus die de ouderbetrokkenheid op school verhogen. 

3. Doelgroep 

Het reglement kan ingeroepen worden door deelnemers aan cursussen die ouderbetrokkenheid op school verhogen, die niet zijn vrijgesteld van het eventuele inschrijvingsgeld:

  • personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming via de mutualiteit
  • personen in een collectieve schuldenregeling.

4. Voorwaarden 

  • De cursus gaat door op een school in Herentals, Noorderwijk of Morkhoven. 
  • De cursist kan een attest voorleggen van verhoogde tegemoetkoming of collectieve schuldenregeling .
  • De cursist komt niet in aanmerking voor vrijstelling van het inschrijvingsgeld op basis van de vrijstellingsvoorwaarden bepaald door de organiserende instelling.

5. Aanvraag 

De aanbieder bekijkt de individuele situatie van elke cursist. Indien de cursist in aanmerking komt voor een subsidie voor deelname aan een cursus die de ouderbetrokkenheid op school beoogt, vraagt de aanbieder de subsidie aan bij OCMW Herentals. 

De aanbieder bezorgt deze aanvragen met alle benodigde gegevens gebundeld per jaar in één factuur aan de dienst gelijke kansen en preventie. De dienst gelijke kansen en preventie legt de individuele steunvragen op dat moment gebundeld voor aan het bijzonder comité van de sociale dienst ter goedkeuring voorafgaand aan de uitbetaling.  

6. Betaling 

De subsidie wordt uitbetaald:

  • tot het uitputten van het krediet (250 euro jaarlijks). 

Een subsidie lager dan 5 euro wordt niet uitbetaald. 

7. Betwisting 

Een aanvrager kan voor hetzelfde doel geen andere subsidie bij de stad Herentals/OCMW Herentals aanvragen. 

Het vast bureau behandelt alle betwistingen. 

Indien de aanvrager onjuiste gegevens gebruikt voor het verkrijgen van een subsidie, kan het vast bureau het uitgekeerde bedrag terugvorderen en de aanvrager uitsluiten voor verdere subsidiëring. 

8. Procedure

Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid opgemaakt. Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.

Stemming op het artikel

Stemmen voor 28
Eva Brandwijk, Pascal Van Nueten, Rob Lathouwers, Susy Matthijs, Stefan Geyzen, Marnix Verheyen, Evelyn Breugelmans, Ludo Van den Broeck, Anne-Mie Hendrickx, Liese Bergen, Stefan Verraedt, Lore Wagemans, Peter Verpoorten, Griet Van Nueten, Rikkert Van Bauwel, Jan Michielsen, Mien Van Olmen, Tom Olyslaegers, François Vermeulen, Marcel De Cuyper, Jan Bertels, Pieter Laureys, Bart Michiels, Els Sterckx, Patrik De Cat, Rutger Moons, Bieke Baeten, Andreas Huyskens
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0