Terug
Gepubliceerd op 23/12/2021

2021_GR_00323 - Belastingen 2020 -2025: Belastingreglement voor inname openbaar domein: wijziging: goedkeuring

gemeenteraad
di 21/12/2021 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Belastingreglement, type Contantbelasting. Dit reglement treedt in werking op 01/01/2022 en eindigt op 31/12/2025
  • Relevante MAR code: 7370 - Bouwen
  • Bijkomende aanslagvoet: Nee

Samenstelling

Aanwezig

Rutger Moons, voorzitter; Mien Van Olmen, burgemeester; Pascal Van Nueten, schepen; Jan Michielsen, schepen ; Patrik De Cat, schepen; Stefan Verraedt, schepen; Eva Brandwijk, schepen; Bart Michiels, schepen; Anne-Mie Hendrickx, raadslid; Jan Bertels, raadslid; Liese Bergen, raadslid; Els Sterckx, raadslid; Peter Verpoorten, raadslid; Bieke Baeten, raadslid; Rob Lathouwers, raadslid; Evelyn Breugelmans, raadslid; Andreas Huyskens, raadslid; Susy Matthijs, raadslid; Lore Wagemans, raadslid; Tom Olyslaegers, raadslid; Pieter Laureys, raadslid; François Vermeulen, raadslid; Griet Van Nueten, raadslid; Ludo Van den Broeck, raadslid; Marnix Verheyen, raadslid; Marcel De Cuyper, raadslid; Stefan Geyzen, raadslid; Rikkert Van Bauwel, Raadslid; Dirk Soentjens, algemeen directeur

Verontschuldigd

Priscilla Van Thielen, raadslid

Secretaris

Dirk Soentjens, algemeen directeur
2021_GR_00323 - Belastingen 2020 -2025: Belastingreglement voor inname openbaar domein: wijziging: goedkeuring 2021_GR_00323 - Belastingen 2020 -2025: Belastingreglement voor inname openbaar domein: wijziging: goedkeuring

Motivering

Juridische grond

  • Decreet lokaal bestuur
  • Decreet van 30 mei 2008 over de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen
  • Decreet van 4 april 2014 over de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein in het Vlaamse Gewest (GIPOD-decreet)

Argumentatie

De administratie ondervindt volgende problemen met de huidige werking: 

  • De waarborgkosten kunnen zeer hoog oplopen.
  • Mensen komen op de stedelijke werkplaats aan met een te klein voertuig en kunnen niet alle te voorziene verkeersborden meenemen. De aanvragers stellen het nut van sommige verkeersborden in vraag of vragen heel laattijdig toch nog om een levering, wat dan moeilijk in te plannen is. Dit leidt tot frustratie bij de burger, maar ook bij de diensten. 
  • Er is onduidelijkheid over de betaling voor aanvragers momenteel:
    • Betalen voor inname openbaar domein loopt via de technische dienst (belasting).
    • Betalen voor verkeersborden en waarborg loopt via de stedelijke werkplaats (retributie).
    • Burgers schrikken vaak dat ze bij het afhalen van verkeersborden nogmaals moeten betalen voor iets dat met hun inname te maken heeft. 
  • Er worden verschillende prijzen gehanteerd voor verschillende verkeersborden, steunen of hekken. Soms is het een prijs per week, soms is het een prijs per dag. Er is geen duidelijkheid naar de aanvrager toe, maar ook tussen de diensten onderling zijn er andere interpretaties. 
  • Er zijn verschillende belastingtarieven voor inname van de rijbaan of inname van het voetpad. 
    • Moeilijk om correcte m² van aparte stukken weer te geven.
    • Vanuit de dienst wordt het voetpad en fietspad steeds maximaal gevrijwaard, maar soms is er geen andere optie. 
    • Wanneer in een rustige straat aan de overzijde voetpad vrij is, is er geen gevaar om over te steken, dus is de dubbele prijs voor inname van het voetpad niet logisch. 

De administratie stelt voor om volgende zaken te wijzigen:

  • Tarieven belasting inname openbaar domein:
    Gelijk trekken van de tarieven voor rijbaan, fietspad en voetpad. Dit op 0,30 cent per m² per dag  zetten, vanaf dat er meer dan één dag inname is. Het dubbele tarief afschaffen voor inname voetpad (in huidig reglement 0,60 cent per m² per dag). Minimum van 25 euro belasting blijft gelden. De belasting voor laattijdig aanvragen blijft op 50 euro. 
  • Categorieën van toelatingen innames openbaar domein:
    Omwille van het GIPOD-decreet, de benamingen die daarin worden gebruikt en de verplichtingen die per categorie van inname zijn opgelegd, is het voorstel om met twee hoofdcategorieën van toelatingen te werken. 
    • Signalisatievergunning: nodig voor alle innames waar grondwerken voor nodig zijn. Dus alle nutsleidingswerken, herstellingen van delen van openbare weg, riolerings- en wegeniswerken. Dit zijn werken waarbij de openbare weg wordt opengebroken en die steeds door een aannemer of de stedelijke werkplaats wordt uitgevoerd. Deze kunnen niet aangevraagd worden door inwoners. 
    • Toelating inname openbaar domein: alle innames waarbij delen van de openbare weg nodig zijn om activiteit te laten doorgaan. Dit zijn verhuizen, leveringen van goederen, plaatsen van een container, de plaatsing van een stelling, bouwwerken op een privé perceel, waarbij er materiaal op openbaar domein wordt geplaatst. Deze innames kunnen door burgers worden uitgevoerd of door aannemers. 
  • Termijnen voor aanvraag signalisatievergunning of toelating inname openbaar domein:
    • Signalisatievergunning: vanwege de regelgeving uit het GIPOD-decreet moeten signalisatievergunningen minstens 1 maand op voorhand in GIPOD ingegeven worden. Dat betekent dat deze werken dan ook gekend zijn. Vanwege de nodige overlegmomenten, afstemmingen met andere werken en tijdig communiceren over hinder is er de vraag om deze termijn ook toe te passen voor de aanvraag van een signalisatievergunning. 
      • Signalisatievergunningen moeten 20 werkdagen op voorhand aangevraagd worden. 
    • Inname openbaar domein: vanwege de nodige stappen tot goedkeuring en de nodige inplanning voor levering van signalisatie ter plaatse. Tevens rekening houdend met het feit dat parkeerverbodsborden minstens 24 uur op voorhand moeten geplaatst worden is het voorstel om 5 werkdagen op voorhand als deadline te nemen voor aanvragen van inname openbaar domein. 
      • Toelatingen inname openbaar domein moeten 5 werkdagen op voorhand aangevraagd worden. 
      • Verlengingen moeten minstens 3 werkdagen op voorhand gebeuren. 
    • Spoedprocedure: Het is mogelijk om een spoedprocedure aan te vragen voor laattijdige aanvragen. Voor deze aanvragen blijft de belasting 50 euro zoals in het huidig reglement. Spoedprocedures kunnen voor de aanvragen voor signalisatievergunning of voor inname openbaar domein, maar kunnen niet voor huren en laten leveren van signalisatie. Hierbij is een goede planning noodzakelijk. Aanvragers in spoedprocedure moeten dus steeds zelf hun signalisatie regelen. 

Er is voorafgaand verschillende malen overleg geweest tussen de stedelijke werkplaats, de dienst financiën en de technische dienst. Zij zijn ervan overtuigd dat het voorstel een verbetering is voor de dienstverlening en dat dit de diensten onderling efficiënter zal doen samenwerken.

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 6 december 2021 de wijzigingen aan het belastingreglement voor inname openbaar domein principieel goed.

Context, relevante voorgeschiedenis en fasen

De stad Herentals heeft een belastingsreglement voor inname van het openbaar domein. Het reglement werd goedgekeurd in zitting van gemeenteraad van 5 november 2019. Het reglement is geldig tot 31 december 2025.

Op 16 december 2019 werd de opdracht voor het leveren en implementeren van een software voor inname openbaar domein en evenementenaanvragen gegund aan firma GEO-IT (zie bijlage besluit gunning). 

Naar aanleiding van de implementatie van de software was er intern met de stedelijke werkplaats en met de dienst financiën een oefening om de werkwijze van het verlenen van toelatingen innames openbaar domein en signalisatievergunningen en het verhuren en leveren van verkeersborden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Het doel was om deze dienstverlening zo klantvriendelijk mogelijk te laten verlopen en ook voor de diensten onderling om dit makkelijker handelbaar te maken. 

Het GIPOD-decreet legt op dat vanaf 1 januari 2022 werken met een aanzienlijke verkeershinder en waarbij er rijbaan, fietspad, voetpad of berm moet opengebroken  worden, de werken ten minste 4 weken voor de start in GIPOD (Generiek Informatieplatform Openbaar Domein) moeten ingegeven worden. GIPOD dat door Vlaanderen is opgezet om werken met impact beter op elkaar te laten afstemmen qua uitvoering en qua hinder. 

De nieuwe software en de nieuwe werkwijze zouden vanaf 1 januari 2022 van start moeten gaan. 

Het huidige belastingreglement voor inname van het openbaar domein moet hiervoor gewijzigd worden. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Besluit 1

De gemeenteraad keurt het belastingreglement voor inname openbaar domein goed als volgt:

Belastingen 2020-2025

Belastingreglement voor inname openbaar domein 

1. Algemene bepalingen

De stad heft van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025 een belasting voor de tijdelijke inname van het openbaar domein waarbij de inname langer duurt dan één kalenderdag. De inname gebeurt voor het plaatsen van constructies en materialen zoals afscheidingen, stellingen, kranen, containers, betonelementen, bouwmaterialen, bouwafval, werktuigen en voertuigen die nodig zijn voor werken op private percelen, inclusief verhuizingen.

Het belastingreglement voor inname openbaar domein, goedgekeurd op 5 november 2019, wordt opgeheven met ingang van huidig reglement op 1 januari 2022. 

Tijdelijke innames die korter duren dan één kalenderdag, zijn niet onderhevig aan deze belasting.

Doel: Voor het uitvoeren van werken op percelen van private eigendom, inclusief verhuizingen, is het vaak noodzakelijk dat een deel van het openbaar domein wordt ingenomen. De stad moet hierbij een verhoogd toezicht uitvoeren om na te gaan of alles volgens de wettelijke normen en bepalingen gebeurt. Bovendien zorgt de inname van betalende parkeerplaatsen ervoor dat er geen inkomsten geïnd kunnen worden. Door het innen van een belasting wordt de administratieve behandeling van dergelijke aanvragen, het verhoogde toezicht en het ontbreken van inkomsten op het gebruik van parkeerplaatsen financieel gecompenseerd.

Definities:

  • openbaar domein: rijweg, fiets- of voetpaden, bermen, groenstroken, beplantingen, opritten en parkeerstroken
  • inname: het bezetten en gebruiken van een deel van het openbaar domein zodat het gebruik door derden onmogelijk is
  • toelating inname openbaar domein: toelating die noodzakelijk is wanneer er een inname van het openbaar domein gebeurt. De openbare weg wordt niet opengebroken zoals bij een signalisatievergunning wel het geval is, maar wordt bezet door een inname. Dit kan op de rijbaan, parkeerstrook, fietspad, voetpad of berm zijn. Bij een toelating inname openbaar domein behoort steeds een plan met de te gebruiken signalisatie. De signalisatie waarschuwt de weggebruiker voor de gewijzigde verkeerssituatie, de gevaren en verkeersbelemmering. Deze aanvragen kunnen zowel door bewoners als door aannemers worden aangevraagd. 
  • signalisatievergunning: toelating die noodzakelijk is wanneer een deel van het openbaar domein ingenomen wordt om grondwerken uit te voeren. Dit kunnen nutsleidingswerken zijn, heraanleg van wegen, rioleringswerken, herstellingen van het openbaar domein. Bij de signalisatievergunning hoort steeds een plan met de te gebruiken signalisatie. De signalisatie waarschuwt de weggebruiker voor de gewijzigde verkeerssituatie, de gevaren en verkeersbelemmering. Deze vergunningen kunnen enkel door aannemers of de stad zelf worden aangevraagd, aangezien het steeds om grondwerken gaat waarbij een heraanleg van het openbaar domein noodzakelijk is. 

De aanvragen voor toelating inname openbaar domein kunnen online gebeuren via de website van de stad Herentals of via het stadsloket, ten laatste 5 werkdagen voor de datum van inname. De behandeling van laattijdige aanvragen kan niet gegarandeerd worden. Als de aanvraag voor een toelating inname openbaar domein 5 werkdagen of minder vóór de ingang van de inname van het openbaar domein wordt aangevraagd, zal een bijkomende belasting van 50 euro geïnd worden. 

De aanvragen voor signalisatievergunningen kunnen online gebeuren via de website van de stad Herentals, ten laatste 20 werkdagen voor de datum van inname. De behandeling van laattijdige aanvragen kan niet gegarandeerd worden. Als de aanvraag voor een signalisatievergunning 20 werkdagen of minder vóór de ingang van de inname van het openbaar domein wordt aangevraagd, zal een bijkomende belasting van 50 euro geïnd worden.

Voor een verlenging van een toelating inname openbaar domein moet men ten laatste 3 werkdagen op voorhand de aanvraag doen. 

De werken mogen pas beginnen nadat de voorziene signalisatie werd aangebracht en de belasting is betaald. De signalisatie moet weggenomen worden zodra de werken beëindigd zijn en het openbaar domein niet meer wordt ingenomen.

Het stadsbestuur heeft steeds het recht om wijzigingen aan de signalisatie aan te brengen. De extra kosten die hieraan verbonden zijn, zijn steeds ten laste van de aanvrager en kunnen niet verhaald worden op het stadsbestuur.

De signalisatievergunning of de toelating inname openbaar domein (of een kopie) moet zich steeds op de werf bevinden en moet op verzoek van een afgevaardigde van het stadsbestuur getoond worden. Blijft de aanvrager in gebreke bij alle wettelijke verplichtingen in verband met de verkeerssignalisatie, dan zal het stadsbestuur de signalisatie plaatsen op kosten van de gebruiker van het openbaar domein.

Voor iedere vernieuwing (uitgezonderd de verlenging) van de inname moet de gebruiker een nieuwe toelating of vergunning aanvragen.

2. Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de (rechts)persoon die het openbaar domein in gebruik neemt.

3. Grondslag en tarief

De belasting bedraagt 0,30 euro per begonnen kalenderdag per begonnen vierkante meter voor de duur van de inname, met een minimum van 25 euro. Voor elke onderbroken periode wordt een nieuwe toelating inname openbaar domein of een signalisatievergunning aangevraagd.

Wanneer betalende parkeerplaatsen worden ingenomen waardoor de stad hier geen ontvangsten van kan innen, wordt een bijkomende belasting geheven van 10 euro per kalenderdag per betalende parkeerplaats.

Voor de bepaling van de retributie voor het ontlenen en leveren van signalisatie- en verbodsborden wordt verwezen naar het retributiereglement voor uitleenmateriaal. Enkel bewoners of toekomstige bewoners kunnen verkeersborden huren en laten leveren bij en door de stad. Verkeersborden kunnen niet meer afgehaald worden, maar worden standaard geleverd door de stedelijke werkplaats. 

Als de inname openbaar domein niet kan plaatsvinden, moet dit door de aanvrager schriftelijk of per mail gemeld worden via info@herentals.be uiterlijk één dag voor de inname. Enkel dan kan er overgegaan worden tot een terugbetaling.  

4. Vrijstellingen

De stad legt geen belasting op voor de inname van openbaar domein als gevolg van werken die uitgevoerd worden in opdracht van de stad.

5. Contantbelasting

De belasting wordt contant ingevorderd. Wanneer de belasting niet contant kan geïnd worden, wordt ze een kohierbelasting.

6. Procedure

De vestiging en invordering van de belasting en ook de geschillen gebeuren volgens het decreet van 30 mei 2008 inzake de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen en aanvullingen.

Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden. Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.

7. Bezwaren

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd. De belastingplichtige dient het bezwaar in binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Stemming op het artikel

Stemmen voor 18
Jan Michielsen, Mien Van Olmen, François Vermeulen, Marcel De Cuyper, Pieter Laureys, Bart Michiels, Els Sterckx, Patrik De Cat, Rutger Moons, Andreas Huyskens, Eva Brandwijk, Pascal Van Nueten, Stefan Geyzen, Marnix Verheyen, Ludo Van den Broeck, Stefan Verraedt, Griet Van Nueten, Rikkert Van Bauwel
Stemmen tegen 10
Tom Olyslaegers, Jan Bertels, Bieke Baeten, Rob Lathouwers, Susy Matthijs, Evelyn Breugelmans, Anne-Mie Hendrickx, Liese Bergen, Lore Wagemans, Peter Verpoorten
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0